10 ikävää tosiasiaa, joiden hyväksymisestä on hyötyä

BK 10 ikävää tosiasiaa

Hei. Puhutaan tänään masentavista asioista. Tavallaan.

Nimittäin siitä, ettei elämä ole aina sellaista kuin haluaisimme ja siitä, etteivät asiat useinkaan toimi niin, kuin me haluaisimme niiden toimivan. Maailma on vähän liiankin täynnä asioita, jotka häiritsevät etenemistämme elämässä ja asioita, joista on meille suoranaista haittaa.

Ja usein nämä asiat eivät edes ole meidän muutettavissamme!

Tällöin meillä on kaksi vaihtoehtoa, kaksi eri toimintamallia, joita soveltaa näiden asioiden kanssa toimeentulemiseen. Voimme jäädä voimattomana vatvomaan niitä ja elää ”maailma on minua vastaan”-tyyppisessä uhriasenteessa. Vaihtoehtoisesti voimme pyrkiä hyväksymään ne ja keksimään keinot pärjäämiseen ja elämästä nauttimiseen näistä nihkeistä asioista välittämättä.

Tässä siis 10 ikävää tosiasiaa, jotka kannattaa mieluummin hyväksyä, sillä niiden vastustamisestakaan ei näytä olevan mitään hyötyä.

1. Aina löytyy niitä, jotka eivät pidä sinusta

On turha yrittää olla kaikkea kaikille. Siinä ei tule onnistumaan, vaikka yrittäisi kuinka kovasti tahansa. Et voi olla kaikkien ystävä, varsinkaan silloin, kun yrität tehdä mitä tahansa näkyvämpää.

Aina löytyy niitä, jotka ovat kanssasi eri mieltä, niitä, jotka eivät halua sinun onnistuvan. Jos kuuntelisit heitä, jos ottaisit heidät turhan vakavasti, et tulisi ikinä saamaan aikaan mitään kovin hienoa. On äärimmäisen rajoittavaa välittää liikaa siitä, mitä muut sanovat tai ajattelevat. Keskity siihen, minkä itse tunnet oikeaksi. Sinun omat mielipiteesi ja tekosi ovat ratkaisevia, eivät muiden.

2. Et voi muuttaa menneisyyttäsi

Et voi muuttaa jo tapahtunutta, mutta voit muuttaa suhtautumistasi siihen. Huolimatta siitä, kuinka raskasta menneisyytesi on ollut, se on silti menneisyyttä. Älä anna sen pilata myös nykyhetkeäsi tai tulevaisuuttasi. Et voi luoda uutta, parempaa alkua, mutta voit luoda paremman lopun.

Älä anna menneisyytesi rajoittaa sinua! Mieti mielummin, olisiko siitä jotain hyötyä nykyhetkessä. Oletko ehkä oppinut menneisyydestäsi jotain? Oletko oppinut mikä toimii ja mikä ei? Oletko oppinut välttämään joitakin virheitä?

3. Jollakulla tulee olemaan aina enemmän kuin sinulla

Mitä tahansa tavoitteletkin elämässäsi, mikä tahansa onkaan sinulle tärkeää, jollakulla tulee olemaan sitä aina enemmän. Olkoot se rahaa, arvostusta, vaikutusvaltaa, asemaa, viisautta, ihan mitä tahansa. Älä lähde turhaan kilpailuun, sillä et voi voittaa. Luovu kilpailumentaliteetista ja kateudesta ja keskity vain omaan suoritukseesi. Älä vertaa itseäsi muihin, ainoastaan itseesi.

4. Et pysty kontrolloimaan kaikkea

Älä tuhlaa aikaasi, taitojasi ja energiaasi yrittäessäsi kontrolloida asioita, joihin et voi kuitenkaan vaikuttaa. Se tie johtaa vain turhautumiseen, epäonnistumiseen, surkeuteen ja jämähtämiseen. Suuntaa sen sijaan energiasi niihin asioihin, joihin voit toimillasi oikeasti vaikuttaa.

5. Tulet epäonnistumaan aina välillä

Mitä pikemmin hyväksyt tämän, sen parempi. Et voi mihinkään ryhtyessäsi olla sataprosenttisen varma onnistumisestasi. Sen sijaat voit olla täysin varma siitä, että yrittämättä et onnistu ainakaan.

Epäonnistumisessa ei ole mitään väärää. Päinvastoin, se tuo sinut paljon lähemmäksi onnistumista, sillä voit aina kartoittaa syyt epäonnistumiselle ja pyrkiä välttämään ne vastaisuudessa. Tämä on suorastaan voitto/voitto-tilanne: joko onnistut, joko opit.

6. Sadepäiviä tulee aina

Välittämättä siitä, miten hyvin sinulla menee ja miten upeaksi olet elämäsi hionut, välillä tulee ikäviäkin hetkiä. Ehkäpä elämä tarjaa sinulle vastoinkäymisiä, ehkä väsyt suorittamaan, ehkäpä vain väsyt siihen, että kokoajan menee niin hyvin. Vaikka elämäsi olisi millaista ilotulitusta tahansa, aina löytyy jotain, mikä onnistuu pienen (ja joskus isommankin) hetken ajan himmentämään sen loistoa.

Koska emme voi mitenkään suojautua tältä kaikelta, on parempi vain hyväksyä nämä sadepäivät ja oppia suhtautumaan niihin elämän realiteettina. Lisäksi niiden olemassaolo takaa sen, että hyvät hetket tuntuvat entistäkin paremmilta!

7. Olet ainoa ihminen, joka on vastuussa onnellisuudestasi

Ei pomosi, ei jumalasi, ei kumppanisi, ei äitisi eikä opettajasi. Vain sinä. Mikäli mielit olla onnellinen, on sinun itsesi nähtävä vaivaa sen eteen. Et voi vain odottaa, että onni materialisoituisi eteesi. Sitä se ei valitettavasti näytä tekevän.

Et voi vain olettaa, että eräänä kauniina päivänä heräisit auringonsäteisiin ja linnunlauluun. Ei, ensin sinun pitää ihan itse avata verhot ja houkutella linnut ikkunasi alle.

8. Et tule koskaan olemaan täysin valmis mihinkään uuteen

Kun tilaisuus johonkin koittaa, voit olla varma, ettet ole siihen täysin valmis. Kukaan ei ole. Elämän suuret tilaisuudet pakottavat meidät astumaan mukavuusalueemme ulkopuolelle ja kasvamaan ihmisinä. Tämä ei ole helppoa.

Ja se, ettei se ole helppoa, ei tietenkään tarkoita sitä, että tilaisuus olisi jätettävä väliin. On toimittava rohkeasti ja tilaisuuksiin tartuttava. Voi olla, että se johtaa vain surkeisiin epäonnistumisiin, voi olla, että johonkin todella upeaan.

9. Saat elämältä pääasiassa sitä, mitä annat itsekin

Tässä ei ole kyse karmasta tai mistään muusta vastaavasta. Tämä on paljon selkeämpi asia. Saamme maailmalta pääosin vain sitä, mitä itsekin annamme. Jos annamme rakkautta, saamme rakkautta. Jos olemme ystävällisiä, saamme ystäviä. Jos olemme vittumaisia, muut ovat vittumaisia meille. Jos luomme maailmaan arvoa, saamme samalla mitalla takaisin. Yksinkertaista ja kaunista.

10. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole

OstosTV-mentaliteetti on nykyään täyttä todellisuutta. Kaikki olisi kiva saada helposti ja nopeasti. Näyttäisi kuitenkin siltä, ettei nopeita ja helppoja ratkaisuja tärkeisiin asioihin todennäköisesti ole. Toki maailma on täynnä kaikenlaisia pikaratkaisuja, joista osa jopa toimii hetken. Pysyviä ne eivät kuitenkaan tunnu olevan. Mikäli haluaa elämäänsä todellisia, pysyviä parannuksia, on niiden eteen nähtävä oikeaa vaivaa.

PS. Jos haluat oikeasti parantaa elämääsi etkä kaipaa pikaratkaisuja, vaan olet enemmänkin suomalainen sisu-tyyppinen työmyyrä, suosittelen tutustumaan kirjoihini. En lupaa helppoja ratkaisuja yhtään mihinkään, mutta vaivaa näkemällä voit ottaa elämäsi aivan uudella tavalla haltuun!

klikkaa verkkokauppaan


36 Comments

 • Otto Aanmaa

  Reply Reply 06.11.2011

  Hyvä ja oikeanlainen lista. Paitsi toi 9, se ei pidä paikkaansa. Jokainen tietää ainakin yhden ääliön, joka saa tehdä mitä vaan typerää ja olla ilkeää, mutta saa muilta pääasiassa vain hyvää. Hyvän ja pahan tasapainoa ei ole kuin saduissa.

  • jevgeni

   Reply Reply 06.11.2011

   Hei ja kiitos!

   Ääliöitä kyllä on, siinä olet aivan oikeassa. Voimmeko kuitenkaan nähdä heidän käytöksensä kaikkia seuraamuksia? Eli vaikka vaikuttaisikin siltä, että he eivät saa mitään “rangaistusta” toiminnastaan, on äärimmäisen mahdollista että emme vain näe sitä. Se rangaistushan voi olla epäsuorakin. Esimerkiksi jo se, että osa pitää heitä ääliöinä kertoo vähän siitä, ettei heitä vain taputella päälaella toimintansa vuoksi. Voidaan ajatella mm. niitä kaikkia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia, joita nämä ääliöt menettävät, kun monet ihmiset eivät heihin hyvällä suhtaudu.

   • Niina

    Reply Reply 30.07.2013

    Tää on vanha kirjoitus jo, mutta kannapa korteni kekoon. Mistä, jos kerran ihminen saa senmitä antaa itsekin, johtuu se, että esim jo lapsena kokee jotain tosi karmaisevaa. Kuten vaikkapa se, että samana päivänä kun saa käteensä kakkosluokantodistuksen ja huolettomasti syödään jätskiä ja kesäloma alkaa, tulee elämäänmyös merkkipaalu, että juuri sinä päivänä koki väkisin tapahtuvan penetraation aikuisen miehen taholta? Mitä se 8-vuotias lapai voi olla tehnyt, että kokee tuollaista?

  • Sivusta seurannut

   Reply Reply 08.11.2011

   Jotku vaan voi tehdä mitä haluaa ja kukaan ei uskalla sanoa kyseiselle henkilölle mitään negatiivista, päätä vaan silitellään ja tämä kyseinen ääliö luulee olevansa kaikissa oikeassa…

   • jevgeni

    Reply Reply 08.11.2011

    Kyllä, ja tätä näkeekin vielä ikävän usein. Ei kuitenkaan sovi unohtaa niitä kaikkia epäsuoria haittoja, joita hänelle koituu käytöksestään. Mitä mahdollisuuksia häneltä jää esimerkiksi kokematta, kun ainakin osa ihmisistä kuitenkin pitää häntä ääliönä.

   • Matti

    Reply Reply 08.11.2011

    “Jotku vaan voi tehdä mitä haluaa ja kukaan ei uskalla sanoa kyseiselle henkilölle mitään negatiivista, päätä vaan silitellään ja tämä kyseinen ääliö luulee olevansa kaikissa oikeassa…”

    Tämähän juuri todistaa väitteen numero 9 oikeaksi: jos olet pelkuri joka ei uskalla sanoa ääliöille asioita suoraan, sinua tullaan kohtelemaan kuin pelkuria ja ääliöt ottavat sinusta kaiken hyödyn irti.

 • Paula Halme

  Reply Reply 06.11.2011

  Hei!

  Asiallisen oloinen teksti, mutta kohta 6 on jäänyt uupumaan, olisi mukava tietää mikä se olisi ollut.

  • jevgeni

   Reply Reply 06.11.2011

   Kiitos ja huippua että huomasit, virhe korjattu!

 • kissa

  Reply Reply 07.11.2011

  Aivan upea juttu! Kiitos! Juuri niitä ajatuksia ja asioita, joita olen elämäni ajan päässäni pyöritellyt… Toivottavasti ei haittaa, että kopioin ja jaan tätä myös…??? Toki laitan että jevgeniltä kopsattu… :)

  • jevgeni

   Reply Reply 07.11.2011

   Jee, kiva että kelpas :) Ja tottakai saa jakaa, sen takiahan näitä tehdään että mahdollisimman moni niistä hyötyy. Ja kiva vaan jos viitsit mainita minutkin siinä yhteydessä :)

   • kissa

    Reply Reply 10.11.2011

    Kiitos – mainitsin kyllä: Laitoin, että Jevgenin ajatuksia: jne…
    Olen sinua taatusti 40 vuotta vanhempi, mutta voin sanoa, että asia on kyllä juuri noin… toki on niitäkin ihmisiä, jotka haluavat sitä ikävää ja pahaa… mutta niillehän ei voi mitään… on parasta pitää pientä etäisyyttä heihin… :)

    • jevgeni

     Reply Reply 10.11.2011

     Kiitos :) Ja eihän nämä suorastaan minun ajatuksia ole, kysyt samaa keltä tahansa valmentajalta niin kuulet samat asiat.

 • Anita Kuuela

  Reply Reply 07.11.2011

  Kyllä tässä on todellakin hyvät ohjeet ja eväät….myös minulle….ja aina on hyvä kerrata em. asioita,
  koska ihminen unohtaa helposti varsinkin ongelmatilainteissa, miten pitäisi suhtautua asioihin…Kiitos näistä viisaista elämän ohjeista :)

  • jevgeni

   Reply Reply 07.11.2011

   Kiitos, kiva että maistuu :)!

   • Jontse

    Reply Reply 27.03.2016

    9. ei pidä alkuunkaan paikkaansa, tulkoot paskamyrsky mut sanopa vaan et olen koko ikäni toivonut parisuhdetta esim, saamatta sitä. ei edes ketään kiinnosta minun tunteminen..

 • Johannes Vainio

  Reply Reply 08.11.2011

  Hei,

  sinun tekstisi oli suorastaan tuskallista lukea. Jos näin epäselvä ja surkea teksti on parasta mihin pystyt niin sinun kannattaa tosiaan tyytyä aika vähään…

  Ystävällisin terveisin,
  Johannes Vainio

  • jevgeni

   Reply Reply 08.11.2011

   Hei!

   Kuuntelen oikein mielelläni kaikki parannusehdotukset, mikäli sellaisia vain löytyy.

   Terkkuja,

   Jevgeni

  • ärsyyntynyt

   Reply Reply 08.11.2011

   Johannes tuollainen kommentti ei auta asiaa yhtään. Vaaditaan perusteluja! Mitä tarkoitat epäselvällä ja surkealla tekstillä? Etkö saanut käsialasta selvää? Olivatko lauserakenteet huonosti muotoiltuja? Olisiko aihetta pitänyt lähestyä jollain muulla tavalla? Olisiko tekstin sekaan pitänyt upottaa hymiöitä? Ilman perusteluja, tekstisi arvo on tasan 0.

   • Great post! I think it is so handy that you have compiled a list of your featured artists, songs, and record labels. It makes it so much more user friendly for people who are new to the site and want to know what it’s all about. It’s handy to find the things you want and leave out the things you don’t. So great job! I absolutely love the variety as well (Fleet Foxes, Sia, Sufjan remix…).

  • Perttu

   Reply Reply 09.11.2011

   Vainio: Vitun perusnegatiivinen spede! Todistit juuri väitteet 1, 5, 6, 8 ja 9 oikeaksi. Joskus kannattaa keskittyä sanottavaan eikä sanojaan.

 • Eero

  Reply Reply 09.11.2011

  Kiitos, erittän hyvä kirjoitus! Suosittelen luettavaksi kaikille :D. Jos noiden mukaan eläisi, elämä olisi niin paljon parempi ja hyvä katsoa itsekin peilistä että kuis on.

 • katjuska

  Reply Reply 09.11.2011

  Kiitos artikkelista! Jaoin eteenpäin.
  Allekirjoitan täysin seuraavat 1,3,4,6,8 :) Haasteellisia, mutta niin totta!
  1. Aina löytyy niitä, jotka eivät pidä sinusta
  3. Jollakulla tulee olemaan aina enemmän kuin sinulla
  4. Et pysty kontrolloimaan kaikkea
  6. Sadepäiviä tulee aina
  8. Et tule koskaan olemaan sataprosenttisesti valmis mihinkään uuteen

  Näitä osioita voisi hieman perustella/pohtia syvemmin/haluaisin kyseenalaistaa. 2,5,7,9,10
  Olen läpikäynyt vaikean traumaperäisen depression, ja tuntuu siltä että ainakin itselläni on vain rajoitettu kapasiteetti vaikuttaa näihin.

  2. Et voi muuttaa menneisyyttäsi
  Tietenkään en voi :) Mutta mitä “iloa” siitä on, että on kärsinyt? Mitä opin?
  Minua väärin kohdelleet ihmiset olivat vahvempia/julmia/ajattelemattomia/mahdollisesti itsekin kärsineitä/jne, ja heidän kaltaisiaan on maailma täynnä.
  Maailmassa on herkkiä/”heikompia”/vääryyttä kokeneita ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti jaksa nähdä kovasti positiivisia puolia kaltoinkohtelustaan/puolustautua, “ottaa opikseen”/”itseään niskasta kiinni”/”päättää toipua”… Tottakai se rajoittaa elämääni! Olen työstänyt asiaa jo vuosia, ja se tulee aina rajoittamaan, kuin olisin henkisessä pyörätuolissa, aivovaurioitunut tai jotain, siltä se tuntuu.
  En itse tehnyt virheitä, olin puolustuskyvytön uhri, lapsi, heikompi osapuoli, jne. Ei ole tarkoitus kuulostaa itsesääliseltä, vaan herättää keskustelua itselle vaikeasta aiheesta! :) Etenkin alleviivaan siis sitä, että vaikka itsetuntemukseni oisi kasvanut niin en vain osaa nähdä tätä positiivisena/hyödyllisenä asiana vaikka vuosia työstäisin. Traumat ja sensellainen ja niistä “oppiminen”?
  Aivan liian helppo vastaus ja liian vähän pohdittu siis tuo 2. mielestäni. Voisitko kirjoittaa hieman tarkemmin? Toivon uusia näkökulmia myös rankan menneisyyden kokeneet huomioon ottaen!

  Huh, sitten vielä nämäkin, hieman samalla periaatteella, jätän myöhemmäksi ettei tule liian pitkä kirjoitus.
  5. Tulet epäonnistumaan aina välillä
  7. Olet ainoa ihminen, joka on vastuussa onnellisuudestasi
  9. Saat elämältä vain sitä, mitä annat muillekin
  10. Nopeita ja helppoja ratkaisuja ei ole

  • jevgeni

   Reply Reply 09.11.2011

   Moi, kiitos pitkästä kommentista! Voin tosiaan selventää tuota.

   Eli kakkoskohdassa ei suinkaan tarkoiteta sitä, että ikävä menneisyys olisi jollain tapaa hyvä asia, sillä se ei ole. Se ei myöskään poissulje sitä etteikö sellainen menestys rajoittaisi nykyistä elämää, sillä mitä todennäköisimmin se rajoittaa. Pointti on kuitenkin siinä, että kaikista vaikeuksistaan huolimatta aina voi pyrkiä parempaan ja eroon niistä rajoituksista. Ei ole kirkossa kuulutettu että se onnistuisi, ne menneisyyden asiat kun saattavat olla aidosti todella vakavia. Todennäköistä on kuitenkin että edes jonkinlaista hyötyä siitä yrittämisestä on. Tähänhän perustuu esimerkiksi psykoterapeutin ammatti. Hehän auttavat ihmisiä nimenomaan pääsemään tavallaan irti vaikeasta menneisyydestään ja löytämään voimavaroja nykyiseen elämään.

   Sen sijaan menneisyydestä voi mielestäni aina oppia jotakin. Tämä ei tarkoita että se opittu asia olisi millään tasolla hyvä. Saattaahan sitä oppia esimerkiksi siitä, miten julmia muut ihmiset saattavat olla. Mitä tarkoitat sillä, ettet näe itsetuntemuksen kasvua hyvänä asiana? Vai tarkoitatko pikemminkin sitä, että olisit ollut huomattavasti onnellisempi, mikäli et olisi alunperinkään joutunut tähän tapahtumaketjuun, jonka johdosta joudut nykyään kasvattamaan tätä itsetuntemustasi?

   Eli yhteenvetona. Menneisyydestä, varsinkaan vaikeasta sellaisesta, ei välttämättä ole suoranaista “iloa”. Sen sijaan jonkinlaista hyötyä siitä on aina. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö vaihtoehtoisesti “paremmasta menneisyydestä” (eli siitä, jos asiat eivät olisikaan menneet yhtä huonosti kuin ne menivät) olisi ollut huomattavasti enemmän hyvää nykyisen elämäsi kannalta. Mutta maailma on joillekin epäreilu ja julma paikka. Kysymys on siitä, antaako sen menneisyytesi lisäksi pilata myös nykyisen elämäsi, vai yrittääkö tehdä edes jotain sen eteen, että nykyinen elämä olisi edes hiukan parempaa. Oman jaksamisen mukaan tottakai.

   • Jutta

    Reply Reply 09.11.2011

    Jos ikävästä menneisyydestä, vaikkapa koulukiusatuksi tai parisuhteessa petetyksi tulemisesta, ei muuta myönteistä seurausta olisikaan, niin ainakin voi itse ymmärtää, kuinka pahalta huono kohtelu tuntuu ja välttää itse toimimasta yhtä satuttavasti ja haavoittavasti toisia kohtaan nyt ja jatkossa. Huono kohtelu voi toimia kimmokkeena pärjätä elämässä paremmin kuin kiusaajat. Voi myös onnitella itseään, että vaikeista ajoista ja kokemuksista hu0limatta on päässyt elämässä eteenpäin. Voi myös jatkossa tunnistaa, mitä elämäänsä ei ainakaan halua – oli se sitten pettävä puoliso tai henkinen väkivalta tai jokin muu kohdalle sattunut asia. Omaa identiteettiä ei tarvitse sitoa aiemmin tapahtuneisiin tai kohdalle sattuneisiin vaikeisiin ja ikäviin asioihin, vaan voi päästää irti ja alkaa katsoa eteenpäin.

 • Ria

  Reply Reply 10.11.2011

  Allekirjoitan edellisen kommentin – menneisyyden negatiiviset asiat tulisi pystyä hyväksymään tietyllä tapaa, ja hyväksymisellä tarkoitan sitä, että joskus asioita vain tapahtuu ja niille emme voi mitään. Elämä on sellaista, sattumanvaraista, eikä kukaan tule selviämään siitä kolhuitta, eikä varsinkaan hengissä. :)
  Voi viedä pitkänkin aikaa, että raskaat menneisyydessä tapahtuneet asiat pystyy jättämään pikkuhiljaa pienemmälle tilalle mielestään, mutta anna prosessille aikaa ja ole kärsivällinen. Pyri keskittymään oman itsesi kuuntelemiseen ja arvostamiseen, tee asioita jotka tuntuu sinusta hyvältä ja toteuta asioita joista haaveilet. Itse olen päässyt yli vaikeasta traumasta menneisyydessäni, vaikka toki koetut asiat ovat aina osa sitä elämää minkä on elänyt,eivätkä koskaan täysin unohdu. Varmaan myöskin osittain siksi, että muutin ulkomaille ja löysin asioita tilalle täyttämään sitä tilaa minkä se tuntui valtaavan, toisaalta myöskin siksi että pyrin hyväksymään ja ajattelemaan asiaa ikään kuin auto-onnettomuutena mihin vain sattumanvaraisesti jouduin. Kenelle tahansa voi käydä niin, aluksi se on shokki josta se parantuminen sitten pikkuhiljaa alkoi, pitkällinen prosessi tietenkin. Toki vieläkin koen katkeruuden tunteita sillon tällön ajatellessani asiaa mutta huomattavasti harvemmin koska en juurikaan edes mieti asiaa koskaan. En halua tuhlata elämääni ja aikaani asioihin, joihin en enää voi vaikuttaa. Mutta sinun tilanteessasi, omalle toipumiselle pitää vaan antaa aikaa. Samalla on myös hyvä olla kuuntelematta muiden kommentteja itseänsä niskasta kiinni ottamisesta, kommentoida vaikka heille että otat nyt oman aikasi asian läpikäymiseen ja piste. Olen varma että pikkuhiljaa asiat alkavat helpottaa ja sitä mukaan mitä vähemmän energiaa vihan ja surun tunteiden käsitteleminen vie, sitä enemmän voimavaroja vapautuu käyttöösi jotka voit suunnata hyvien asioiden tekemiseen ja kokemiseen sekä unelmien toteuttamiseen. Eli se menneisyyden miettiminen ikään kuin itsestään jää taakse sitä mukaan vielä enemmän, mitä enemmän antaa tilaa nykyisyydelle ja tulevalle. Paljon tsemppiä :)

 • Tiina

  Reply Reply 10.11.2011

  Todella hyvä muistutuslista tällaiselle aikuisellekin ihmiselle. Kiitos tästä, Jevgeni! :)

 • Virheitä tehny

  Reply Reply 13.02.2014

  Hyviä vinkkejä, noudattaisin jokaista näistä jos vaan pystyisi. Vaikea vaan virheiden nujertamaa luonnetta muuttaa ja itsetunto taitanee pysyä nollissa.

 • Jonna

  Reply Reply 27.07.2015

  Uskaltaisin voimakkaasti kyseenalaistaa kohdan 9.
  Olen ollyt ystävilleni reilu, tuntemattomammille ystävällinen ja auttanut monen monta ihmistä ja koditonta eläintä, silti elämä heittää niin paljon paskaa niskaan ettei pysty edes väistelemään kaikkea.
  Jään edelleen mielenkiinnolla odottamaan koska nämä kaikki “hyvyydet” palkitaan.
  Lähtökohtaisesti minut on jo kasvatettu siihen että ihmisiä kunnioitetaan, en koskaan torppaa ketään ja annan muidenkin mielipiteille sijaa, olen tiukassa paikassa luotettava olkapää joka omalla kustannuksellaan ja ajamalla oman jaksamisen loppuun, autan muita jos ne apua tarvii.
  En sitten tiedä mitä teen väärin, onko väärin MIELESSÄÄN vittuuntua kettumaisista asiakkaista jotka sikailevat minkä ehtivät? Ajatusten tasolla tehdystä kettuuntuneisuudesta ilmeisesti elämässä sakotetaan?

  • Jevgeni

   Reply Reply 31.07.2015

   Olen aivan samaa mieltä kanssasi. Nämä listassa mainitut asiathan ovat nyrkkisääntöjä, eivät mitään absoluuttisia totuuksia. Valtaosan ajasta näyttää siltä, että hyvyys palkitaan, ei kuitenkaan aina. Pääosin uskallan itse luottaa siihen, että hyvä toiminta kannattaa, mutta erityisen kriittisissä tilanteissa ajattelisin kahdesti.

 • Kyösti

  Reply Reply 19.10.2018

  Olen lomamatkalla ja kerrankin on aikaa miettiä asioita syvällisemmin. Löysin tekstin ja ihan asiaahan tuo.

  Yksi asia on vaan vaikea. -Älä välitä. Se on hyvä ohje mutta samalla mahdotonta täysin toteuttaa. Kossupullon avulla se onnistuu, mutta aamulla se harmitus on kaksinkertainen.

  Kusipää on nykyään jo ihan virallinen ihmislaji. Jonkun käytöksen ymmärrän vajavaisen lapsuuden johdosta, mutta sitä käytöstä ei tarvitse silti hyväksyä.

  Lapseni kutsuttiin muutama viikko aikaa syntymäpäiville. Ajoin 30min paikalle ja kun päästiin oven taakse ei siellä mitään syntymäpäiviä ollutkaan. Se olikin vitsi koko kutsu.

  Harrastuksissa lapseni valmentaja piti kauden päätöksen vain ykkösjoukkueen pelaajille. Joukkueenjohtaja laittoi rahakeräyksen kun valkun pojalla oli synttärit. Ei muiden kohdalla.
  Huomautin asiasta, niin kukaan toimihenkilöistä ei enää tervehdi ja lapseni peliaika kakkosjoukkuessa on lähes olematon.
  Näistä kaikista asioista tulee olo että tämä on yleisesti hyväksyttyä ja vika on varmaan minussa.

  Tätä listaa voisi jatkaa vaikka loppuloman ajan. En sitä tee.

  Totean vaan että humalainen on huomenna selvä, mutta kusipää on huomennakin kusipää.

  • Jevgeni

   Reply Reply 22.10.2018

   Noinhan se menee. “Älä välitä” on sinänsä ihan rautainen ohje, mut aikalailla helpompi sanoa, kuin oikeasti tehdä. Näkisin sen sellaisena “tähän on hyvä pyrkiä”-tyyppisenä juttuna, mut ei itteään siitä kyllä potkia toisaalta kai tarvitse, jos siinä ei onnistu, koska onhan tommonen nyt ihan hemmetin hankalaa. Mulkkuja on maailma täynnä. Niiden kohtaaminen jurppii kyllä aika paljon. Lohduttelen itseäni sillä, että valtaosa porukasta on kuitenkin ihan kelpoa ja hyvää jengiä.

Leave A Response

* Denotes Required Field