Tutustuminen: Missä tilanteissa olet valmis tutustumaan uusiin ihmisiin?

tutustumaan uusiin ihmisiin

Missä tilanteissa olet valmis tutustumaan uusiin ihmisiin?

Uusien tuttavuuksien, ystävien ja kumppaneiden löytäminen on yksi tämän blogin kestoaiheista. Kyseessä on taitokokonaisuus, joka on toisille meistä helppo ja toisille taas hyvin vaikea.

Tänään käsittelemme tätä aihetta jälleen hieman erilaisesta näkökulmasta. Tulemme tutustumaan yhteen niistä lukuisista pienistä syistä, joiden vuoksi uusiin ihmisiin tutustuminen on monille meistä vaikeampaa, kuin mitä sen tarvitsisi olla.

Missä tilanteissa olet valmis tutustumaan uusiin ihmisiin?

Millaisissa tilanteissa löydät uusia tuttavuuksia? Millaisissa tilanteissa pidät silmät auki mielenkiintoisten tyyppien varalta? Millaisiin tilanteisiin hakeudut, kun haluat löytää elämääsi uusia ihmisiä?

Mikäli olet useimpien muiden kaltainen, kyseiset tilanteet liittyvät esimerkiksi juhliin ja iloisiin tapahtumiin, kuten festareihin. Baarit ja yöklubit lienevät monen listalla. Nykyään myös netti on loistava väylä tuttavuuksien hankkimiseen.

Mikä näitä tilanteita yhdistää?

Se, että niissä uusiin ihmisiin tutustuminen on suosittua ja sallittua. Olemme oppineet siihen, että nämä ovat niitä hyväksyttyjä seuranhakutilanteita. On tavanomaista ja yleistä tavata ihmisiä juuri näissä tilanteissa.

Olemme myös oppineet, että on tilanteita, joissa uusiin ihmisiin ei yleensä tutustuta. On todennäköistä, ettei tutustuminen tule edes mieleemme tilanteissa, kuten julkisissa liikennevälineissä, kadulla kulkiessa tai erilaisissa tiloissa kuten museoissa tai kuntosaleilla.

Mikään ei varsinaisesti estä tai kiellä tutustumasta uusiin ihmisiin myös tällaisissa tilanteissa, mutta se helposti tuntuisi hieman oudolta tai epäkorrektilta. Tulemme siis ikään kuin asettaneiksi itsellemme näkymättömiä sääntöjä siitä, missä tilanteissa ihmisiin on soveliasta ja missä taas epäsoveliasta tutustua.

Saatamme luoda näitä sääntöjä myös muista syistä. Esimerkiksi pelot ja epävarmuudet voivat ohjata tähän. Kuvitellaan esimerkiksi seuraava tilanne:

Olet juhlissa ja haluaisit tutustua viehättävään ihmiseen. Et kuitenkaan kehtaa, sillä paikalla on myös ystäviäsi, etkä halua, että he todistavat sitä, että tulet mahdollisesti torjutuksi. Tämän vuoksi säästät uusiin ihmisiin tutustumisen vain niihin tilanteisiin, joissa ei ole paikalla ystäviäsi, jotka voisivat nähdä potentiaalisen torjutuksi tulemisesi.

Ehkäpä taas voit lähestyä tutustumismielessä vain niitä ihmisiä, jotka ovat sillä hetkellä yksin, mutta et heitä, jotka ovat omien ystäviensä ympäröiminä? Tai ehkä pidät tutustumiseen sopivina vain ihmisiä, jotka hymyilevät sinulle, mutta et heitä, joiden kasvoilla ei sillä hetkellä näy hymyä? Ehkäpä taas kellonajalla on väliä? Onko sopivampaa lähestyä ihmistä baarin ulkopuolella kello 23:00 mutta ei samaa ihmistä saman baarin ulkopuolella kello 13:00?

Kun alamme tarkastelemaan lähemmin ehtoja, joita asetamme muihin tutustumiselle, saatamme törmätä melko hassuihinkin ilmiöihin, joista emme ehkä olleet edes tietoisia.

Miten järkevältä kuulostaa edellinen kellonaikaesimerkki? Uskallamme lähestyä baarin ulkopuolella notkuvaa tyyppiä kello 23:00 (“bileaikana”), mutta emme samaa tyyppiä samassa paikassa kello 13:00. Entäpä se, että kehtaat aloittaa baari-illan jälkeen yöbussissa keskustelun vieruskaverisi kanssa, muttet kehtaa puhua samalle tyypille samassa bussissa aamukymmeneltä?

Kuulostaa hassulta, mutta nämäkin esimerkit ovat todellisia. Tällaisia sääntöjä me tosiaankin asetamme itsellemme.

Oletko sinä luonut itsellesi vastaavia sääntöjä, jotka mahdollisesti rajaavat tilanteita, joissa koet sopivaksi tutustua uusiin ihmisiin? Ovatko nämä säännöt täysin perusteltuja? Voi olla, mutta asiaa voi myös olla hyödyllistä pohtia.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Tutustuminen: Missä tilanteissa olet valmis tutustumaan uusiin ihmisiin?” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia