mikä on tärkeintä juuri nyt

Mikä on tärkeintä juuri nyt? Mikä on elämäsi tärkein prioriteetti? Onko se sitä vain puheiden, vai myös tekojen tasolla?

Tämä kysymys perustuu havaintooni, joka liittyy sekä itseeni, että moneen muuhun tuntemaani ihmiseen. Saan itseni toistuvasti kiinni siitä, että väitän jonkin asian olevan minulle todella tärkeä, mutta se ei näy mitenkään käytännön tekojeni tasolla. Esimerkiksi:

  • Saatan sanoa, että terveydestään on tärkeää pitää huolta. Samalla kuitenkin urheilen liian vähän, syön liian epäterveellisesti, valvon liikaa ja niin edelleen. Sanon yhtä, mutta teen toista.
  • Saatan väittää, että elämän tärkein asia ovat tietenkin ihmissuhteet. Samalla saan kuitenkin itseni aina välillä kiinni tilanteista, joissa en kohtele elämäni tärkeimpiä ihmisiä arvostavalla ja kunnioittavalla tavalla. Sanon yhtä, teen toista.

Tällaisia esimerkkejä on kiusallisen paljon ja moni muu osaa varmasti samaistua näihin. Ja onhan tämä kieltämättä vähän noloa, sanoa yhtä, mutta tehdä ihan toista. Toisaalta taas se, että tämä ongelma tuntuu olevan useimmilla ihmisillä, kielii siitä, että tässä haasteessa on jotain syvästi inhimillistä. Mikä meissä ihmisissä oikein on, että sanomme yhtä, mutta teemme – ehkä huomaamattammekin – jotain ihan muuta?

Mikä on tärkeintä juuri nyt? Mitä jos oikeasti eläisimme, kuten väitämme elävämme?

Uskon, että ihmisinä voimme vaikuttaa omaan toimintaamme. Emme kaikissa tilanteissa, mutta useimmissa kyllä. Uskon, että jos ihan oikeasti eläisimme siten, kuten puheidemme tasolla väitämme elävämme, olisi meidän helpompaa kunnioittaa myös itseämme. Oma selkärangattomuus kun on asia, josta on vaikeaa kokea ylpeyttä. Sen sijaan se, että elää siten, kuten haluaakin, voi tätä itsekunnioitusta vahvistaa.

Puuttuvat teot paljastavat tyhjät sanamme, mutta rehellisesti ja suoraselkäisesti tehdyt teot taas kertovat meistä paljon kauniimpaa tarinaa. Ihminen, joka tekee sen, mihin uskookin, tuntuu vahvalta, suoraselkäiseltä ja luotettavalta. Niin itsemme kuin meitä ympäröivienkin ihmisten mielestä.

Mikä on tärkeintä juuri nyt omassa elämässäsi? Ovatko tekosi ristiriidassa sanojesi kanssa? Jos ovat, miten asiaa voisi muuttaa?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Mikä on tärkeintä juuri nyt? Tyhjät puheet paljastuvat tekojen tasolla” on julkaistu 13.12.2013 ja sitä on päivitetty 13.6.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0