Millainen on moderni herrasmies? (Kirja-arvostelu: Joonas Konstig – Vuosi herrasmiehenä)

herrasmies

Millainen on moderni herrasmies?

Käteeni sattui tasan vuosi sitten Joonas Konstigin kirja Vuosi herrasmiehenä. Aluksi en ollut aikeissa lukea kyseistä opusta, sillä otsikon perusteella oletin sen olevan jälleen yksi pölyinen käytösopas suoriin housuihin pukeutuville papparaisille.

Mainitsin seuraavana päivänä kirjasta eräälle tuttuvalleni, joka kertoi oitis, että Joonas Konstig on ylimielinen kusipää, jonka kirjoja ei kannata lukea. Onneksi olin jo oppinut, että kun joku Suomessa haukkuu toista ylimieliseksi, tarkoittaa tämä yleensä sitä, että haukun kohteella on sittenkin jotain kiinnostavaa sanottavaa. Tartuin siksi kirjaan ja hyvä niin, sillä kaikista viime vuonna lukemistani teoksista tämä teki minuun suurimman vaikutuksen.

Tässä tekstissä kerron lyhyesti kirjan sisällöstä, mutta myös nostan esiin muutaman ajatuksen, jotka jäivät mieleeni.

Kirja-arvostelu: Joonas Konstig – Vuosi herrasmiehenä

Ennakko-odotukseni kirjasta eivät olleet erityisen korkealla. Odotin sen olevan jonkinlainen eltaantunut käytösopas, jonka maailmankuva ja asenteet ovat jumittunneet jonnekin kaukaiselle 50-luvulle.

Näin ei kuitenkaan ollut. Kirja oli pikemminkin vauhdikas ja hauska pulahdus herrasmieheyden historiaan, höystettynä kirjailijan sekä muutamien asiantuntijoiden ajatuksilla siitä, mitä herrasmieheys tarkoittaa nykypäivän ihmiselle.

Termin ”herrasmies” ei tule antaa hämätä. Vaikka otsikko puhuu miehistä, oli tämä kirja yllättävänkin sukupuoleton ja sen esittelemät ajatukset ovat sovellettavissa mihin tahansa sukupuoleen. Sukupuolirooleista ja niihin liittyvistä odotuksista toki puhutaan, mutta niin hillittyyn sävyyn, että kirja sopisi jopa Woke -aktivistin käteen. Omasta mielestäni kirja ei edes liittynyt varsinaisesti sukupuoliin, vaan siihen, kuinka tulla ihmiseksi, joka saa ansaittua kunnioitusta sekä itseltään, että muilta.

Käytännössä kirja kuvaa kirjoittajansa Joonas Konstigin matkaa vihaisesta vasemmistopunkkarista hillityksi ja tyylikkääksi herrasmieheksi. Kirjan alussa Konstig tekee itsestään kiusallisen arvion ja toteaa olleensa elämässään ylimielinen ja rasittava mulkku. Tämän asian hän päättää muuttaa herrasmiesvuotensa aikana.

Kirjan edetessä Joonas kokeilee erilaisia herrasmieheyteen perinteisesti liitettyjä harrasteita kuten ratsastusta, miekkailua ja rugbya. Lisäksi hän tapaa asiantuntijoita ja opiskelee heidän seurassaan herrasmiehelle sopivia asenteita sekä käyttäytymistä. Maailmankuvansa laajetessa hän oppii näkemään, kuinka aiemmin vanhentuneilta tuntuneet asiat kuten siisti ja hillitty pukeutuminen tai hillityn asiallinen käytös ovat yhä hyvin ajankohtaisia ja perusteltuja toimintatapoja.

Itselleni kirjan suurinta antia olivat kuitenkin filosofiset pohdinnat, joita Konstig harrastaa kirjassa varsin paljon. Hän pohtii ihmiselle asetettuja odotuksia ja niiden perusteita, pohtii ihmisen tarkoitusta yhteisönsä palvelijana sekä nostaa esiin syitä siihen, miksi herrasmieheksi pyrkiminen kannattaa, vaikka kyseinen tie on pitkä ja kivinen, eikä sen lopussa edes ole odotettavissa minkäänlaista palkintoa.

Millainen on moderni herrasmies? Mieleeni jääneitä ajatuksia

Alle listaan lyhyesti ajatuksia, jotka jäivät pyörimään mieleeni kirjan lukemisen jälkeen. Tämä lyhyt listaus ei tee aiheille kunniaa, sillä paremmin ne avautuvat tietenkin itse kirjan lukemalla.

Hyveiden merkitys – Herrasmies pyrkii olemaan hyveellinen ihminen. Ei siksi, että haluaisi tehdä itsestään numeroa ja loistaa muiden silmissä, vaan palvellakseen itseään ja yhteisöään. Herrasmies on valmis siihen, että hyveen tie on raskas, eikä hyveellisestä elämästä välttämättä edes saa minkäänlaista palkintoa. Siitä huolimatta herrasmies valitsee hyveiden tien.

Herrasmies palvelee paitsi itseään, myös muita. Hän ei nosta itseään muiden kustannuksella, eikä tee itsestään yhden miehen showta. Herrasmies ei esimerkiksi pukeudu kuin dandy eikä käyttäydy huomiota herättävästi, sillä asiallisen hillitty ja siisti olemus sekä käytös näyttäytyvät mukavampana myös muiden ihmisten näkökulmasta.

Herrasmies ei ole individualisti. Hän kyllä tunnustaa henkilökohtaisen vastuunsa ja osaa myös elää itselleen, mutta on ensisijaisesti olemassa muita ihmisiä varten. Herrasmies on yhteisönsä palvelija.

Herrasmies ei tyydy luonnontilaan, vaan yrittää nousta luonnon yläpuolelle. Herrasmies ei totea ”tällainen mä vaan oon enkä muuksi muutu”, vaan näkee aktiivisesti vaivaa, jotta voisi kehittyä paremmaksi ja osaavammaksi kuin aiemmin. Herrasmies pyrkii siis jatkuvasti kehittämään itseään niin taidoissa, kuin hyveissäkin.

Tätä loputonta taistelua ihminen ei voi kuitenkaan voittaa, sillä luonto on lopulta ihmisen tahtoa vahvempi. Käymällä tätä toivotonta taistelua herrasmies ansaitsee muiden kunnioituksen.

Hyveen tie on kapea ja jyrkkä ylämäki, eikä lopullista päämäärää edes saavuteta. Ainoa palkinto on se, että ajan myötä tien kulkeminen helpottuu. Hyveen tie tarjoaa kamppailua, kun taas luonnon tie tarjoaisi helppoa elämää. Siksi harva lähtee kulkemaan luonnon voittamisen tietä. Ylevä elämä ei tunnu monien mielestä riittävältä palkinnolta.

Herrasmiehessä yhdistyvät ajattelu ja toiminta. Herrasmies ei ole pelkkä ajattelija, vaan myös aktiivinen tekijä. Toisaalta hän ei väheksy ajattelua ja viisautta, vaan pyrkii tekemään mahdollisimman perusteltuja päätöksiä.

Miehen mallit. Nykyään on liian vähän miehen malleja. Voit olla joko äärimaskuliininen äijä tai sukupuoleton pehmomies. Näiden väliin jäävälle alueelle ei oikein osata nähdä. Konstig toteaa kirjassaan näin: “Herrasmiehiä on hierarkisesta Mannerheimista sydämelliseen professoriin. Yhteistä heille on se, että he ovat valinneet vaikeamman tien.”

Herrasmies valitsee elämän, joka on täynnä kamppailua. Kamppailu jalostaa ihmistä, vaikka kamppaileminen onkin epämiellyttävää. ”Ihmiset ovat kautta aikojen saaneet elämälleen merkitystä kamppailemalla jonkin puolesta: perheensä elättämisen, aatteen, uskonnon tai kansansa puolesta. Ihminen ei motivoidu pehmeästä nojatuolista, vaan verestä, hiestä ja kyynelistä.”

Kiitos lukemisesta!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia