Itseensä uskominen tekee tekemisestä mukavampaa (Laihdutus- ja yrittäjyys-esimerkit!)

Epävarmuus lopullisesta onnistumisesta tekee yrityksestäkin ahdistavan

Onko sinulla edessäsi jonkin projektin aloittaminen, mutta jo ajatus sen aloittamisesta tuntuu ahdistavalta? Jos kyllä, et todellakaan ole yksin. Ainakin itselleni kyseinen fiilis on aivan liian tuttu. Sain kuitenkin muutama päivä sitten erään mukavan oivalluksen tähän liittyen ja nyt haluan jakaa sen kanssasi.

Oivallus syntyi, kun seisoin vessan peilin edessä ja katsoin uhkaavasti suurentunutta mahaani. Olin juuri palannut puolitoista viikkoa kestäneeltä Suomen ympäriajelulta. Olin syöpötellyt matkalla jokaisena iltana kokonaisen jäätelöpaketin, sillä matkailustahan kuuluu nauttia. Ja myönnän, että koko menneenä keväänä on tullut syöpöteltyä niin jäätelöä, pizzaa kuin muitakin herkkuja oikein urakalla. Tulos oli se, että peilistä minua katsoi elämäni ensimmäinen MAHA.

Voisi kuvitella, että tämä näky olisi ahdistanut, sillä tykkään olla fyysisesti hyvässä kunnossa, eikä lihominen tunnu houkuttelevalta. Huomasin kuitenkin omaksikin ihmetyksekseni, että nautin tilanteesta aivan täysillä. Kun hain selitystä hämmentävälle reaktiolleni, sain huiman oivalluksen.

Ylikasvaneen vatsani tuijottelu tyydytti minua siksi, että näin edessäni PROJEKTIN jonka onnistumisesta olin 100 % VARMA. Tiesin, että nyt on aika laittaa itseni jälleen ruoka- ja kuntokuurille ja tiesin, että tulen onnistumaan siinä satavarmasti. Tieto tulevasta onnistumisesta taas ilahdutti niin paljon, että tämän projektin kimppuun käyminen tuntui aivan huikealta.

Entä miksi olin ja olen niin satavarma onnistumisestani? Siksi, että olen menneisyydessäkin onnistunut monta kertaa kuntoilu- ja hoikistumistavoitteissani. Lisäksi minulla on työkalupakissani valtava määrä huipputehokkaita työkaluja onnistumiseen ja elämänhallintaan. Vielä senkin lisäksi minulla on ympärilläni paljon ihmisiä, jotka tukevat minua kaikessa ja jotka eivät omalta osaltaan anna minun epäonnistua. Kun takana on näin valtava voima, onnistumiseen suhtautuu todella itsevarmasti.

Monia juuri esimerkiksi laihduttaminen ja terveen elämänmuutoksen tekeminen taas ahdistaa. Se on ymmärrettävää. Laihduttaminen voi toki itsessäänkin tuntua ikävältä, sillä siihen sisältyy mm. ihanista herkuista luopumista, mutta suuri määrä ahdistusta voi tulla myös siitä, että omaan onnistumiseen ei usko aivan täysillä. Jos ei ole varma lopputuloksesta ja pelkää mahdollisesti pettyvänsä itseensä, ei projektin aloittaminen tunnu välttämättä ollenkaan houkuttelevalta!

Se, että itseensä ei usko voi olla aivan loogista, mikäli takana on esimerkiksi monia aloitettuja elämänmuutoksia, jotka ovat epäonnistuneet surkeasti. Moni painonpudottaja taas omaa vankan jojolaihdutustaustan ja tietää aivan liian monen kokemuksen perusteella, että menetetyt kilot eivät ole vielä merkki onnistumisesta, sillä usein ne tulevat ajan kanssa takaisin.

Toinen esimerkki asiasta, jossa usko omaan onnistumiseen on todella tärkeää, on yrittäjyys. Vietän paljon aikaa yrittäjäpiireissä ja olen havainnut, että kaikkein mielekkäimmin yrittäjyyteensä suhtautuvat he, joilla on täysin varma olo siitä, että he tulevat onnistumaan. Sen sijaan he, jotka jossain määrin epäilevät sitä, voivatko he onnistua, kokevat yrittäjyyden usein ahdistavana ja stressaavana.

Samaistun tähän. Olen ollut yrittäjänä vuodesta 2011 ja elättänyt itseni kokonaan yritykselläni vasta alle 2 vuoden ajan. Olen kuitenkin koko ajan ollut tästä aivan innoissani, sillä olen jatkuvasti ollut satavarma siitä, että tulen onnistumaan. Tämä on ollut tärkeää, sillä hetkittäin yrittäjyys on rehellisesti sanottuna aivan perseestä. Ilman lopullista uskoa omaan onnistumiseen tekisi kyllä usein mieli luovuttaa kokonaan.

Kuinka sitten saada uskoa omaan onnistumiseen, jos takana on useita kokemuksia epäonnistumisesta?

Jos on epäonnistunut aiemmin, on vain loogista, että itseensä uskominen on vaikeaa. On kuitenkin muistettava, että aiemmat epäonnistumiset eivät ole tae siitä, että tulet epäonnistumaan yhä uudestaan ja uudestaan. Onnistumiseen on kaava ja se menee yksinkertaistettuna näin:

JATKUVA OPPIMINEN + TOISTUVA YRITTÄMINEN + TUKIJOUKKOJEN APU = ONNISTUMINEN

Toteutatko tätä kaavaa omissa projekteissasi?

  • Panostatko jatkuvasti aikaa aiheen opiskeluun, pyritkö jatkuvasti oppimaan asioita, jotka vievät sinut lähemmäksi onnistumista?
  • Entä yritätkö yhä uudestaan ja uudestaan? Epäonnistuminen ei haittaa, kunhan sen ei anna pysäyttää itseään lopullisesti!
  • Onko sinulla vankat tukijoukot? Oletko päivittäin yhteydessä ihmisiin, jotka kehuvat sinua, voimauttavat, tukevat, opettavat ja haastavat sinua?

Kun nämä kolme tekijää hoitaa kuntoon, onnistuminen ei ole vain mahdollista, vaan jossain määrin jopa todennäköistä.

Tarkoitukseni ei ole yliyksinkertaistaa tätä eikä varsinkaan väheksyä kenenkään taistelua sillä, että toisin tässä esiin sellaista etuoikeutetulle ihmiselle ominaista “sen kuis menet ja teet ja onnistut, ei oo vaikeeta” -asennetta. Onnistuminen on kiinni monista asioista,  joista monet eivät välttämättä ole hallinnassamme. Ei sovi kuitenkaan unohtaa sitäkään, että tästä huolimatta todella monen epäonnistumisen takana on lopulta juuri se, ettei kestetä jatkuvaan yrittämiseen ja epäonnistumiseen liittyvää tuskaa eikä olla koottu ympärille tarpeeksi vahvaa tukijoukkoa.

En sano, että onnistumisen tavoittelu olisi aina kivaa. Se ei todellakaan sitä ole. Se on kuitenkin mahdollista ja tärkeää on, että itselleen edes suo siihen lähtökohtaisen mahdollisuuden, eikä jo ennakkoon kerro itselleen, ettei kuitenkaan tule onnistumaan.

Rakkaudella,

Jevgeni

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »