Haastattelussa unelmamies Olli Lukkari

olli lukkari haastattelu

Tänään blogissa on jälleen mielenkiintoisen ihmisen haastattelu ja haastattelussa unelmamies Olli Lukkari. Ennen kuin mennään varsinaiseen haastatteluun, tässä Ollin esittely tiiviissä muodossa.

Olli on matkannut ympäri Suomea ja Eurooppaa toteuttamassa mielenkiintoista unelmaprojektia. Hän on kerännyt postikorteille tuhansittain ihmisten unelmia. Unelmakorteista nähtiin vuonna 2012 näyttelyitä muutamassa kaupungissa ympäri Suomea. Olli on tuttu myös joistakin lehtien ja Ylen haastatteluista.

Noin puolitoista vuotta sitten Olli otti pari vuotta taukoa yliopisto-opinnoistaan, käytti aikansa töiden tekemiseen sekä toisen alan opiskeluun ja ehti myös perustaa ystäviensä kanssa oman yhdistyksen. Dreamspire-yhdistyksen nettisivuilla Olli kirjoittaa tekstejä, joiden hän toivoo puhuttelevan ja inspiroivan ihmisiä löytämään ja elämään omia unelmiaan.

Asuin itse Ollin kanssa noin vuoden ajan samassa kommuunissa, jossa hän toimi eräänlaisena esimerkkinä meille kaikille. Nyt haluan jakaa tätä esimerkkiä myös lukijoilleni tämän pienen haastattelun muodossa!

olli lukkari
Unelmien keräilyä!

Haastattelussa unelmamies Olli Lukkari

Hei Olli ja kiitos haastatteluun suostumisesta! Aloitetaan heti suurella kysymyksellä. Mitä haluat tehdä elämässäsi?

Haluan inspiroida ihmisiä löytämään omia juttujaan elämässä ja toteuttamaan omia unelmiaan. Haluan inspiroida ihmisiä pysähtymään näkemään kauneutta elämässään ja kohtaamaan omia ennakkoluulojaan.

Itselleni kaikenlaiset esikuvat ovat olleet (ja ovat yhä) todella tärkeitä ja haluankin omalta osaltani inspiroida myös muita ja olla edes jonkinlainen roolimalli ja esikuva ihmisille.  Välillä minusta tuntuu, että olen hukannut elämässäni liikaakin aikaa enkä enää halua tuhlata energiaani vihaisena olemiseen ja negatiivisuudesta kiinnipitämiseen, se on todella kuluttavaa eikä oikeastaan johda yhtään mihinkään – paitsi huonoon oloon itsensä ja muiden osalta.

Välillä minua surettaa ja suututtaa miten paljon ihmisten energiaa menee valittamiseen ja kaikenlaisen pahan energian levittämiseen kun tämän saman energian voisi käyttää myös hyvään – oman ja muiden elämän parantamiseen.

Välillä mietin, että pysähtyvätkö ihmiset näkemään kauneutta ja syvyyttä itsessään ja muissa. Uskon, että meillä kaikilla on suuri nähdyksi ja kuulluksi tulemisen, jonkinlaisen itseilmaisun tarve ja vaatii rohkeutta ja uskallusta muuttaa omaa ajatteluaan ja oman elämänsä suuntaa.

Tiedän, ettei vaikkapa ennakkoluulojen kohtaaminen, liikuntaharrastuksen aloittaminen ja yleinen itsensä haastaminen ja kuunteleminen ole mitään helppoja asioita tehdä, ja siksi pyrinkin kirjoittamaan omista haasteista ja vastoinkäymisistä peittelemättä ja rehellisesti. Vaikka haluankin tuoda kauneutta tähän maailmaan, välillä ajatteluni (ja joskus myös tekoni) edustavat kaikkea muuta.

Yritän silti jatkaa matkaani tästä huolimatta. Olen perustanut ystävieni kanssa oman yhdistyksen, järjestänyt tapahtumia ja ryhmiä/kursseja, joissa ihmiset pääsevät pohtimaan omia pelkojaan ja unelmiaan ja haastamaan itseään. Olen kohdannut omia ennakkoluulojani perehtymällä eri alakulttuureihin ja maailmankatsomuksiin ja haastattelemalla ihmisiä heidän mielenkiinnon kohteistaan. Ennen suhtauduin vaikkapa räppiin ja konemusiikkiin todella ennakkoluuloisesti, nykyään taas harrastan molempia. Kaikesta tästä olen kirjoittanut yhdistyksen nettisivulla blogissani.

Mietin paljon kuolemaa ja sitä, mitä kaikkea katuisin kuolinvuoteellani, jos en uskaltaisi tehdä niitä asioita, joita teen. Välillä en uskallakaan ja pelkään liikaa ja olen näin myös oppinut antamaan anteeksi itselleni. Välillä pitää ottaa kolme askelta taaksepäin, jotta voi ottaa yhden tai viisi askelta eteenpäin.

Vapaaehtoistyön tekeminen on ollut itselleni iso juttu ihmisten tapaamisen ja eri maailmoihin tutustumisen suhteen. Olen/tulen olemaan mukana eri elokuva- ja yrittäjyysfestivaalien/-tapahtumien järjestämisessä (DocPoint, Rakkautta & anarkiaa, Animatricks, Midnight Sun Film Festival, Slush, Nordic Business Forum, Biohacker Summit,) ja olen tehnyt myös vapaaehtoistöitä nuorten ja lasten kanssa kesäleireillä ja iltapäiväkerhoissa (kiinnostuneiden kannattaa googlata Parasta lapsille ry).

olli lukkari

Mitä omia unelmia sinulla on?

Haluan opetella tekemään ammattitason musiikkia, jota toivottavasti joskus pääsee kuulemaan vielä elokuvissa ja peleissä. Noin puolitoista vuotta sitten aloitin YouTube-tutoriaalin avulla konemusiikin tekemisen ja nyt satojen tuntien työnteon jälkeen tuntuu, että ainakin jotain on tullut opittua.

Olen opiskellut kulttuurituotantoa vajaan vuoden verran avoimen yliopiston kautta ja ollut vapaaehtoistyöntekijänä monilla festivaaleilla, haluan järjestää lisää erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia tulevaisuudessa. Nyt syksyllä jatkoin erityisopettajan opintojani, joissa olen kolmannella vuodella. Alustava suunnitelma olisi valmistua kandiksi kesään 2016 mennessä, mikäli vain muut projektit sallivat opiskeluihin keskittymisen.

Viime aikoina olen lukenut paljon rikkaiden ihmisten ajattelu- ja toimintatavoista (esim. vuosikymmenten tutkimustyölle perustuva kirja How Rich People Think on ollut todella silmiäavaava teos). On itsekkäitä rikkaita ihmisiä, ja on rikkaita ihmisiä, jotka tekevät valtavasti asioita ihmisten ja ihmiskunnan hyväksi. Tältä jälkimmäiseltä ryhmältä haluan oppia ja kohdata samalla myös ennakkoluulojani, joita minulla on aiemmin rahaan ja rikkauksiin liittynyt. Tiedostan myös, että unelmieni toteuttaminen esimerkiksi musiikin saralla vaatii rahaa – laadukkaiden äänipakettien ja ohjelmien ostaminen ei ole halpaa lystiä.

Luen paljon elämänkertoja ja yrittäjien tarinoita: esimerkiksi yrittäjät Richard Branson, Bill Gates ja Elon Musk ovat tehneet valtavasti ihmiskunnan hyväksi. Nelson Mandelan elämäkerta odottaa vielä lukemistaan ja Dalai Lamasta inspiroiduin jo lukioaikoina paljon. Yrittäjyys kiinnostaa itseänikin, ja se onkin yksi mahdollinen osani tulevaisuudessa, vaikka tällä hetkellä ajatus omasta yrityksestä hieman pelottaakin.

Minulla on myös kotonani 1500-2000 postikorttia täynnä unelmia odottamassa sitä, että saisin jossain vaiheessa aktivoiduttua taas uusien unelmanäyttelyiden järjestämisen suhteen. Jossain lehtihaastattelussa totesin, että haluan joskus järjestää näyttelyitä, joissa olisi esillä jopa 10,000 unelmapostikorttia. Pitkän tähtäimen tavoitteena olisi järjestää joskus maailmankiertue, jossa unelmanäyttelyitä vietäisiin kymmeniin maihin. Myös yhteistyö eri yhdistysten kanssa kiinnostaa – mistä unelmoivat vaikkapa kehitysmaiden ihmiset?

Työn alla minulla on myös jatkaa haastatteluiden tekemistä – haastattelen ihmisiä aiheista, joissa he näkevät kauneutta – ja ehkä jo loppuvuodesta lähestyn 20-30 valmiin haastattelun kanssa kustantajia. En tiedä onko tällaiselle kirjalle vielä kysyntää, mutta ainakin haastatteluiden tekemisestä olen itse oppinut valtavasti.

Unelmakortteja kommuunimme seinällä
Unelmakortteja kommuunimme seinällä

Haluatko kertoa lisää tästä aiheesta? Mistä kauneuden näkemisessä ja ennakkoluulojen kohtaamisessa on kyse?

Eri maailmoissa liikkuminen on ollut itselleni todella opettavainen ja iso asia. Monet ihmiset (kuten minäkin ennen ja yhä vieläkin vieläkin) elävät omissa kuplissaan. Kuplan ulkopuolella ajattelevia ihmisiä taas ei välttämättä haluta kohdata tai ymmärtää.

Rasistiset ihmiset eivät välttämättä halua ymmärtää tummaihoisia ihmisiä tai ystävystyä heidän kanssaan, mutta samalla tavalla monet vaikkapa vasemmistolaisiksi tai avoimiksi ihmisiksi tunnustautuvat ihmiset eivät halua kohdata tai ymmärtää ihmisiä, joilla on erilainen arvopohja kuin heillä. Olen alkanut pohtimaan, että millaista tällainen avoimuus oikeasti on.

Itse tein jossain vaiheessa listan asioista, joita kohtaan minulla on ennakkoluuloja. Lista ei ollut erityisen kaunista katsottavaa, mutta aloin yrittää mennä sisään näihin maailmoihin, jotka olin ennen tyrmännyt tietämättä niistä yhtään mitään. Tähän liittyvät haastatteluni kauneudesta.

Ennen saatoin ajatella, että räppi on musiikkia, jossa vain puhutaan nopeista autoista ja suositaan vain egolähtöistä kuluttamista ja kerskailua. Sitten löysin ihmisiä, jotka pitivät räpistä ja jotka kertoivat, että se on hyvä tapaa tuoda esiin itsestään erilaisia puolia ja että sen tekeminen on todella hauskaa ja koukuttavaa.

Kun tutustuin enemmän räpin maailmaan löysin sieltä myös todella henkistä ja yhteiskuntakriittistä materiaalia, muun muassa Asan ja Immortal Techniquen. Räppikeisari Russell Simmons, Def Jamin perustaja, kertoi myös mainiossa kirjassaan Todella rikas – Kuinka voit saada kaiken paljon räpin maailmasta – yllätyin kun hän aluksi kertoi, että monen räppärin kovan ja ylpeän ulkokuoren alta löytyy herkkä runoilijasielu.

olli lukkari

Onko sinulla jotain päivittäisiä tapoja tai rituaaleja?

Pyrin joka päivä harrastamaan liikuntaa, olen saanut siitä viimeaikoina kiinni aivan uudella tavalla. Hyvä vinkki kenelle tahansa elämänmuutosta haluavalla: osta blender-sekoituskone (maksaa noin 40e) ja erilaisia siemeniä, jyviä, proteiinijauhoja, hiutaleita, hedelmiä ja marjoja (pakasteita tai tuoreita). Voit milloin vain tehdä hyviä smoothieita ja parantaa näin terveellisesti elämänlaatuasi!

Muutin juuri Jyväskylään jatkamaan opintojani ja minulla ei ole vielä käytössä polkupyörää. 7-10 kilometriä kävelyä päivässä pitää minut hyvässä kunnossa ja kävellessä luen monesti kirjaa.

Minulla on tavoitteita elämässä ja pyrin joka päivä omaksumaan uusia ajatus- ja toimintatapoja. Luen ihmisistä, jotka ovat tehneet omia juttujaan pitkälle asti. Jos voi oppia joltain, miksei oppisi suoraan parhailta? Esimerkiksi suvereenisti naisten vapaaottelukenttää hallitsevan Ronda Rouseyn kehuttu elämäkerta kiinnostaa. Myös yrittäjä Tai Lopezilla on sivuillaan hyviä kirjasuosituksia. Uusien kirjojen lukeminen on myös hyvä tapa laajentaa omaa maailmankuvaa ja oppia uusia asioita, se pitää aivot virkeänä.

Joka päivä otan myös aikaa siihen, että palautan myös omia unelmia mieleeni. Menen sängylle makaamaan, suljen silmät ja kuuntelen kaunista musiikkia ja kuvittelen itseni elokuvateatteriin, jossa elokuvan taustalla soi omia sävellyksiäni. Kuvittelen itseni pitämässä puheita ja kursseja, olevani huippuosaajien mentoroitavana. Joka ilta kirjoitan ylös vähintään kymmenen asiaa, joista olen kiitollinen – ja pyrin ilmaisemaan tätä kiitollisuutta ystävilleni ja  ihmisille, joita kohtaan.

Kaikesta en kerkeä tässä haastattelussa puhumaan, mutta inspiroivista (päivittäisistä) tavoista kirjoitin oman artikkelinkin äskettäin.

kauneus4

Miten tykkäät rentoutua?

Liikunnan ja musiikin kuuntelun ja lukemisen taisin jo mainita?  Nuoruudessa pelasin paljon videopelejä ja huomaan, että kiinnostus tätä maailmaa kohtaan on herännyt uudestaan. Julkaisin juuri artikkelin minua inspiroineista indie-videopelitrailereista ja ehkä ostan jonkin uuden pelin, ehkäpä Anti-Chamberin, lähiaikoina.

Kun käyn vanhempieni luona moikkaamassa perhettäni tai kun näen sisaruksiani, tykkään pelata heidän kanssaan lautapelejä: Dominionia, 7Wondersia, Splendoria, Puerto Ricoa. Ystäviäni näen myös välillä ja tykkään paljon elokuvista.

olli lukkari
Kasoittain unelmia!

Kiitos haastattelusta Olli!

Kiitos! Haluan vielä haastattelun loppuun todeta olevani kiinnostunut ja avoin tapaamaan uusia ihmisiä, mikäli joku haluaa minut tavata tai tehdä yhteistyötä kanssani!

Linkit Ollin projekteihin:

Inspiroivia ja kauniita artikkeleja: Dreamspire.fi

Unelmia: Unelmientiella.fi

Musiikkia: Soundcloud.com/ollilukkari

Lisää unelmia: Postourdreams.blogspot.com

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia