Haastattelu: Matkailubloggaaja Rosita Juurinen & Matkaopas vapaampaan elämään

matkaopas

Haluatko sinäkin hypätä pois oravanpyörästä tai edes hidastaa sen vauhtia? Se onnistuu kyllä. Haastattelin kyseisen muutoksen tehnyttä uunituoretta yrittäjää ja matkailubloggaajaa Rosita Juurista, joka on juuri julkaissut aiheesta erinomaisen kirjan.

Lukaisin tämän ”Toimistosta travelleriksi – Matkaopas vapaampaan elämään” -kirjan ja yllätyin myönteisesti. Olen aiemmin lukenut koko joukon näitä ”vapaudu oravanpyörästä” -opuksia, mutta yleensä niiden sisältö on liian laveaa ollakseen aidosti hyödyllistä. Rositan kirja on tästä hyvä poikkeus: aidosti konkreettinen ja hyödyllinen.

Annetaan Rositan itsensä kertoa, mitä hän ajattelee oravanpyörästä vapautumisesta ja vapaamman elämän luomisesta!

Moi Rosita! Kertoisitko kuka olet ja mitä teet?

Moikka, mitenkähän tähän lyhyesti sanoisi… :D Olen tietoisempaan elämään heittäytynyt oman elämäntyylini etsijä ja luoja, entinen ylitunnollinen suorittaja ja uranainen Tampereelta. Tosin nykyään vietän enemmän aikaani maailmalla reissaten.  Tein 17 vuotisen työuran nuoriso­, päihde­ & huumetyön alalla. Olen käynyt läpi väsähtämisen tuossa uraputkessa ja siitä toipumisen. Älysin onneksi tehdä muutoksen ja irtioton ennenkuin poltin itseni aivan loppuun. Haaveeni oli ja on voida elää vapaammin ja matkustella enemmän.

Hetki meni, ennen kuin tokenin burn outin partaalta ja visioni tulevista tekemisistäni kirkastui. Mutta tosiaan nykyään reissaan ison osan vuodesta, bloggaan matkailusta ja vapaamman elämäntyylin luomisesta. Ja siitä miten kaikki onnistuu ilman suuria omaisuuksia. Kirjoitan toista e-­kirjaani ja pyrin sekä kirjoituksillani että tekemisilläni kannustamaan ja rohkaisemaan ihmisiä seuraamaan unelmiaan ja tuntemuksiaan itselleen parhaan elämän rakentamisen suhteen. Olen eräänlainen itsenäisten ja omaehtoisten elämäntyylien puolestapuhuja ja muutosvalmentaja. Tekemäni elämänmuutos on varmasti parhaita ratkaisuja elämässäni.

rosita_juurinen

Olet onnistunut siinä, mistä todella moni vain haaveilee: Oravanpyörästä irroittautumisessa ja vapaamman elämän luomisessa. Millaista elämäsi on tällä hetkellä, mitä teet ja missä menet? Mikä uudessa elämässäsi on erityisen kivaa?

Heh, ajattelen etten ole vielä täysin maalissa sen suhteen, vaan edelleen siirtymävaiheessa, jossa kuljen irtisanoutumisen jälkeisestä hengähdystauosta määrätietoisesti oman yrittäjyyden rakentamisen tiellä. Koko ajan vahvistuu tunne ja varmuus siitä, että en aio palata sellaiseen oravanpyörään, jonka pyörimistä en voi itse hallita ja määrittää.

Uudessa elämäntilanteessani opiskelen elämäntaidollisia asioita, itsensä kehittämistä ja digiyrittäjyyttä. Toimin vähän kuin koekaniinina uuden elämäntyylin rakentamisessa, hankin kokemuksia ja taitoja, joiden avulla voin auttaa jatkossa muitakin vastaavaan itsenäisempään elämäntyyliin tähtääviä. On ollut mahtavaa opetella uusia juttuja bloggaamisen ja digimaailman tiimoilta.

Nykyisessä elämäntilanteessa voin tehdä sitä, mikä on minulle tärkeää, kuten matkustella kirjoitellen ja bloggaillen tien päältä. En ole sidottu tiettyyn sijaintiin ja aikatauluissakin on paljon vapautta.

Viime kuukausina olen viettänyt aikaa mm. Etelä­-Australiassa ja Kaakkois­-Aasiassa ja nyt olen  ollut kesänvietossa Suomessa. Välillä mietin, miten tämä voi olla mahdollista, miten saankin elää näin tyydyttävällä tavalla? Tunnen olevani täysin oikealla tiellä, menossa kokoajan kohti suurempaa itsenäisyyttä ja vapautta. Vapauden tunne on edelleen ihan huumaava. Ja kun ajattelen kaikkia päässä pyöriviä ideoita ja mahdollisuuksia, niin ihan mahanpohjasta vihloo ja koko kroppaa väristää. Hyvällä tavalla :)

Parasta on stressin väheneminen lähes olemattomiin. Tietoisuus siitä, että itse voin rakentaa omat päivittäiset aikataulut, suunnitella tekemiseni ja pohjustaa oman tulevaisuuteni tekee minut tosi onnelliseksi. Toki paljon on vielä työtä tehtävänä, jotta palaset loksahtelevat yhä paremmin kohdilleen. Nyt kuitenkin suhtaudun suurella innostuksella uuden luomiseen ja tekemiseen. Valmistelen maaperää sellaista elämää varten, jossa todella viihdyn. Teen niin sanotusti kylvöhommia. Satoa korjataan vähän myöhemmin. Tarkoituksenani on mahdollistaa ja vakiinnuttaa reissaavan läppäriyrittäjän ja matkakirjoittajan elämäntyyli. Mitä kaikkea siihen tuleekaan vielä liittymään, kirkastuu hetki kerrallaan ja siitä voi lueskella blogistani.

Moni haavailee vastaavasta muutoksesta. Oliko sen tekeminen helppoa vai vaikeaa ja voiko aivan tavallinen keskivertosuomalainen onnistua sellaisessa?

Mielestäni jokaisella on mahdollisuus muuttaa elämänsä suuntaa ja tyyliä itselleen paremmin sopivaksi ja vapaammaksi niin halutessaan. Erilaiset lähtökohdat ja päämäärän muotoilu toki vaikuttavat siihen, miten nopeasti ja helposti tavoitteeseen pääsee. Muutosta voi aina edistää jollain tasolla ja pistää niin sanotusti pyörät pyörimään. Voi olla, että prosessi imaisee mukanaan, kun vain alkaa kuunnella itseään ja ottaa tietoisia askeleita muutostavoitteensa suuntaan. Esimerkiksi sapattivapaasta voi kehkeytyä uranmuutos ja kokonaan uuden elämäntyylin rakentaminen.

Itse mietin ja valmistelin hyvältä työuralta hyppäämistä noin 4 vuotta, osa ajasta oli alitajuista työstämistä, osa ajasta konkreettisia toimia, kuten talouspuolen suunnittelua ja sijoitustoiminnan aloittamista. Tähtäsin siihen, että sijoitusten realisoimisella voin tarvittaessa mahdollistaa vapauttani ja turvata uuden toimeentulon rakentamista palkkatyön jälkeisessä elämässä.

Pidän itseäni siinä mielessä keskivertosuomalaisena, että minulla oli ihan ok-hyvä palkka, asuntolainaa kerrostalokaksiostani, eikä merkittäviä säästöjä ennakkoon. Toisaalta minun oli helppo perheettömänä tehdä ratkaisuja omasta puolestani, kun ei tarvinnut olla vastuussa kuin itsestään.

Testailin myös vuorotteluvapaan ja opintovapaan keinoin ennen lopullista irtiottoa onko tämä oikea ratkaisu ja opettelin tulemaan taas pienellä rahalla toimeen. Varmuus päätöksestä kasvoi koko ajan vaikka epäilyksen hetkiäkin oli.

Eri ihmisillä tie on varmasti erilainen lähtökohdista riippuen, tie voi olla tosiaan pidempi toisilla ja siksi askeleita kannattaa alkaa ottaa heti, kun tunne sisällä kasvaa. Onnistumisen ja onnistumattomuuden syyt löytyvät usein ihmisestä itsestään. Kaikilla on mahdollisuudet elämän muokkaamiseen!

Mitkä ovat mielestäsi 3-­5 tärkeintä asiaa, jotka on tärkeä ottaa huomioon, jos tällaisessa muutoksesa haluaa onnistua?

Oman tilanteensa ja resurssien hyvä kartoitus, eli pysähtyä ja selvittää, mitkä ovat omat prioriteetit ja tärkeät asiat. Niiden tulisi näkyä päätöksenteossa ja oikeastaan kaikissa valinnoissa elämänmuutosta tehtäessä. Kaikki omat vahvuudet ja intressit taas antavat osviittaa siitä minkä parissa voisi ja kannattaisi jatkossa työskennellä/yrittää toimeentulon saamiseksi.

Tavoitteen määrittely ja suunnitelman luominen. Mitä tarkempi tavoite, sitä todennäköisemmin se alkaa toteutua, kaikki ylöskirjoitettu on moninverroin voimallisempaa kuin vain mielessä suunnittelu ja pyörittely. Jotenkin aivot sitoutuvat kirjoitettuihin tavoitteisiin paremmin ja alkavat raivata tietä niiden toteuttamisen suuntaan.

Usko ja luottamus omaan itseen ja oman tien ja ratkaisujen löytämiseen. ”En pysty, en voi, en uskalla, koska… ” ­tyyppiseen ajatteluun jumiutuminen on pahasta ja torpedoi muutosaikeet nopeasti, siksi pitää keskittyä etsimään keinoja, miten pystyy ja miten voi toteuttaa suunnitelmansa ja unelmansa ja kantaa sitten muutoksen toteuttamisesta täysi vastuu. Vastuunoton oivallus on äärimmäisen tärkeä. Selitykset, syyt ja esteet menettävät merkitystään, kun ihminen alkaa ottaa täyden vastuun olosuhteistaan ja elämäntavastaan ja niiden muuttamisesta haluamaansa suuntaan.

Ilman omaa aktiivista otetta ja tekemistä muutosta ei tapahdu, joten hihat on käärittävä ja heittäydyttävä tekemiseen inspiraation voimalla, nauttia siitä matkasta, jota on tekemässä, oman tulevaisuutensa luomisesta. Tätä työtä ei voi välttää eikä ulkoistaa, vastuu on jälleen vain ja ainostaan ihmisellä itsellään. Muutos edellyttää siis sekä sisäistä työtä että ulkoista toimintaa.

Kirjassasi teet osuvan huomion: Oravanpyörästä irroittautuminen ei tarkoita sitä, että heittäytyisi suoraan tyhjän päälle ja lopettaisi kaiken työnteon iäksi. Voisitko kertoa vähän vaihtoehtoisista, helpommin lähestyttävistä elämänmalleista? 

Niin. Mielestäni on hyvä nähdä monta eri tasoa ja tapaa keventää omaa oravanpyörässä juoksuaan. Omaan kuluttamistaan ja elämäntyyliään voi tuunata niin, että tulee vähemmällä rahalla/materialla toimeen ja siten saa lisää aikaa ja tilaa tärkeille asioille ja ihmisille, palautumiseen, elämästä nauttimiseen… Pitää uskaltaa katsoa vaihtoehtoja norminmukaisen kokoaikaisen palkkatyön ulkopuolelta ja miettiä, mitkä asiat omassa elämässä ovat niitä kaikista tärkeimpiä.

Jos haluat laittaa stopin sille, että toimeentulon luominen uuvuttaa ja rajoittaa liikaa vapauttasi tai estää todellisia kutsumuksiasi toteutumasta, voit oman tarpeesi ja tilanteesi mukaan miettiä esim. seuraavia vaihtoehtoja:

Voi esimerkiksi:

  • neuvotella työpaikalla palkattomista vapaakuukausista, alkaa pitää vaikkapa 3 kuukauden kesä-­ tai talvilomat ja säästää muusta palkasta tälle vapaa­jaksolle rahaa
  • ­ryhtyä osa­-aika-­ tai mieluummin osa­vuosityöntekijäksi, valita vaikkapa kausityöt ja kausivapaus! Vuokratyöfirmojen kautta työllistyminen voi olla yksi tapa säännöstellä omaa työntekoaan
  • ­­neuvotella mahdollisuuksista tehdä enemmän etätyötä, ehkä yhdistää reissaaminen näihin etätyöjaksoihin
  • ryhtyä yrittäjäksi, tehden työtä rakastamansa aiheen parissa niin, että omat vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa ja voi itse päättää työskentelystään sekä säännöstellä sitä
  • voi myös hankkia useampia toimeentulon lähteitä, yhdistellä aktiivisia ja passiivisia tuloja ja vähentää riippuvuuttaan yhdestä ja ainoasta tulonlähteestä. Järkevintä on luoda systeemiä, jossa tämän hetken tekeminen tähtää siihen, että voi tehdä vähemmän työtä tulevaisuudessa ja käyttää vapautuvan ajan juuri siihen, mitä oikeasti tahtoo
  • ­säästämällä, sijoittamalla ja realisoimalla omaisuuttaan voi myös hankkia riittävän potin rahaa siihen, että ostaa itselleen pari vuotta hengähdysaikaa, jona aikana voi levätä, matkustella, kirjoittaa vaikka elämänsä käsikirjoituksen uusiksi.

Kuinka kannustaisit muita samanlaisesta muutoksesta haaveilevia?

Paras motivaattori on itselleni ollut elämän rajallisuuden ymmärtäminen, se että meillä on tämä yksi mahdollisuus elää hyvä ja onnellinen elämä. Jos se mitä tekee nyt ei edusta sitä mitä haluaisi tehdä ja miten haluaisi elää, on aika pysähtyä ja hakea uutta suuntaa. Aikaa ei valitettavasti ole rajattomasti, joten miksi tyytyä vain sinnittelemään päivästä toiseen?

Kannattaa satsata itseensä ja omaan hyvinvointiinsa ja unelmiinsa, se kun on paras sijoitus, minkä voit elämässäsi tehdä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa toimia toisin, lojaalius omille tuntemuksille ja sen mukainen toiminta on suurimpia palveluksia, mitä itselleen voi tehdä. Se ihan oikeasti pitää paikkansa, että ratkaisuja alkaa löytyä, polku avautua, askeleet kirkastua sitä myöten kun uskaltaa lähteä kulkemaan oman sisimpänsä johdattamaa tietä. Matkan varrella kannattaa kysyä vinkkejä niiltä, jotka ovat matkanneet omannäköisellään tiellä jo pidempään. Monenlaista ohjaavaa materiaalia, kirjoja, valmennuksia ja inspiroivia esimerkkejä löytyy niille, jotka haluavat alkaa elämään paremmin.

Kiitos Rosita! Olen itsekin tehnyt saman muutoksen omassa elämässäni (pysyttelen tosin itse pääosin Suomen maaperällä, sillä en suhtaudu matkailuun yhtä intohimoisesti) ja omastakin mielestäni Rositan neuvot vapaamman elämän saavuttamiseksi ovat oikein toimivia. Siksi suosittelen omasta puolestani hänen kirjaansa (se löytyy tämän linkin takaa) varauksetta. Mikäli olet valmis näkemään hieman vaivaa, voit onnistua tässä muutoksessa siinä missä me muutkin, ei tämä varsinaisesti rakettitiedettä ole :)

PS. Vilkaise myös Rositan blogi :)

Rakkaudella,

Jevgeni

toimistosta_travelleriksi

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »