Uskomukset ovat karttasi maailmasta – Jos karttasi on huono, elämäsi saattaa olla myös

BK Maailmankuva

Mikäli olet tullut matkustelleeksi paikoissa, joissa toimiva nettiyhteys on ylellisyys ja puolisokeana kartan kanssa vieraassa paikassa rämpiminen on tuttua, osaat arvostaa tarkkaa ja selkeää karttaa. Saatat myös tietää, kuinka hemmetin raivostuttavaa on yrittää löytää täysin tuntemattomalta seudulta haluamasi paikat huonon kartan avulla. Hyvä kartta on usein onnistuneen ja kivuttoman seikkailun edellytys.

Historian hämärissä ihmiset eivät oikein tienneet, millaisia maita toiselta puolelta maailmaa löytyy. Ei tunnettu etäisyyksiä, ei sijainteja. Karttojen reuna-alueet piirrettiin epämääräisiksi ja niihin sijoitettiin usein myyttisiä merihirviöitä ja muuta kuumottavaa.

Carta_Marina+2

Monet uskoivat myös maailman laidoilla asustavan raakalaismaisia barbaarikansoja, jotka kuin varjoista uhkasivat kunnollisia ja sivistyneitä ihmisiä. (Se oli silloin ja nyt on nyt. Joidenkin mielikuva tällaisesta maailmasta ei tunnu vuosisatojen aikana oikein muuttuneen.)

Koska menneisyyden kartat olivat epätarkkoja ja niiden etäisyydet ja sijainnit pielessä, ajautuivat sen ajan seikkailijat ja tutkimusmatkailijat odotettavasti ongelmiin, usein kohtalokkain seurauksin.

Myös elämä on eräänlainen tutkimusmatka ja myös elämässä tarvitaan karttoja. Onneksi jokaisessa meistä on eräänlainen sisäänrakennettu karttajärjestelmä. Tietämyksemme ja uskomuksemme maailmasta muodostavat karttamme: luovimme elämässä eteenpäin tietämyksemme ja uskomuksiemme ohjattavina. Tälle on sanakin: maailmankuva.

Jos se, mitä tiedämme ja uskomme maailmasta on suurin piirtein linjassa sen kanssa, millainen maailma todellisuudessa on, menee meillä yleensä ihan hyvin. Osaamme tehdä järkeviä valintoja ja päätöksiä, jotka johtavat yleensä sujuvaan elämässä etenemiseen.  Myös mielenterveys pysyy kondiksessa, kun emme joudu käymään päämme sisällä jatkuvaa kamppailua siksi, että todellisuus ja omat uskomuksemme ovat ristiriidassa.

Kun tietämyksemme ja uskomuksemme oikeasta maailmasta taas ovat puutaheinää, huomaamme olevamme todella nopeasti ns. kusessa. Maailma rankaisee säälimättä vääristä uskomuksista. Tämä pätee kaikkiin elämän osa-alueisiin. Tässä muutama esimerkki:

 • Uskotko, että pelkkä korkea koulutus riittää ja oikeuttaa hyvän työn saamiseen? Ei näytä tosielämässä riittävän eikä oikeuttavan, arvon työtön tohtori.
 • Uskotko, että vuosikausia jatkuva roiskeläppien ja uunimakkaroiden naamaan tunkeminen on järkevää? Onnittelut, saatat löytää itsestäsi tulevaisuudessa jos jonkinmoisia kivoja sairauksia.
 • Oletko työpaikkasi huippumenestyjä, joka uskoo tekevänsä kaiken muita paremmin? Todennäköisesti työkaverisi eivät pidä sinusta ja rakastavat puhua sinusta ikäviä asioita selkäsi takana.
 • Oletko nainen, joka uskoo olevansa niin täydellisen ihana, ettei sinun tarvitse nähdä vaivaa parisuhteesi eteen? Todennäköisesti suhteesi menee ennenpitkää todella valitettavaan kuntoon.
 • Oletko mies, joka uskoo naisten tehtävän olevan sinunlaistesi vatsaansa sohvalla raapivien tosiurosten palveleminen, ja tuot tämän mielipiteesi rohkeasti esiin? Todennäköisesti naiset kaikkoavat ympäriltäsi aika hemmetin vikkelään ja pääset nauttimaan yksinäisestä elämästä.
 • Oletko yrittäjä, joka uskoi asiakkaiden innostuvan mielestäsi huikeasta tuotteestasi, etkä vaivautunut tekemään markkinatutkimusta? Seurauksena tuotteesi menekki jäi matalaksi, otit taloudellisesti takkiin ja itsetuntokin koki kolauksen.

Se, että johonkin uskoo täysillä, ei tee siitä totta. Mitä enemmän paikkaansapitämättömiä tietoja ja uskomuksia sinulla on, sitä useammin tulet epäonnistumaan.

(Tämä taas johtaa toisinaan ikävään noidankehään: jatkuvat epäonnistujat saattavat alkaa uskomaan maailman olevan heitä vastaan. Hehän ovat vain viattomia kärsijöitä, jotka ovat sattuneet syntymään onnettomien tähtien alla. Tämän kaltaisten väärien uskomuksien omaksuminen taas voi johtaa esimerkiksi uhriasenteeseen, passivoitumiseen ja katkeroitumiseen, mikä vie ihmisen yhä huonompaan ja huonompaan tilanteeseen.)

Tietämystään ja uskomuksiaan onkin todella tärkeä pyrkiä jatkuvasti täsmentämään. Se, että on ollut jossain väärässä, ei haittaa. Tärkeää on, että on valmis korvaamaan väärän tietonsa vähän oikeammalla. Täysin vedenpitäviä totuuksia on vaikea löytää, enkä tiedä, onko sellaisten etsiminen edes mielekästä. Tärkeämpää on se, että on halukas täsmentämään tietojaan ja uskomuksiaan vähä vähältä.

Tämä on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Kun mielipiteitä siitä, mikä toimii ja mikä ei, on loputtomasti, on todella vaikea tunnistaa kaiken hälyn keskeltä juuri ne toimivimmat uskomukset. Lisäksi moni totuus saattaa tuntua niin epämiellyttävältä, että on toisinaan mukavampi elää harhassa kuin kohdata se.

Totuuden kohtaaminen on epämiellyttävää, mutta se myös palkitsee. Mitä paremmin ymmärrät todellista maailmaa, sitä helpompaa ja mielekkäämpää elämäsi tulee olemaan.

Mitä paremmin ymmärrät ihmissuhteita, sitä parempia suhteesi tulevat olemaan. Mitä paremmin ymmärrät liiketoimintaa, sitä menestyneempi tulet olemaan. Mitä paremmin tunnet itseäsi ja mitä parempia itsestään huolehtimisen työkaluja sinulla on käytössäsi, sitä onnellisempi tulet olemaan. Nämä ovat periaatteessa itsestäänselvyyksiä, jotka tuntuvat helposti kuitenkin unohtuvan.

Esitän loppuun kysymyksen:

Missä asioissa sinä olet aivan kusessa?

 • Onko parisuhteesi huono tai eikö sinulla ole sellaista? Tarkista tietosi ja uskomuksesi aiheeseen liittyen. Minkä uskot toimivan parisuhteessa, entä mikä toimii oikeassa? Mitä uskot, että sinun täytyisi tehdä tai olla saadaksesi parisuhteen? Onko uskomuksesi linjassa tosimaailman kanssa?
 • Meneekö töissä huonosti vai oletko ehkä työtön? Tarkista tietosi ja uskomuksesi aiheeseen liittyen. Mitä uskot, että sinun täytyy tehdä tai olla saadaksesi työn? Onko tämä uskomus totta myös tosimaailmassa?
 • Oletko heikossa fyysisessä kunnossa tai etkö saa itseäsi edes liikkeelle? Tarkista tietosi ja uskomuksesi aiheeseen liittyen.
 • Tuleeko liiketoiminnassa takkiin kerta toisensa jälkeen? Tarkista tietosi ja uskomuksesi aiheeseen liittyen.

Miten niitä tietoja ja uskomuksia on sitten hyvä lähteä tarkistamaan? Hyvä tekniikka on ottaa haasteena oleva aihealue ja kirjoittaa mitä mieltä on siitä ja mihin asioihin uskot aiheeseen liittyen. Kirjoittaminen selkeyttää ajatuksiasi ja paljastaa mahdolliset haitalliset uskomuksesi.

Toinen erinomainen tekniikka on erilaisten ihmisten kanssa keskustelu. Ongelmamme on usein se, että elämme kuplassa. Tapaamme vain itsemme kaltaisia ihmisiä, joilla on samat tiedot ja uskomukset kuin itsellämmekin. Se on hemmetin huono lähtökohta ongelmien ratkaisemiseksi. Jos haluat saada täsmennettyä uskomuksiasi, törmäytä itseäsi ihmisiin, jotka ovat kanssasi eri mieltä, sillä heidän tietonsa ja uskomuksensa saattavat olla paljon omiasi käyttökelpoisempia. Tällainen on todella ärsyttävä, mutta tehokas tapa toimia.

Valtaosa ongelmistamme johtuu väärästä toiminnasta. Väärä toiminta taas johtuu siitä, että perustamme sen väärille tiedoille tai uskomuksille. Kun menee huonosti, juuri tietojen ja uskomuksien paikkansapitävyys on todella hyvä lähtökohta aloittaa paremman elämän rakentaminen :)

Rakkaudella,

Jevgeni

klikkaa verkkokauppaan


2 Comments

 • Feel the Bern

  Reply Reply 28.03.2016

  “Myös mielenterveys pysyy kondiksessa, kun emme joudu käymään päämme sisällä jatkuvaa kamppailua siksi, että todellisuus ja omat uskomuksemme ovat ristiriidassa”, “Totuuden kohtaaminen on epämiellyttävää, mutta se myös palkitsee. Mitä paremmin ymmärrät todellista maailmaa, sitä helpompaa ja mielekkäämpää elämäsi tulee olemaan.”

  Uskaltaisinpa väittää että ihmiset, jotka naiivisti elelevät laa-laa -maassa ja uskovat todellisuuden olevan jotain muuta kuin se on, ovat niitä onnellisia. Elämäni aikana vastaan on tullut nimenomaan sellaisia masentuneita ihmisiä, jotka ovat avanneet silmänsä ihmiskunnan itsekkyydelle ja raakudelle. “Todellinen maailma” sellaisena kuin miksi ihminen on sen muokannut ei ole kaunista katseltavaa. Me olemme vuosituhansien saatossa kehittyneet tuhoamaan, tappamaan ja raiskaamaan sekä toisiamme että ympäristöämme tavalla jonka vierellä kaikki muut lajit kalpenevat. Nimenomaan todellisen maailman todellinen ymmärtäminen koettelee mielenterveyttä.

  • Jevgeni

   Reply Reply 29.03.2016

   Hyvä pointti, jonka kanssa olen periaatteessa samaa mieltä. Uskon että olisin itsekin onnellisempi, jos en jatkuvasti näkisi sitä, mihin ihmiset kykenevät ja sitä, kuinka typeriä ja välinpitämättömiä me monesti ollaan. En ollenkaan siis dumaa laalaa-maassa olemista.

   Se, mitä tuossa hain ei ehkä niinkään ole se, kuinka olla onnellisempi, vaan se, kuinka vähentää sitä nihkeää sisäistä kitkaa, joka syntyy siitä, kun asiat eivät mene toivomallamme tavalla. Mitä tarkempi oma maailmankuva on, sitä helpompana itse koen maailman hyväksymisen. Joo, maailma on tietyssä mielessä todella rankka ja paskamainen paikka, samoin ihmiset ovat monesti todella paskoja olentoja. Mutta tämän ymmärtäminen (vrt. sitä vastaan turhan taistelun käyminen) auttaa minua hyväksymään asian. Koska hyväksyn asian (toki hyväksymisestä huolimatta teen parhaani maailman paskuuden vähentämiseksi), en joudu jatkuvasti piehtaroimaan siinä, kuinka kaikki on niin hemmetin väärin ja ikävää. Ikävää on joo, mutta sellainen maailma on, sellaiseksi me ollaan se tehty. Ja tästä näkökulmasta sen muuttaminen paremmaksi on kivuttomampaa. Uskon että voimme olla tehokkaampia maailmanparantajia, kun osa energiastamme ei valu pahassa olossa piehtaroimiseen. Siksi liputan tämän ymmärtämisen ja maailmankuvan tarkentamisen puolesta :)

Leave A Response

* Denotes Required Field