ota hetki itsellesi

Ota hetki itsellesi sopimalla tapaaminen itsesi kanssa.

Tämä ajatus liittyy kiireisen arjen elämiseen ja siitä mahdollisesti kumpuaviin ongelmiin. Moni meistä elää hyvin kiireistä ja touhuntäytteistä arkea. Saamme usein hoidettua arkiset velvollisuutemme, mutta usein meille ei jää ollenkaan aikaa itsellemme.

Tämä ei ole aina mikään ongelma, mutta siitä voi tulla sellainen. Moni ihminen on kuvaillut, kuinka on “kadottanut itsensä” arjen pyörityksen keskellä. Kun kaikki aika ja huomio menee arkisista asioista huolehtimiseen, meille ei jää aikaa pysähtymiseen ja hiljentymiseen. Niitä taas tarvitaan, kun haluaa esimerkiksi pohtia rauhassa elämäänsä ja sen suuntaa.

Onko elämämme menossa haluamaamme suuntaan? Kuinka pärjäämme meille tärkeissä asioissa? Kuinka ihmissuhteemme voivat? Entä kuinka on jaksamisemme laita? Nämä ovat suuria ja monimutkaisia aiheita, joita on vaikeaa pohtia kunnolla kiireisen arjen keskellä. Vaan mistä saada aikaa tämänkin asian pohtimiseen?

Itse olen ratkaissut ongelman niin, että sovin toisinaan tapaamisia itseni kanssa. Toimin tällöin samoin kuin toimisin, jos olisin sopimassa tapaamista kenen tahansa muun kanssa. Varaan tapaamiselle ajan ja laitan sen ylös kalenteriin. Näin tiedon olla sopimatta sen päälle mitään muuta.

Viimeinen kohta on tärkeä. Ainakin itselleni tulee helposti kiusaus joustaa sovitusta tapaamisesta itseni kanssa ja sopia sen päälle jotakin “tärkeämpää menoa”. Pyrin kuitenkin välttämään tekemästä siten, sillä hetken ottaminen itsellemme on aidosti tärkeää.

Kun toisinaan hiljennymme pohtimaan omaa elämäämme, on se yleensä hyödyksi paitsi itsellemme, mutta myös läheisillemme. On myös läheistemme etu, että emme voi huonosti, emme pala loppuun tai että emme ole tyytymättömiä elämäämme. Sinä ja hyvinvointisi ovat tärkeämpiä kuin jokin yksittäinen meno tai työjuttu.

Varaan itseni kanssa eripituisia tapaamisia. Joskus pari tuntia, joskus taas puoli päivää. Sen aikana pohdin esimerkiksi seuraavia aiheita:

  • Mihin suuntaan elämäni etenee, jos jatkan sitä nykyisellä tavalla?
  • Millaista elämäni tulee olemaan vuoden/kahden/viiden/kymmenen kuluttua jos jatkan nykyisellä tavalla?
  • Onko se sitä mitä oikeasti haluan?
  • Jos ei ole, mitä voisin tehdä eri tavalla?
  • Olenko tyytyväinen elämäni kaikkiin osa-alueisiin? Mihin kyllä, mihin ei?
  • Mitkä ovat sellaisia osa-alueita jotka kaipaisivat hiukan ehostamista?
  • Millä tavoin voisin ehostaa niitä?
  • Kuinka kauan pystyn jatkamaan nykyistä tahtia?
  • Miten voisin panostaa jaksamiseeni paremmin?
  • Ja muuta vastaavaa.

Aina nämä pohdinnat eivät johda mihinkään sen konkreettisempaan. Usein kuitenkin johtavat. Löydän näistä pohdiskeluhetkistä inspiraatiota sekä oivalluksia siihen, kuinka elämästä voisi tehdä parempaa ja kuinka välttää ainakin osan virheistä, joita tulisi muutoin helposti tehtyä.

Ota hetki itsellesi, siitä voi olla hyötyä.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Ota hetki itsellesi (Sovi tapaaminen itsesi kanssa!)” on julkaistu 12.11.2011 ja sitä on päivitetty 1.7.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0