Irrottaudu unelmiesi esteistä ja löydä keinot itsesi toteuttamiseen

BK Löydä keinot itsesi toteuttamiseen

Kuulutko sinäkin heihin, joilla on yksi tai useampi unelma, jota et aidoista aikumuksistasi huolimatta tule ikinä toteuttaneeksi?

Tänään Elä Paremmin -blogissa ääneen pääsee upea ”Muutoksen neljä huonetta” -menetelmän sertifioitu valmentaja Kirsi Mäkinen. Hän kirjoittaa mm. unelmiemme tiellä olevista esteistä sekä ohjaa tunnistamaan ja poistamaan niitä. Mukavia lukuhetkiä, päästetään Kirsi ääneen :)


Irrottaudu unelmiesi esteistä ja löydä keinot itsesi toteuttamiseen

Jos kysyisin sinulta, oletko haaveillut joskus jostain, mitä et ole kuitenkaan koskaan toteuttanu, mitä vastaat?

Oletko tullut ajatelleeksi miksi et ole lähtenyt toteuttamaan unelmiasi tai mikä on saanut sinut kulkemaan niitä kohti? Onko tielläsi ollut jokin pelko, suru, toinen ihminen, raha, vai mikä? Miksi olet luopunut mieluummin unelmistasi kuin jostain muusta?

Tämä on mielenkiintoinen kysymys ja harvoin ehkä olet huomannut mihin se oikeastaan liittyy. Keskustelitko ehkä jonkun kanssa unelmastasi? Jos niin teit, alkoiko sinusta sen jälkeen tuntumaan, ettei unelmasi voisi sittenkään toteutua? Koitko masennusta tai surua siitä, etteivät toiset näe asiaa yhtä hienona kuin sinä? Vai kävikö ehkä niin, että oma asenne ja arvomaailmasi, johon olet kasvanut estääkin sinua irrottautumasta unelmiesi esteistä? Onko johonkin tiettyyn porukkaan kuuluminen sinulle niin paljon tärkeämpää, että pelkäät joutuvasi siitä ulos, jos toteutat itseäsi? Pelkäätkö siis ulkopuolisuuden tunnetta?

Olipa syysi mikä tahansa, on siinä kuitenkin haittana se, että se estää sinua olemasta onnellinen. Mistäkö tiedän tämän? Se asia on hieman filosofinen. Mielestäni elämän tarkoitus on itsensä toteuttaminen, mikä toteutuessaan tuo sinulle syvintä onnellisuutta. Vai mitä varten ajattelit unelmien olevan? Aika moni, joka unelmoi, tuntee samalla jäävänsä unelmansa kanssa yksin, koska lannistajat uskovat tietävänsä paremmin miten asiat pitäisi tehdä. Ehkä siksi unelmoija on myös ulkopuolinen siinä maailmassa, missä niitä eivät muut ymmärrä.

Sinussa asuu sekä sisäisiä unelmien lannistajia että kannustajia

Unelmat kertovat sinulle jostain mitä haluaisit saavuttaa tai saada itsellesi. Se kuvastaa ehkä jotain ominaisuutta sinussa, arvojasi ja syvimpiä tuntojasi siitä mitä haluat elämältäsi. Siltikään, et ole ollut itsellesi uskollinen ja elänyt itseäsi kuunnellen vaan olet antanut jonkin ulkoisen tekijän olla tielläsi.

Se ei ole mitenkään tavatonta, päinvastoin. On olemassa kaksi erilaista suhtautumistapaa elämänsä ja itseensä. Toinen näistä sanoo sinulle seuraavia kommentteja:

”Älä hölmöjä puhu, ei tuollaista kannata yrittää”

”Mitä siinä valitat, sinullahan on jo kaikkea mitä haluat, mitä voisit vielä saada”

”Ei se kuitenkaan tule onnistumaan, saat vaan hävetä taas itseäsi”.

Se unelmia tavoitteleva osa sinusta taas houkuttelee sinua näin:

”Usko itseesi, sinussa on kykyä paljon enempääkin kuin nyt”

”Kuinka kauan aiot jatkaa haaveilua, jos et koskaan tee niille mitään”

”Älä pelkää, pelko on turhaa, jos et kokeile, et voi ikinä tietää miten kävisi”

Unelmien kohdalla olen usein kokenut asiat niin, että unelmat edustavat minun ominta ja aidointa sisäistä toivettani siitä mitä haluan jatkossakin kehittää ja saada kasvamaan elämässäni. Unelmointi on kuin kukkien hoitoa. Niitä pitää kastella ja hoivata, jotta ne kukoistavat ja kasvavat.

Unelmien vastustajia taas kutsun sisäisiksi lannistajiksi, jotka usein löytyvät jostain lähipiiristäsikin, koska ihmisillä on tapana suojella toisiaan kokemasta pettymyksiä elämässään. Toisaalta voihan syynä olla kateuskin tai vain se, että suhtaudutte asiaan eri tavoin. Ne samat lannistajat ja kannustajat löytyvät siis muidenkin ihmisten sisältä ja korostuvat silloin, kun olet jonkun kanssa eri mieltä.

Tätä suhtautumistapojen välistä ristiriitaa kuvastaa hyvin juuri se, toimitko omasta toiveestasi käsin vai onko sinulle tyypillistä kuunnella muiden ihmisten toiveita ja toimia ulkoisista toiveista käsin. Minusta elämämme olisi helpompaa myös sisäisten ristiriitojen ratkaisemisessa, jos havaitsisimme miten paljon meidän on tarpeen sensuroida oman tahtomme toteutumista sanoillamme ajatuksillamme ja teoillamme. Jos taipumuksesi on sensuroida paljon ja sinulle on tärkeää saada ympäristösi hyväksyntä unelmillesikin, jäävät ne todennäköisemmin toteutumatta. Jos taas toimit ja ajattelet itsenäisemmin ja kuuntelet sisäisiä arvojasi ja toiveitasi, olet varmasti jo toteuttanutkin joitakin unelmia elämässäsi. Ainakin sinulla on sisäinen tarve siihen.

Kolme vaihetta lannistajien raivaamiseksi pois tieltä

  1. Yritä selvittää itsellesi mitä oikeastaan ovat kaikki unelmiesi esteet. Listaa tähän kaikki mitä keksit miettimättä sitä, kannattaako niitä listata tai ottaa huomioon. Kaikki kannattaa listata.
  1. Koita sen jälkeen tehdä tietoinen ja realistinen valinta mitä haluat pitkällä tähtäimellä elämässäsi saavuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että valinnan pitää olla riittävän hullu, jotta unelma voi toteutua ja riittävän realistinen ollakseen SINULLE toteuttamiskelpoinen. Tässä voit piirtää itsellesi kuvan tai kirjoittaa tarinan siitä millaista haluat elämäsi olevan siinä vaiheessa, kun olet saavuttanut unelmasi. Pohdi myös arvojasi ja sitä mitä sisimmässäsi haluat, koska mikään ulkoinen asia ei saa sinua toteuttamaan unelmaasi. Esimerkiksi, jos haaveilet rahasta vain siksi, että sinusta tuntuu, ettet pärjää nykyisellä määrällä, ei se ole ehkä hyvä unelma, koska rahan tarve ei ole ihmisyyden perusasioista kumpuava. Aito tarve tai arvo on se mikä on jotakin yleismaailmallista. Sellaista mikä on kaikilla ihmisillä, ei vain sinulla.
  1. Sen jälkeen pääset katsomaan listaasi esteistä ja miettimään miten voit kumota niittä yhden kerrallaan tai jos se ei ole mahdollista, niin uuden suhtautumistavan löytäminen kyseiseen asiaan yleensä auttaa. Silloin pääset ajattelemaan kyseistä kohtaa eri näkökulmasta ja löydätkin ehkä jotakin uutta, mitä et ole aikaisemmin tullut ajatelleeksikaan.

Olen pohtinut suhtautumistapaa ja sitä miksi ihmiselle on niin vaikea joskus rohkaistua toteuttamaan unelmiaan kirjassani ”Tunnetko olevasi ulkopuolinen – Löydä uusi suhtautumistapa elämääsi”. Se antaa psykologisen selityksen sille, miksi toiset meistä toteuttavat unelmiaan ja toiset mieluummin neuvovat siinä miten se pitäisi tehdä.

kirsimäkinen

Kirsi Mäkinen on rohkeasti ulkopuolinen ”Muutoksen neljä huonetta” -menetelmän sertifioitu valmentaja. Hän auttaa yksilöitä ja ryhmiä huomaamaan mitä heissä tapahtuu tässä ja nyt sekä löytämään uudenlaisen suhtautumistavan elämäänsä ja tunne- ja tietoisuustaitoja kehittävillä menetelmillä.

Kirsi on juuri julkaissut kirjan ”Tunnetko olevasi ulkopuolinen – Löydä uusi suhtautumistapa elämääsi.” Löydät kirjan osoitteesta www.muutosympyra.fi sekä kampanjahintaan 10.11. asti tämän linkin takaa.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia