Mitä on toksinen positiivisuus?

toksinen positiivisuus

Toksinen positiivisuus tarkoittaa ilmiötä, jossa ihminen kokee myönteisyyden olevan ainoa oikea reaktio elämän eri tilanteisiin. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa myös sitä, että ihminen vaatii tällaista myönteistä suhtautumista myös muilta ihmisiltä. Vain positiivisuus on hyväksyttävää, kun taas kielteinen suhtautuminen eli negatiivisuus nähdään epätoivottuna tai jopa kiellettynä asiana.

Lähtökohtaisesti asioiden katsominen myönteisessä valossa ja myönteisten puolien näkeminen vaikeissakin tilanteissa on tietenkin hieno ja toivottava ominaisuus. Myrkyllisen positiivisuuden ongelma on toisella puolella, eli kaiken kielteisyyden kieltämisessä. Esimerkiksi kielteiseksi miellettyjä tunteita ei sallita, vaan niiden olemassaolo kielletään tai tukahdutetaan.

Erityisen ongelmallista tämä voi olla sosiaalisissa ryhmätilanteissa. Jos porukassa on vahva ja näkyvä henkilö, joka vaatii pelkkää myönteistä suhtautumista kaikkeen ja kaikkiin, voi tämä vaikuttaa siihen, kuinka muut paikallaolijat uskaltavat ilmaista itseään. Moni kokee, että jatkuvasti korostuneen iloisen ihmisen seurassa ei kehtaa itse valittaa tai ilmaista kielteisiä tunteitaan, sillä silloin saattaa leimaantua ilonpilaajaksi. Tässä mielessä toksinen positiivisuus toimii eräänlaisena hallinnan työkaluna, joka tietoisesti tai tiedostamatta kohdistetaan toisiin ihmisiin.

Olen itse kohdannut tätä toksista positiivisuutta lähinnä kahden ihmisryhmän joukossa. Kerron näistä kohtaamisista tämänkertaisella videoblogilla, jonka pääset katsomaan alta tai tämän linkin takaa. Kiitos ja mukavia katseluhetkiä!

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Monet tekstini ja videoni ovat syntyneet lukijoideni toiveista. Jos haluat toivoa jotakin aihetta, voi minulle lähettää siitä viestiä osoitteeseen jevgeni@rohkeuskoulu.fi

PPS. Lisää videoitani löytyy paitsi Youtube-kanavalta, myös blogini videoarkistosta.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »