Ammattimainen bloggaaminen & nettiyrittäjyys: Ällörehellisiä kokemuksiani

ammattimainen bloggaaminen nettiyrittajyys

Tämän tekstin aiheena ovat ammattimainen bloggaaminen ja nettiyrittäjyys. Elätän itseni blogin kirjoittamisella sekä sen ympärillä pyörivällä liiketoiminnalla. Tälläinen nettiyrittäjyys on viime vuosina yleistynyt rajusti, mutta kaiken kaikkiaan se on yhä suhteellisen harvinainen “alavalinta”.

Tänään haluankin hieman avata sitä, mitä työni käytännössä pitää sisällään, paljonko tällä oikeasti tienaa ja onko tällaisessa alavalinnassa oikeasti mitään järkeä. Näitä asioita kysellään minulta säännöllisesti. Usein kyselijät haluavat varmistaa, ovatko erilaisten “Näin tienaat elantosi ammattiblogin avulla” -aiheisten oppaiden ja verkkokurssien mainoslauseet oikeasti totta.

Suomen kielellähän löytyy nykyään paljon erilaisia koulutuksia, joiden aiheena on ammattimainen bloggaaminen. Hyvin usein niissä väitetään, että tällainen nettiyrittäjyys on erittäin helppo keino tehdä rahaa sekä rakentaa liiketoimintaa, joka pyörii hyvin vähällä vaivalla. Mutta ovatko nämä väitteet oikeasti totta?

Lyhyt vastaus on “tavallaan kyllä”. Olen tavannut muutamia harvoja nettiyrittäjiä, jotka ovat ihan oikeastikin onnistuneet rakentamaan blogistaan ja sen ympärille keskittyvästä liiketoiminnasta itselleen melkoisen tulonlähteen. Olen omin silmin nähnyt heidän talouslukunsa ja voin todistaa, että kyllä tällä rahaa pystyy tienaamaan.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin sanottava, että useimmat eivät todennäköisesti tule pääseemään tuollaisiin tuloksiin. En ole myöskään itse onnistunut siinä. Ammattimainen bloggaaminen on yllättävän monimutkaista hommaa, joka vaatii valtavasti osaamista sekä uutteruutta. Näin ollen sanon suoraan, että puheet “helposta ja nopeasta menestymisestä” ovat pelkkiä harhaanjohtavia mainoslauseita. Suorastaan valheellisia ne eivät ole, sillä jotkut harvat tässä kyllä onnistuvat, mutta useimmille tämä tulee olemaan vähintään yhtä vaikeaa kuin mikä tahansa muukin yrittäjyys.

On tärkeää myös ottaa huomioon, että markkina ja blogin aihe vaikuttavat tässä paljon. Esimerkiksi suomen kielisellä blogilla menestyminen on todennäköisesti vaikeampaa kuin englannin kielisellä, sillä suomalaiset markkinat ovat suhteellisen pieniä. Meitä on vain viisi miljoonaa ja vain osa heistä käyttää nettiä. Heistä taas vain pieni osa on kiinnostunut aiheesta, jota blogisi sattuu koskemaan. Vielä pienempi osa heistä on valmiita käyttämään rahaa tuotteidesi ja palvelujesi ostamiseen.

Myös blogin aiheen valinnalla on merkitystä. Esimerkiksi erilaiset viihde- ja lifestyle -blogit ovat merkittävästi suositumpia kuin esimerkiksi tällainen elämäntaito- ja mielenterveysblogi, jota itse pyöritän. Blogin aiheen suosion ei kuitenkaan tule yksinään sanella sitä, mistä aiheesta blogata, sillä on erittäin ikävää kirjoittaa sellaisesta aiheesta, joka ei itseään satu täysillä kiinnostamaan. Itse olen kiinnostunut psykologiasta ja mielenterveydestä, joten bloggaan siitä, vaikka aihe ei olekaan erityisen suosittu.

Myös nettiyrittäjän oma osaaminen vaikuttaa valtavasti. Taitava nettiyrittäjä pystyy tekemään paljon rahaa siellä, mistä untuvikko ei saa ropoakaan irti. Siksi jatkuva oppiminen ja yrittäjän kehittyminen on ehdottoman tärkeää. Netissä tapahtuva yrittäjyys vaatii ihan samalla tavalla yrittäjäosaamista kuin perinteisempikin yrittäjyys. Siksi sitä ei voi suositella ihmiselle, joka on kiinnostunut pelkästään blogin kirjoittamisesta, mutta ei sen liiketoimintapuolesta.

Näin elätän itseni bloggaamalla

Avaan ensin, mitä se ammattimainen bloggaaminen ja nettiyrittäjyys minun tapauksessani tarkoittaa:

Blogi on minulle alusta, jolla saan näkyvyyttä tuotteilleni ja palveluilleni. Blogissani on muutama sata ilmaista artikkelia esimerkiksi elämänhallinnasta, mielenterveydestä, psykologiasta, ihmissuhteista ja vastaavista aiheista. Tuloni koostuvat pääasiassa seuraavista osista:

Välillä olen kokeillut myös muita tuloväyliä kuten Affiliate -markkinointia eli muiden tuotteiden suosittelua sekä esimerkiksi blogiin sijoitettavilla mainoksilla tienaamista. Näistä saatavat rahat ovat kuitenkin niin pieniä, että en ole kokenut kannattavaksi panostaa näihin enempää.

Varsinaiset blogiartikkelini eivät suoraan siis tuota minulle mitään. Ne kuitenkin tuovat kävijöitä sivuille ja näkyvyyttä minulle ja tuotteilleni. Tämä pätee oikeastaan jokaiseen ammattibloggaajaan tai videobloggaajaan: Itse blogi ei yleensä elätä (ainakaan kovin hyvin), vaan blogin tuoma näkyvyys. Juuri tämä muodostuu aloittelevien nettiyrittäjien yhdeksi ongelmaksi: Itsensä on vaikea elättää, kun näkyvyyttä ei ole vielä ehtinyt luomaan. Menee vuosia, ennen kuin sivuilleen ehtii kirjoittamaan niin paljon artikkeleja, että ne tuovat näkyvyyttä ilman, että sinun itsesi tarvitsee tehdä asian eteen mitään.

(Jotkut ammattibloggaajat tienaavat myös “haamukirjoittajina” toimimalla. Tällöin he eivät tuota sisältöä omaan blogiinsa, vaan kirjoittavat sisältöjä erilaisten yritysten blogeihin. Itse en ole tähän muutamia kokeiluja lukuunottamatta lähtenyt, sillä rakennan mieluummin omaa digi-impeeriumiani ja pyrin pitkällä aikavälillä luomaan siitä automaattisesti tuloja takovan koneen kuin toimin tuntipalkkaisena kirjoittajana jonkun muun leivissä).

Kuinka paljon ammattimainen bloggaaminen ja nettiyrittäjyys tuottaa minulle rahaa?

Tämä on hankala kysymys useammastakin syystä, mutta pyrin vastaamaan siihen parhaani mukaan.

Lyhyt vastaus on se, että kyllä tämä tuottaa sen verran rahaa, että tällä elää, mutta ei kyllä kovinkaan hyvin. Jos käyttäisin saman verran aikaa tasoani vastaavissa palkkatöissä, niin tienaisin todennäköisesti paljon enemmän. Asiaan sisältyy kuitenkin suuri mutta, tai itse asiassa parikin.

Nettiyrittäjjyys on pitkän aikavälin sijoitus. Siitä saatavat tulot kasvavat yleensä sen mukaan, kuinka suuri ja tunnettu sivustostasi/sinusta on tullut. Pienen bloggaajan on paljon vaikeampaa elättää itsensä kuin tunnetun bloggaajan. Tunnettuus kuitenkin lisääntyy vuosien myötä, kunhan blogiaan kehittää ahkerasti. Lopulta blogi voi tuottaa reilusti enemmän kuin useimmat – jos mitkään – perinteiset palkkaduunit.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että järkevästi rakennettu blogi vaatii tekijältään huomattavasti vähemmän työtunteja kuin perinteisissä kasista neljään -päivätöissä käyminen. Teen usein blogini kanssa parin tunnin työpäiviä, sen sijaan että kärvistelisin kahdeksaa tuntia oikeissa töissä.

Toisaalta on rehellisyyden nimissä myönnettävä, että blogiin käytetty aika vaikuttaa olevan suoraan verrannollinen siitä saataviin tuloihin. Jos tekee vain ja ainoastaan parin tunnin työpäiviä, niin kyllä sitä jää todella köyhäksi. Jos haluaa bloginsa olevan suuri ja tunnettu ja jos sillä haluaa varmasti elättää itsensä, niin kyllä se on ihan kokopäivähommaa.

Esimerkiksi silloin, kun teen omaa blogiani täysipäiväisesti, pääsen hyvin “normaaliin suomalaiseen kuukausipalkkaan”. Sen sijaan silloin, kun valtaosa ajastani menee esimerkiksi yliopistossa opiskeluun ja aikaa blogin pyörittämiseen liikenee hyvin vähän, saan tuloja reilusti alle tonnin kuukaudessa. Toisaalta viisikin sataa ylimääräistä euroa täysipäiväisen opiskelun ohella on ihan mukava juttu ja korvaa esimerkiksi opintotuen.

Kuinka paljon aikaa minulta meni tähän pisteeseen pääsemiseen?

Kuinka paljon aikaa minulla meni siihen, että nettiyrittäjyys ja ammattimainen bloggaaminen alkoivat tuottaa tämän verran tuloja? Vastaus on, että ihan hemmetin kauan. Julkaisin blogini 1.6.2011. Tavoitteenani oli jo alusta alkaen tehdä siitä pääasiallinen tulonlähteeni. Kokonaan olen pystynyt elättämään sillä itseni vasta vuoden 2015 syyskuusta eteenpäin.

(On myös huomattava, että tulot vähenevät aina silloin, kun blogia ei tee täysipäiväisesti. Kun vuonna 2019 aloin täysipäiväiseksi yliopisto-opiskelijaksi, tuloni putosivat todella merkittävästi.)

Haluan kuitenkin korostaa, että elannon saaminen nettiyrittäjyydellä onnistuisi huomattavasti nopeamminkin, kuin mitä itselläni siihen kului. Jos ihmisellä olisi jo valmiiksi paljon yrittäjätaitoja sekä itsevarmuutta, sama onnistuisi paljon nopeamminkin. Minua hidasti vuosien ajan se, että kaiken joutui opettelemaan nollasta. Lisäksi kunnon liiketoiminnan tekeminen on vaikeaa, jos omassa itsevarmuudessa on vielä paljon hiottavaa.

Vuosien ajan varoin tai välttelin erilaisten riskien ottamista, omien pelkojen kohtaamista, yhteistyökuvioiden rakentamista, verkostoitumista, itseni tuomista rohkeasti esille, videoblogin aloittamista (aloitin sen lopulta vasta vuonna 2016!), tuotteiden ja palveluiden hintojen nostamista kohtuulliselle tasolle sekä muita yrittäjyydessä onnistumisen kannalta välttämättömiä asioita.

Blogiurani aikana olen suorittanut yhden ammattikorkeakoulututkinnon sekä pian myös yliopistotutkinnon. Olen myös tehnyt sivutoimisesti monia muitakin töitä. Tämä kaikki tietysti vaikutti hidastavasti blogin rakentamiseen. Jos olisin alusta asti tehnyt blogia täysillä ja täysipäiväisesti, olisin päässyt tälle tasolle paljon nopeammin.

Tällaisessa “turvallisessa etenemisessä” ei toki ole mitään vikaa ja se on periaatteessa järkevääkin, varsinkin jos sinulla on perhe elätettävänä. Kyse on lähinnä siitä, että mitä enemmän puuhastelet kaikkea muuta, sitä kauemmin menee siihen, että nettiyrityksestäsi tulee tuottoisa.

Jos pohdit itse nettiyrittäjyyttä, mieti tätä erittäin vakavasti:

Uskallatko lähteä tekemään sitä OIKEASTI täysillä? Se, kuinka kovaa uskallat edetä, määrää pitkälti sen, kuinka nopeasti tulet onnistumaan. Ja kyllä, tämä on paljon helpommin sanottu kuin tehty. Kyse ei ole vain siitä, jaksatko tuottaa sisältöä nettisivuillesi, vaan myös siitä, kuinka taitava ja nopea olet voittamaan erilaisia menestymisen tiellä olevia pelkojasi sekä korjaamaan asennevirheitä*, joita on aluksi jokaisella meistä.

(*Tyypillinen asennevirhe on esimerkiksi se, että yrittäjä “ei halua tyrkyttää itseään”. Siis markkinoida ja myydä tuotteitaan. Valitettava tosiasia on se, että jot et ole valmis markkinoimaan ja myymään, niin tulot jäävät murto-osaan siitä, mitä ne muuten olisivat.)

Mitä aloittelevan nettiyrittäjän tulee mielestäni ottaa huomioon?

Tässä osiossa haluan tuoda esiin niitä asioita, joita aloittelevat bloggaajayrittäjät eivät usein tunnu ottavan huomioon:

Ajankäyttö:

Tästä mainitsi jo ylempänä, mutta asia on tärkeä, joten väännän vielä rautalangasta. Bloggaamiseen kuluu ihan järkyttävä määrä aikaa. Monia bloggaaminen viehättää siksi, että siitä levitellään mielikuvia helppona ja kevyenä tapana tienata rahaa. Se on pitkälti valhetta. Nettiyrittäjyys ja ammattimainen bloggaaminen ei ole helppo eikä nopea keino rahan hankkimiseen. Jos et ole valmis tekemään kovaa duunia, et tule menestymään.

Opiskelun tarve:

Jotta voit pärjätä nettiyrittäjänä, joudut jatkuvasti opiskelemaan uutta. Painotan sanaa jatkuvasti. Joudut oppimaan uutta lähes päivittäin ja vähintäänkin viikoittain. Joudut pänttäämään markkinointia, markkinoinnin psykologiaa, kirjoittamista, nettisivujen ylläpitämistä, esiintymistä, sosiaalisia taitoja kuten verkostoitumista ja kontakointia, liiketoimintataitoja kuten strategiaa ja analytiikkaa, asiakashankintaa… siis ihan järkyttävästi kaikkea!

Samat asiat joutuu myös opettelemaan moneen kertaan, sillä netti kehittyy jatkuvasti ja taktiikat, jotka toimivat vielä kolme vuotta sitten, eivät välttämättä toimi enää tänä päivänä.

Käytännön työskentely:

Tämä tulee usein yllätyksenä henkilöille, jotka eivät ole ennen olleet yrittäjinä. Yrittäjyyteen kuuluva “itsensä johtaminen” eli esimerkiksi työntekoon motivoituminen on monille paljon, paljon vaikeampaa kuin töiden tekeminen työpaikalla. On järkyttävän paljon helpompaa tehdä töitä, kun kolleegat ja esimiehet ovat läsnä. Kun kukaan ei valvo sinua ja työntekoasi ja kun työskentelet kotoa käsin, on työhön motivoituminen paljon vaikeampaa. Minulta meni vuosia oppia olemaan kotona yhtä tehokas kun olin aikoinaan erilaisilla työpaikoilla.

Käytännön työtehtävät

Luulitko, että ammattibloggaaminen pyörii kirjoittamisen ja sisällön tuottamisen ympärillä? Valitettavasti ei.

Ne hetket, kun pääsen kirjoittamaan, ovat harvinaista herkkua. Valtaosa ajastani taas menee bloggaamisen tukitoimintoihin, kuten markkinointiin ja sen optimoimiseen, sosiaaliseen mediaan, suhteiden ylläpitämiseen ja kaikkeen muuhun, mitä minun ei oikeastaan tekisi mieli tehdä, mutta joka on kuitenkin tehtävä.

TÄRKEÄ: Etsi itsellesi kokenut mentori heti alusta lähtien

Ylivoimaisesti suurin aloittelevan nettiyrittäjän virhe on mielestäni se, että hän aloittaa yrittäjyytensä oman tiedon ja netistä löytyvien “näin menestyt bloggaajana” -tyyppisten vinkkien voimalla. Vaikka nämä vinkit ovatkin pääasiassa hyviä ja hyödyllisiä, ne eivät vedä edes etäisesti vertoja sille, että saat alusta asti ohjausta nettiyrittäjyyden ammattilaiselta, joka on tehnyt omakohtaisesti useimmat virheet ja omaa suuren määrän “hiljaista tietoa”, jonka avulla virheet vältetään.

Ilman tämänkaltaista ohjausta päädyt mitä todennäköisimmin tekemään itse samat virheet ja etenet urallasi paljon hitaammin, kuin olisi mahdollista. Kaikista asioista, joita itse kadun omalla nettiyrittäjyys -polullani, on tämä suurin: En hankkinut itselleni ajoissa mentoria.

Tarkoitukseni ei ole suinkaan lannistaa tai pelotella. Haluan kuitenkin rehellisesti tuoda esiin oman kokemukseni siitä, mitä tämä ammattimainen bloggaaminen ja nettiyrittäjyys oikeasti on. Ylläolevia “varjopuolia” nostan korostetusti esiin siksi, että netissä liikkuu niin järkyttävä määrä kaikenlaista “tämä on niin helppoa ja ihanaa” -sävyistä valheellista materiaalia.

Toisaalta tämä on ihan hemmetin kivaa!

Toisaalta tämä ammattimainen bloggaaminen on siltikin ihan hemmetin kivaa. Jos ei olisi, olisin lopettanut tämän jo vuosia sitten. On hauskaa rakentaa omaa “blogi-imperiumia” ja tuntuu mukavalta elättää itsensä jollakin, jonka on rakentanut alusta asti itse. Lapsena tykkäsin rakennella legoja, aikuisena legot ovat vain vaihtuneet blogin rakentelemiseksi.

On myös mukavaa saada automaattista tuloa sähköisiä tuotteita myymällä. Aamu alkaa mukavasti, kun vilkaisen kännykkääni ja huomaan, että nukkuessani tilille on kilahtanut tuloja, joiden edeen en joutunut tekemään suoraa työtä.

Suosittelenko siis nettiyrittäjyyttä muille?

Kyllä ja en.

Uskon että nettiyrittäjyyden kokeilu voi olla kenelle tahansa kasvattava kokemus, mutta en usko, että useimmat pärjäävät siinä. Kyse ei ole siitä, että tämä olisi varsinaisesti vaikeaa. En ole itse niin välkky kaveri, että onnistumiseni olisi mitenkään siitä kiinni. Olen onnistunut, koska olen jaksanut jatkaa tätä monen vuoden ajan (vuosien, joiden aikana en edes tienannut tästä lähes mitään, vaan blogi tuotti pelkkää tappiota).Jos haluat nopean ja helpon tulonlähteen, mene mieluummin oikeisiin töihin. Uskon, että useimmilla ei yksinkertaisesti riitä usko ja jaksaminen tähän hommaan.

Sen sijaan niille, joita haasteet eivät pelota ja jotka ovat valmiita ostamaan vapautensa ja menestyksensä kovalla työllä, uskon että nettiyrittäjyydessä piilee paljon enemmän potentiaalia kuin useimmissa perinteisissä töissä. Sanoihini kannattaa tietysti suhtautua tietyllä varauksella siksi, etten itsekään tee tällä niin huikeita summia, että olisi oikeasti varaa päteä. Toisaalta taas kykenen elättämään itseni jo nyt jollain täysin itse luodulla ja uniikilla, mikä ehkä antaa ainakin jonkinlaista painoarvoa näille sanoille.

Yleisfiilis vuosistani nettiyrittäjänä

Vaikka tämä aika rankkaa ja rasittavaa duunia valtaosan ajasta onkin, en voi väittää, ettenkö olisi viihtynyt jatkuvasti täysillä. Vuodesta 2011 asti minulla on ollut ihan järkyttävän kivaa. Elämässäni on ollut jatkuvasti jotain, minkä eteen tehdä duunia ja jotain, mitä saavuttaa. Erityisesti se, että tässä eteneminen ja kehittyminen näkyy niin selkeästi, motivoi minua oppimaan koko ajan paremmaksi.

Se, että blogini aihe on myös aidosti ihmisiä hyödyttävä, on tuonut elämääni todella paljon merkityksellisyyden tuntua. Nykyään saan jatkuvasti palautetta, että teksteistäni ja palveluistani on ollut iloa ja apua ihmisille. Se tuntuu todella mukavalta. Minua ilahduttaa ajatus, että oma elämä ei ole ainakaan ihan täysin hukattu, kerta pystyn tuottamaan jonkinlaista hyötyä myös muille ihmisille.

Voisin jopa väittää, että tämä sivuni ja tähän liittyvien duunien tekeminen on perheeni lisäksi ensisijainen oman onnellisuuteni lähde. Tämän aloittaminen on ollut todella hyvä valinta. Tietenkään en tiedä, millaista elämäni olisi jos olisin valinnut jonkun perinteisemmän uran, mutta kyllä tämä hyvältä on tuntunut.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Ammattimainen bloggaaminen & nettiyrittäjyys: Ällörehellisiä kokemuksiani” on julkaistu 17.9.2016 ja sitä on päivitetty 19.6.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

vuosikatsaus 2023

Kuulumisiani vuodelta 2023

Hei! Olen vuodesta 2011 lähtien kirjoittanut pienen katsauksen kuluneesta vuodestani. Nyt on vuorossa katsaus vuodesta 2023. Kirjoitan näitä muistoksi itseäni varten, mutta mikäli luet tätä, toivottavasti

Lue lisää »
2022 vuosikatsaus kuulumisia

Kuulumisiani vuodelta 2022

Hei! Olen vuodesta 2011 lähtien kirjoittanut pienen katsauksen kuluneesta vuodestani. Nyt on vuorossa katsaus vuodesta 2022. Kirjoitan näitä muistoksi itseäni varten, mutta mikäli luet tätä, toivottavasti

Lue lisää »