Hei. Puhutaan tänään masentavista asioista. Tavallaan.

Nimittäin siitä, ettei elämä ole aina sellaista kuin haluaisimme ja siitä, etteivät asiat useinkaan toimi niin, kuin me haluaisimme niiden toimivan. Maailma on vähän liiankin täynnä asioita, jotka häiritsevät etenemistämme elämässä ja asioita, joista on meille suoranaista haittaa.

Ja usein nämä asiat eivät edes ole meidän muutettavissamme!

Tällöin meillä on kaksi vaihtoehtoa, kaksi eri toimintamallia, joita soveltaa näiden asioiden kanssa toimeentulemiseen. Voimme jäädä voimattomana vatvomaan niitä ja elää ”maailma on minua vastaan”-tyyppisessä uhriasenteessa. Vaihtoehtoisesti voimme pyrkiä hyväksymään ne ja keksimään keinot pärjäämiseen ja elämästä nauttimiseen näistä nihkeistä asioista välittämättä.

Tässä siis 10 ikävää tosiasiaa, jotka kannattaa mieluummin hyväksyä, sillä niiden vastustamisestakaan ei näytä olevan mitään hyötyä.

1. Aina löytyy niitä, jotka eivät pidä sinusta

On turha yrittää olla kaikkea kaikille. Siinä ei tule onnistumaan, vaikka yrittäisi kuinka kovasti tahansa. Et voi olla kaikkien ystävä, varsinkaan silloin, kun yrität tehdä mitä tahansa näkyvämpää.

Aina löytyy niitä, jotka ovat kanssasi eri mieltä, niitä, jotka eivät halua sinun onnistuvan. Jos kuuntelisit heitä, jos ottaisit heidät turhan vakavasti, et tulisi ikinä saamaan aikaan mitään kovin hienoa. On äärimmäisen rajoittavaa välittää liikaa siitä, mitä muut sanovat tai ajattelevat. Keskity siihen, minkä itse tunnet oikeaksi. Sinun omat mielipiteesi ja tekosi ovat ratkaisevia, eivät muiden.

2. Et voi muuttaa menneisyyttäsi

Et voi muuttaa jo tapahtunutta, mutta voit muuttaa suhtautumistasi siihen. Huolimatta siitä, kuinka raskasta menneisyytesi on ollut, se on silti menneisyyttä. Älä anna sen pilata myös nykyhetkeäsi tai tulevaisuuttasi. Et voi luoda uutta, parempaa alkua, mutta voit luoda paremman lopun.

Älä anna menneisyytesi rajoittaa sinua! Mieti mielummin, olisiko siitä jotain hyötyä nykyhetkessä. Oletko ehkä oppinut menneisyydestäsi jotain? Oletko oppinut mikä toimii ja mikä ei? Oletko oppinut välttämään joitakin virheitä?

3. Jollakulla tulee olemaan aina enemmän kuin sinulla

Mitä tahansa tavoitteletkin elämässäsi, mikä tahansa onkaan sinulle tärkeää, jollakulla tulee olemaan sitä aina enemmän. Olkoot se rahaa, arvostusta, vaikutusvaltaa, asemaa, viisautta, ihan mitä tahansa. Älä lähde turhaan kilpailuun, sillä et voi voittaa. Luovu kilpailumentaliteetista ja kateudesta ja keskity vain omaan suoritukseesi. Älä vertaa itseäsi muihin, ainoastaan itseesi.

4. Et pysty kontrolloimaan kaikkea

Älä tuhlaa aikaasi, taitojasi ja energiaasi yrittäessäsi kontrolloida asioita, joihin et voi kuitenkaan vaikuttaa. Se tie johtaa vain turhautumiseen, epäonnistumiseen, surkeuteen ja jämähtämiseen. Suuntaa sen sijaan energiasi niihin asioihin, joihin voit toimillasi oikeasti vaikuttaa.

5. Tulet epäonnistumaan aina välillä

Mitä pikemmin hyväksyt tämän, sen parempi. Et voi mihinkään ryhtyessäsi olla sataprosenttisen varma onnistumisestasi. Sen sijaat voit olla täysin varma siitä, että yrittämättä et onnistu ainakaan.

Epäonnistumisessa ei ole mitään väärää. Päinvastoin, se tuo sinut paljon lähemmäksi onnistumista, sillä voit aina kartoittaa syyt epäonnistumiselle ja pyrkiä välttämään ne vastaisuudessa. Tämä on suorastaan voitto/voitto-tilanne: joko onnistut, joko opit.

6. Sadepäiviä tulee aina

Välittämättä siitä, miten hyvin sinulla menee ja miten upeaksi olet elämäsi hionut, välillä tulee ikäviäkin hetkiä. Ehkäpä elämä tarjaa sinulle vastoinkäymisiä, ehkä väsyt suorittamaan, ehkäpä vain väsyt siihen, että kokoajan menee niin hyvin. Vaikka elämäsi olisi millaista ilotulitusta tahansa, aina löytyy jotain, mikä onnistuu pienen (ja joskus isommankin) hetken ajan himmentämään sen loistoa.

Koska emme voi mitenkään suojautua tältä kaikelta, on parempi vain hyväksyä nämä sadepäivät ja oppia suhtautumaan niihin elämän realiteettina. Lisäksi niiden olemassaolo takaa sen, että hyvät hetket tuntuvat entistäkin paremmilta!

7. Olet ainoa ihminen, joka on vastuussa onnellisuudestasi

Ei pomosi, ei jumalasi, ei kumppanisi, ei äitisi eikä opettajasi. Vain sinä. Mikäli mielit olla onnellinen, on sinun itsesi nähtävä vaivaa sen eteen. Et voi vain odottaa, että onni materialisoituisi eteesi. Sitä se ei valitettavasti näytä tekevän.

Et voi vain olettaa, että eräänä kauniina päivänä heräisit auringonsäteisiin ja linnunlauluun. Ei, ensin sinun pitää ihan itse avata verhot ja houkutella linnut ikkunasi alle.

8. Et tule koskaan olemaan täysin valmis mihinkään uuteen

Kun tilaisuus johonkin koittaa, voit olla varma, ettet ole siihen täysin valmis. Kukaan ei ole. Elämän suuret tilaisuudet pakottavat meidät astumaan mukavuusalueemme ulkopuolelle ja kasvamaan ihmisinä. Tämä ei ole helppoa.

Ja se, ettei se ole helppoa, ei tietenkään tarkoita sitä, että tilaisuus olisi jätettävä väliin. On toimittava rohkeasti ja tilaisuuksiin tartuttava. Voi olla, että se johtaa vain surkeisiin epäonnistumisiin, voi olla, että johonkin todella upeaan.

9. Saat elämältä pääasiassa sitä, mitä annat itsekin

Tässä ei ole kyse karmasta tai mistään muusta vastaavasta. Tämä on paljon selkeämpi asia. Saamme maailmalta pääosin vain sitä, mitä itsekin annamme. Jos annamme rakkautta, saamme rakkautta. Jos olemme ystävällisiä, saamme ystäviä. Jos olemme vittumaisia, muut ovat vittumaisia meille. Jos luomme maailmaan arvoa, saamme samalla mitalla takaisin. Yksinkertaista ja kaunista.

10. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole

OstosTV-mentaliteetti on nykyään täyttä todellisuutta. Kaikki olisi kiva saada helposti ja nopeasti. Näyttäisi kuitenkin siltä, ettei nopeita ja helppoja ratkaisuja tärkeisiin asioihin todennäköisesti ole. Toki maailma on täynnä kaikenlaisia pikaratkaisuja, joista osa jopa toimii hetken. Pysyviä ne eivät kuitenkaan tunnu olevan. Mikäli haluaa elämäänsä todellisia, pysyviä parannuksia, on niiden eteen nähtävä oikeaa vaivaa.

PS. Jos haluat oikeasti parantaa elämääsi etkä kaipaa pikaratkaisuja, vaan olet enemmänkin suomalainen sisu-tyyppinen työmyyrä, suosittelen tutustumaan kirjoihini. En lupaa helppoja ratkaisuja yhtään mihinkään, mutta vaivaa näkemällä voit ottaa elämäsi aivan uudella tavalla haltuun!