3 tapaa, joilla nykyinen asenteesi määrittää elämääsi tulevaisuudessa

3 tapaa joilla nykyinen asenteesi määrittää elämääsi tulevaisuudessa

Syksy on alkanut ja useimpien suomalaisten tavoin lienet palannut sorvin ääreen, asetellut pyllyn koulunpenkille tai aktivoinut itsesi muilla tavoin. Nyt kun arkinen puurtamisesi alkaa, on tärkeää muistaa se, kuinka arjessa harjoittamasi asenne joko saa sinut polkemaan paikoillasi tai auttaa sinua rakentamaan itsellesi päivä päivältä paremman elämän. Tähän kirjoitukseen olen listannut kolme keskeistä tapaa, joilla asenne, jota harjoitat juuri NYT tulee vaikuttamaan elämääsi tulevaisuudessa.

1. Tee työsi hyvin ja poimi hedelmiä tulevaisuudessa

Aluksi muistutus aivan perusasioista. Kun teet työsi hyvin, jätät muille ihmisille myönteisen mielikuvan itsestäsi ja kyvyistäsi, minkä seurauksena pääset todennäköisemmin nauttimaan erilaisista hyödyistä myös myöhemmin. Tämä on itsestään selvä asia, joka kuitenkin unohtuu usein arjen aherruksen keskellä.

Huomaan usein itsestäni sen, että haluan mennä monessa työssä siitä, mistä aita on matalin. Vaikka elämääni kuuluu jatkuvasti paljon töitä, olen pohjimmiltaan varsin laiska ja mukavuudenhaluinen kaveri. Tämän vuoksi ylimääräinen työnteko ei useinkaan houkuttele. Päätös laiskotella ja mennä siitä, mistä aita on matalin tuntuu hyvältä kyseisenä hetkenä, mutta usein jälkeenpäin huomaan katuvani sitä. Sen sijaan työn tekeminen erityisen hyvin saattaa tuntua ärsyttävältä ja rasittavalta kyseisenä hetkenä, mutta huomaan poimivani kyseisen työn hedelmiä usein pitkienkin aikojen päästä ja voin kertoa, että ne ovat usein varsin maukkaita ;)

2. Ole sosiaalisesti aktiivinen ja teet itsestäsi VAHVAN

Mitä pidemmälle kuljen elämässäni, sitä vakuuttuneempi olen, että ilman muita ihmisiä emme ole yhtään mitään. Muut ihmiset ovat elämän todellinen suola ja todellinen voimanlähteemme. Pyrit sitten tekemään tässä elämässä lähes mitä tahansa, tarvitset siihen joko toisia ihmisiä tai jotain, mitä he ovat luoneet ja mahdollistaneet.

Toiset ihmiset ovat turvaverkkosi. Kun joudut elämässäsi kurjiin tilanteisiin (ja niitähän emme voi loputtomiin välttää), on parempi kimmahtaa vahvaan turvaverkkoon kuin kaatua naama edellä katuun. Viettämällä aikaa muiden kanssa, auttamalla muita sekä panostamalla muilla tavoin ihmissuhteisiin luot ympärillesi pikkuhiljaa monipuolisen ja tärkeän turvaverkon.

Mikäli taas olet niitä ihmisiä, jotka haluavat rakentaa ja luoda, laittaa asioita tapahtumaan ja muuttaa maailmaa, ovat muut ihmiset ainoa ja paras väylä myös siihen. Muilla ihmisille voi olla tietoja ja taitoja joita tarvitset ja joita itselläsi ei ole. Heillä voi olla myös esimerkiksi aikaa, jota sinulla ei ole. Yhdistämällä voimasi heidän kanssaan voit saada aikaan moninkertaisesti upeampia asioita, kuin mitä saisit ikipäivänä aikaiseksi yksin. Olemalla sosiaalisesti aktiivinen ja tutustumalla muihin ihmisiin luot ympärillesi piirin, jonka voimia voit lainata käyttöösi silloin, kun tilanne sitä vaatii.

Sanojani ei pidä ottaa niin, että ihmissuhteisiin tulee panostaa vain siksi, että voisit hyötyä muista ihmisistä joko turvaverkon tai pystyvyyden muodossa. Ihmissuhteet ovat yleensä reilulle toiminnalle perustuva kahden kauppa. Jos satut olemaan ihmisten kanssa suhteita pelkästään hyötymismielessä solmiva pikkumulkku, alkaa se näkyä yleensä varsin nopeasti.

Ihmissuhteet ovat paras osa elämää. Niihin kannattaa panostaa aidosta halusta, sillä ilman niitä elämä on ratkaisevalla tavalla värittömämpää ja ankeampaa.

PS. Mikäli ihmisten kanssa oleminen tuntuu vaikealta, suosittelen tutustumaan kirjaani Eroon Ujoudesta. Sen avulla voit oppia sosiaalista rohkeutta, itsevarmuutta sekä elämässä välttämättömiä sosiaalisia taitoja.

3. Mitä enemmän panostat itsesi kehittämiseen nyt, sitä upeampaa elämäsi tulee olemaan tulevaisuudessa

En tiedä mikä elämän tarkoitus, mutta henkilökohtaisesti tärkeimpänä pidän sitä, että teemme maailmasta paremman paikan niin itsellemme kuin muille (tällä en tarkoita vain ihmisiä, vaan myös luontoa).

Ihmisinä emme kuitenkaan ole itsessämme kovinkaan kyvykkäitä olentoja. Ilman itsemme jatkuvaa kehittämistä jäämme vain varjoiksi siitä, mitä voimme parhaimmillaan olla. Arkinen esimerkki itsensä kehittämisen voimasta on vaikkapa koulutus. Kouluja käymättömästä lapsesta ei mitä todennäköisimmin kasva yhtä kyvykäs aikuinen kuin koulunsa hyvin käyneestä lapsesta.

Mikäli keskityt kehittämään taitojasi, luonnettasi ja asennettasi nyt, teet itsestäsi paremman ihmisen tulevaisuudessa.

“Mutta Jevgeni, ei minua kiinnosta mikään naurettava maailmanparannus, haluan vain elää omaa elämääni ja tehdä siitä mahdollisimman miellyttävää”, saatat ajatella.

Ja hei, se on ihan okei. Niinhän me kaikki. On vain tärkeää tajuta, että halu olla mahdollisimman hyvä ja hyödyllinen ympäristölle ja halu elää mahdollisimman miellyttävää elämää, eivät yleensä poissulje toisiaan. Päinvastoin, ne kulkevat usein käsi kädessä. Olen huomannut, että mitä enemmän teen ympäristöni eteen, sitä paremmin myös minulla menee. Mitä enemmän teen, sitä enemmän muut pitävät minusta, sitä enemmän saan erilaisia etuja ja sitä helpompaa elämäni on. Sen sijaan mitä itsekkäämmin toimin (mihin aina välillä valitettavasti sorrun), sitä vaikeammaksi ja ankeammaksi elämäni tuntuu menevän.

Ei pidä ymmärtää, että puhuisin tässä mistään suurista maailmanparannuksellisista pyrkimyksistä, en todellakaan. Puhun pienistä asioista. Otetaan esimerkiksi suhteesi lähimpiin ihmisiisi:

Jos olet luonteeltasi esimerkiksi epävarma, herkästi suuttuva, ylimielinen ja väheksyvä, ovat ihmissuhteesi todennäköisesti hankalampia ja ankeampia, kuin mitä ne olisivat, jos olisit luonteeltasi itsevarma, rento ja hyväksyvä. Kehittämällä luonnettasi parempaan suuntaan saat aikaiseksi sen, että olet mukavampi ympäristösi ihmisille ja palkintona siitä ovat mielekkäämmät ihmissuhteet.

Kolme muistettavaa asiaa:

Mitä aiemmin alat tehdä hyvää työtä, sitä enemmän etuja ehtii siitä sinulle todennäköisesti koitua.

Mitä aiemmin aloitat ihmissuhteisiin panostamisen, sitä parempi tuki- ja voimaverkkosi tule tulevaisuudessa olemaan.

Mitä aiemmin aloitat itsesi kehittämisen, sitä pikemmin pääset nauttimaan siitä seuraavista palkinnoista.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »