itsensa haastaminen

Haasta itseäsi: Palkintona helpompi elämä

Väitän: itsensä haastaminen on parasta, mitä voit pidemmän päälle itsellesi tehdä.

Tiedän, tämä on todella inhottavasti sanottu. Itsensä haastaminen kun on yleisesti ottaen melko rankkaa ja rasittavaa hommaa. Harva meistä tykkää tieten tahtoen haastaa itseään, ellei sitten sopivan pienimuotoisesti. Useimpien elämä on jo valmiiksi tarpeeksi vaikeaa, harva kaipaa siihen ylimääräisiä lisähaasteita.

Itse tavoittelen helppoa elämää. Jos ihan rehellisiä ollaan, haluaisin vain lötköpötkötellä riippumatossa, syljeskellä kattoon ja fiilistellä sitä, kuinka englantilainen palvelijani James kantaa minulle viileitä drinkkejä suoraan odottavaan käteeni.

Tällaista helppoa elämää eivät tosin taida elää kuin paratiisisaareltaan maailmanvalloitusta johtavat elokuvien pääpahikset ja ehkä muutama IT-huumassa rikastunut datamiljonääri. Mutta saahan sitä unelmoida.

Itsensä haastaminen tuo unelmat lähemmäksi

Vaikka paratiisisaari ja englantilainen palvelija lienevätkin meidän tavallisten ihmisten ulottumattomissa, voi jokainen meistä tehdä elämästään ainakin jossain määrin helpompaa. Paradoksaalisesti tie kohti helpompaa elämää kulkee kuitenkin vaivannäön ja itsensä haastamisen kautta. Esimerkiksi:

Nykyään ihmisten kanssa oleminen ja sosiaaliset tilanteet ovat minulle äärimmmäisen helppoja. Voin mennä tilanteeseen kuin tilanteeseen, jopa täysin valmistautumattomana ja pärjätä tilanteessa tarpeeksi hyvin. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut, vaan olin vielä muutamia vuosia sitten äärimmäisen ujo ja epävarma. Jopa yksinkertaisimmat sosiaaliset tilanteet pelottivat minua kovasti.

Otin kuitenkin sitä kuuluisaa härkää sarvista kiinni* ja rupesin haastamaan itseäni. Hakeuduin kerta toisensa jälkeen hankaliin sosiaalisiin tilanteisiin, opin ja kehityin. Itsensä haastaminen ja vaivannäkö on parantanut elämääni järkyttävän paljon.

(*Ahdistaakohan kyseistä härkää ollenkaan, että porukka käy jatkuvasti räpläämässä hänen sarviaan?)

Sama mekaniikka pätee elämän monella muullakin osa-alueella. Asiat ovat vaikeita silloin, kun emme tiedä miten ne tulee hoitaa. Harjoituksen ja kokemuksen puute tekee niistä vaikeita. Harjoitusta ja kokemusta taas saa vain itsensä haastamisen kautta.

Itsensä haastaminen ei tarkoita välttämättä sitä, että tekee todella isoja ja vaikeita asioita. Jo pienethaasteet voivat viedä eteenpäin. Kun aikoinaan aloin opettelemaan sosiaalisissa tilanteissa pärjäämistä, aloitin sen pienestä: opettelin katsomaan ihmisiä päin. Pieni alku, mutta tässä sitä nyt ollaan.

Mikä on sellainen elämän osa-alue, jonka haluaisit helpottuvan? Onko se raha ja talous? Ihmissuhteet tai sosiaaliset tilanteet? Ammattielämä? Seksuaalisuus? Vai jokin muu?

Entä mitä pieniä, täysin saavutettavissa olevia haasteita voisit asettaa itsellesi? Voit tehdä 5-10 kohdan listan. Sellainen onnistuu varmasti. Entä minkä pienen haasteen tältä listalta voisit suorittaa jo tämän viikon aikana?

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti on julkaistu 19.05.2016 ja päivitetty 8.4.2021)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia