Mikä on kaikkein yksinäisin ikäryhmä?

yksinaisin ikaryhma yksinaisyys

Mikä on kaikkein yksinäisin ikäryhmä? Onko yksinäisyyttä kaikkein eniten lapsilla, nuorilla, aikuisilla vai senioreilla?

Ensimmäinen mieleen tuleva vastaus ovat tietenkin vanhukset, mutta onko asia tosiaan näin?

Tieteellisten tutkimusten valossa kyllä, mutta kyse ei ole pelkästään vanhuksista. On kaksi ikäryhmää, jotka nousevat yksinäisyystilastoissa selvästi ylitse muiden.

Yksinäisin ikäryhmä ovat vanhukset ja nuoret. Heidän joukossaan yksinäisyyttä on suurin piirtein saman verran. Tarkemmin ottaen homma menee seuraavasti.

Vanhusten yksinäisyys

Vanhuksilla yksinäisyys korostuu tosivanhojen ikäryhmässä. Vanhuuden alkupuolella yksinäisyyttä ei ole merkittävästi enempää kuin aikuisillakaan, mutta mitä enemmän ikää tulee mittariin, sitä useammin yksinäisyyttä ilmenee.

Syyt ovat melko ennalta-arvattavia. Kaverit kuolevat ympäriltä ja uusia on vaikeaa löytää, sillä jaksaminen ja toimintakyky vähenee. Moni vanhus ei myöskään halua olla vaivaksi muille, joten he eivät usein kehtaa vaatia seuraa esimerkiksi lapsiltaan ja lapsenlapsiltaan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on muuten se, että pohjoismaisissa kulttuureissa (esim. Suomi, Ruotsi), jossa vanhukset usein suljetaan palvelutaloon, on vanhusten yksinäisyyttä yllättäen vähemmän kuin kulttuureissa, jossa he asuvat perheensä luona loppuun asti (esim. Italia ja Kreikka). Tämä on yllättävää, sillä Suomessakin moni potee huonoa omatuntoa siitä, että laittaa iäkkäät vanhempansa palvelutaloon.

Nuorten yksinäisyys

Nuorilla yksinäisyys korostuu kahdesta keskeisestä syystä.

Ensimmäinen on ennalta-arvattava. Nuoruudessa itsenäistyminen alkaa toden teolla ja kaveripiirien merkitys korostuu. Nuori ei enää jaksaisi viettää aikaansa kotonaan, vaan kaipaa ystävien seuraa. Aina tämä ei onnistu ja tuloksena on yksinäisyyden kokemusten lisääntyminen.

Toinen syy on sekin kiinnostava. Nuoruuden loppupuolella nuori muuttaa pois kotoaan, ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Usein muutto tapahtuu opintojen perässä toiseen kaupunkiin. Tällöin nuori menettää olemassaolevat sosiaaliset verkostonsa, mutta uusien rakentamiseen menee aikaa. Usein koittaa muutaman vuoden vaihe, jolloin nuori saattaa kokea olonsa hyvinkin yksinäiseksi.

Mikäli yksinäisyys, sen ennaltaehkäisy ja siltä suojautuminen kiinnostaa, suosittelen kirjoittamaani sähköistä Ymmärrä yksinäisyyttä – Yksinäisyyden syyt ja niiltä suojautuminen -kirjaani. Voit tutustua siihen tämän linkin takaa.

Ymmarra yksinaisyytta PNG edited

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »