Eroon ujoudesta Aloita edes -periaate

Tänään blogissa pieni ja kätevä työkalu heille, jotka haluavat oppia vähentämään ujouttaan ja kehittämään sosiaalisia taitojaan. Kyseessä on pieni ote “Eroon ujoudesta” –kirjastani.

Aloita edes –periaate

Haluan esitellä pienen, mutta tärkeän periaatteen, jonka omaksumisesta voi olla suurta hyötyä ujoudesta eroon pyrkiessä. Kyse on ”aloita edes” –periaatteesta ja se menee näin:

Ollessasi jännittävässä sosiaalisessa tilanteessa, jossa haluaisit toimia, mutta uskallus ei riitä, on tärkeää, että pyrit ottamaan edes yhden pienen askeleen, tekemään edes yhden pienen teon.

Tärkeintä on, että saatat tilanteen alkuun. Jos rohkeutesi sen jälkeen pettää, on se täysin hyväksyttävää. Olet kuitenkin tehnyt edes jotain, osoittanut edes pientä aktiivisuutta ja mahdollisesti käynnistänyt tilanteen, joka pääsee jatkumaan omalla painollaan.

Esimerkiksi näin:

  • Jos haluaisit tervehtiä jotakuta, muttet uskalla, pyri edes hymyilemään ja nyökkäämään hänelle.
  • Jos olet tilanteessa, jossa haluaisit puhua jollekulle, muttet uskalla, pyri edes tervehtimään häntä.
  • Jos haluaisit pyytää jotakuta treffeille muttet uskalla, pyri edes keskustelemaan hänen kanssaan.

Jo pienen teon tekeminen on parempi kuin ei mitään. Pienet teot taas johtavat herkästi suurempiin ja ennen kaikkea totuttavat sinut ajatukseen itsestäsi aktiivisena toimijana. Et ole enää passiivinen sivustaseuraaja, vaan ihminen, joka tekee asioita ja on mukana tilanteissa. Mitä useammin tulet tätä periaatetta soveltamaan, sitä nopeampaa kehityksesi ujosta itsevarmaksi tulee olemaan.

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!