Aloita edes -periaate: Tehokas työkalu ujouden vähentämiseen

aloita edes

Tänään blogissa pieni ja kätevä työkalu heille, jotka haluavat oppia vähentämään ujouttaan ja kehittämään sosiaalisia taitojaan. Kyseessä on pieni ote Eroon ujoudesta –kirjastani, jossa esittelen “Aloita edes” -periaatetta.

Aloita edes –periaate

“Seuraavaksi haluan esitellä pienen, mutta hyvin tärkeän periaatteen, jonka omaksumisesta on valtavan paljon hyötyä ujoudesta eroon pyrkiessämme. Kyse on aloita edes -periaatteesta ja se menee näin:

Kun olemme jännittävässä sosiaalisessa tilanteessa, jossa haluaisimme olla aktiivisia, mutta jossa emme kykene löytämään itsestämme aktiivisuuteen tarvittavia voimavaroja, kannattaa yrittää tehdä ”edes jotakin”. Jos emme pysty tekemään kaikkea sitä, mitä haluaisimme, kannattaa yrittää tehdä edes jotain pienempää ja helpompaa.

Esimerkiksi näin:

  • Jos haluaisit tervehtiä jotakuta, mutta se tuntuu juuri silloin ylivoimaiselta, pyri edes hymyilemään ja nyökkäämään hänelle.
  • Jos olet tilanteessa, jossa haluaisit aloittaa keskustelun jonkun kanssa, mutta se tuntuu ylivoimaiselta, pyri edes tervehtimään häntä.
  • Jos haluaisit pyytää ihastustasi treffeille, mutta se tuntuu ylivoimaiselta, pyri aloittamaan edes keskustelu hänen kanssaan.

Jo pieni aktiivisuuden osoittaminen on parempi vaihtoehto kuin ei mitään. Pienet teot taas johtavat herkästi suurempiin. Toisen ihmisen tervehtiminen johtaa usein siihen, että hän aloittaa keskustelun kanssasi, jolloin et itse joudu tekemään sitä.

Pienet teot myös aktivoivat meitä ja totuttavat meitä olemaan aktiivisia toimijoita, joille sosiaaliset tilanteet ovat helppoja ja aivan arkipäiväisiä.

Tsemppiä harjoitteluun!”

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Aloita edes -periaate: Tehokas työkalu ujouden vähentämiseen” on julkaistu 14.8.2015 ja sitä on päivitetty 15.8.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia