10 ikävää tosiasiaa, joiden hyväksymisestä on hyötyä

10 ikavaa tosiasiaa joiden hyvaksymisesta on hyotya

10 ikävää tosiasiaa, joiden hyväksymisestä on hyötyä. Puhutaan tänään masentavista asioista. Tavallaan. Puhutaan siitä, ettei elämä ole aina sellaista kuin haluaisimme ja siitä, etteivät asiat useinkaan mene niin, kuin me haluaisimme niiden menevän. Maailma on vähän liiankin täynnä asioita, jotka häiritsevät elämäämme. Ja valitettavan usein nämä asiat eivät edes ole meidän vaikutuspiirissämme, eli emme voi muuttaa niitä, vaikka haluaisimmekin!

Tällöin meillä on kaksi eri toimintamallia, joita soveltaa, tullaksemme toimeen näiden ikävien asioiden kanssa. Voimme jäädä voimattomana vatvomaan niitä ja omaksua ”maailma on minua vastaan”-tyyppisen uhriasenteen. Vaihtoehtoisesti voimme pyrkiä hyväksymään ikävät asiat ja keksimään keinot pärjäämiseen ja elämästä nauttimiseen näistä asioista välittämättä. Tässä siis 10 ikävää tosiasiaa, jotka kannattaa mieluummin hyväksyä, sillä niiden vastustamisesta ei näytä olevan paljoa hyötyä.

1. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät pidä sinusta

On turhaa yrittää saada jokainen ihminen pitämään meistä. Siinä ei tule onnistumaan, vaikka yrittäisi kuinka kovasti tahansa. Et voi olla kaikkien ystävä, varsinkaan silloin, kun yrität tehdä mitä tahansa näkyvämpää. Jonkun mielipide sinua kohtaan tulee aina olemaan tavalla tai toisella kielteinen.

Aina löytyy esimerkiksi heitä, jotka ovat kanssasi eri mieltä ja heitä, jotka eivät halua sinun onnistuvan. Jos kuuntelisit heitä ja jos ottaisit heidät turhan vakavasti, et tulisi ikinä saamaan aikaan mitään kovin hienoa. On äärimmäisen rajoittavaa välittää liikaa siitä, mitä muut sanovat tai ajattelevat. Keskity siihen, minkä itse tunnet oikeaksi. Sinun omat mielipiteesi ja tekosi ovat ratkaisevia, eivät muiden.

Tämä ei tarkoita, etteikö muiden mielipiteitä tulisi kuunnella ja etteikö niitä tulisi kunnioittaa. On kuitenkin eri asia suhtautua kunnioituksella muiden mielipiteisiin kuin antaa niiden vaikuttaa rajoittavasti omaan elämääsi.

2. Et voi muuttaa menneisyyttäsi

Et voi muuttaa jo tapahtunutta, mutta voit muuttaa suhtautumistasi siihen. Huolimatta siitä, kuinka raskasta menneisyytesi on ollut, se on silti tapahtunut. Älä anna sen pilata myös nykyhetkeäsi tai tulevaisuuttasi. Et voi luoda uutta, parempaa alkua, mutta voit luoda paremman lopun.

Älä anna menneisyytesi rajoittaa sinua! Mieti mielummin, olisiko siitä jonkinlaista hyötyä nykyhetkessäsi. Oletko ehkä oppinut menneisyydestäsi jotain? Oletko oppinut mitään siitä, mikä toimii ja mikä ei? Oletko oppinut välttämään joitakin virheitä?

3. Jollakulla tulee olemaan aina enemmän kuin sinulla

Mitä tahansa tavoitteletkin elämässäsi, mikä tahansa onkaan sinulle tärkeää, jollakulla tulee olemaan sitä aina enemmän kuin sinulla. Olkoot se rahaa, arvostusta, vaikutusvaltaa, asemaa, viisautta tai onnellisuutta, jollakulla muulla tulee olemaan sitä enemmän. Älä lähde mukaan turhaan kilpailuun, sillä et voi voittaa. Luovu kilpailumentaliteetista ja kateudesta ja keskity vain omaan suoritukseesi. Älä vertaa itseäsi muihin, ainoastaan itseesi.

4. Et pysty hallitsemaan kaikkea elämässäsi tapahtuvaa

Älä tuhlaa aikaasi ja voimavarojasi yritykseen kontrolloida asioita, joihin et voi kuitenkaan vaikuttaa. Se tie johtaa turhautumiseen, epäonnistumiseen, surkeaan oloon ja uupumiseen. Suuntaa sen sijaan energiasi niihin asioihin, joihin voit toimillasi oikeasti vaikuttaa.

5. Tulet epäonnistumaan aina välillä

Mitä pikemmin hyväksyt tämän, sen parempi. Et voi mihinkään ryhtyessäsi olla sataprosenttisen varma onnistumisestasi. Sen sijaat voit olla täysin varma siitä, että yrittämättä et onnistu ainakaan.

Epäonnistumisessa ei ole mitään väärää. Päinvastoin, se tuo sinut paljon lähemmäksi onnistumista, sillä voit aina kartoittaa syyt epäonnistumiselle ja pyrkiä välttämään ne tulevaisuudessa. Joko onnistut jossakin, joko opit jotakin, millä välttää epäonnistuminen tulevaisuudessa.

6. Synkkiä päiviä tulee aina

Välittämättä siitä, miten hyvin sinulla menee ja miten upeaksi olet elämäsi hionut, välillä tulee ikäviäkin hetkiä. Ehkäpä elämä tarjaa sinulle vastoinkäymisiä, ehkä väsyt suorittamaan, ehkä kohtaat muita tragedioita, joita elämässä on valitettavasti todella paljon. Koska emme voi mitenkään suojautua tältä kaikelta, on parempi vain hyväksyä nämä ikävät päivät ja oppia suhtautumaan niihin elämän realiteettina. Lisäksi niiden olemassaolo takaa sen, että hyvät hetket tuntuvat entistäkin paremmilta!

7. Olet ainoa ihminen, joka on vastuussa onnellisuudestasi

Kukaan muu ei ole pohjimmiltaan vastuussa onnellisuudestasi. Ei pomosi, ei jumalasi, ei kumppanisi, ei äitisi eikä opettajasi. Vain sinä. Mikäli mielit olla onnellinen, on sinun itsesi nähtävä vaivaa sen eteen. Et voi vain olettaa, että eräänä kauniina päivänä heräisit auringonsäteisiin ja linnunlauluun. Ei, ensin sinun pitää ihan itse avata verhot ja houkutella linnut ikkunasi alle.

8. Et tule koskaan olemaan täysin valmis mihinkään uuteen

Vaikka elämässämme tulisi vastaan mukaviakin tilanteita, emme ole suinkaan aina valmiita tarttumaan niihin. Kun tilaisuus johonkin hyvään koittaa, huomaamme usein, ettemme ole siihen täysin valmiita. Kukaan ei ole. Elämän suuret tilaisuudet pakottavat meidät astumaan mukavuusalueemme ulkopuolelle ja kasvamaan ihmisinä. Tämä ei ole helppoa.

Se, ettei se ole helppoa, ei tietenkään tarkoita sitä, että tilaisuus olisi jätettävä väliin. On toimittava rohkeasti ja tilaisuuksiin on tartuttava, vaikka se tuntuisikin pelottavalta. Voi toki olla, että se johtaa vain surkeisiin epäonnistumisiin, mutta voi myös olla, että johtaa johonkin todella upeaan.

9. Saat elämältä pääasiassa sitä, mitä annat itsekin

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tässä ei ole kyse karmasta tai mistään muusta salaperäisestä voimasta. Tämä on paljon maallisempi asia. On tyypillistä, että esimerkiksi muut ihmiset kohtelevat meitä samoin kuin me kohtelemme heitä. Jos annamme rakkautta, saamme rakkautta. Jos olemme ystävällisiä, saamme ystäviä. Jos olemme vittumaisia, muut ovat vittumaisia meille. Jos luomme maailmaan arvoa, saamme samalla mitalla takaisin.

10. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole

OstosTV-mentaliteetti on nykyään täyttä todellisuutta. Kaikki olisi kiva saada helposti ja nopeasti. Näyttäisi kuitenkin siltä, ettei nopeita ja helppoja ratkaisuja tärkeisiin asioihin todennäköisesti ole. Mikäli haluaa elämäänsä todellisia, pysyviä parannuksia, on niiden eteen nähtävä oikeaa vaivaa.

PS. Jos haluat oikeasti parantaa elämääsi etkä kaipaa pikaratkaisuja, vaan olet enemmänkin suomalainen sisu-tyyppinen työmyyrä, suosittelen tutustumaan kirjoihini. En lupaa helppoja ratkaisuja yhtään mihinkään, mutta vaivaa näkemällä voit ottaa elämäsi aivan uudella tavalla haltuun!

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “10 ikävää tosiasiaa, joiden hyväksymisestä on hyötyä” on ilmestynyt alunperin 24.10.2011 ja sitä on päivitetty 25.5.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »