Yksinäisyys: Liian ylpeä jää yksin

ylpea jaa yksin

Liian ylpeä jää yksin, kuuluu vanha kansanviisaus. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mitkä mekaniikat selittävät tätä ilmiötä? Tämänkertaisessa videoblogissa pohditaan tätä aihetta yhdestä mahdollisesta näkökulmasta.

Mikäli et halua katsoa videota, tässä ovat sen keskeisimmät sisällöt:

Ylpeys sosiaalisuuden esteenä

Yksin jäämiselle on monia inhimillisiä ja ymmärrettäviä syitä. Aina yksin jääminen ei ole myöskään varsinaisesti ihmisen omaa syytään. Jotkin syistä yksin jäämiselle ovat kuitenkin erityisen harmillisia, sillä ne eivät palvele meitä millään tavalla, vaan ainoastaan huonontavat elämäämme. Yksi tällaisista syistä on turha ja liiallinen ylpeys. Näin se saattaa ilmetä:

Yksinäinen ihminen haluaisi päästä nauttimaan muiden seurasta. Se kuitenkin vaatisi sitä, että hän hakeutuisi sosiaalisiin tilanteisiin, lähestyisi ihmisiä ja pyrkisi tutustumaan heihin. Häntä kuitenkin estää viheliäinen ylpeys.

Hän kokee, että muiden lähestyminen seuranhakumielessä olisi jonkinlaista seuran anelemista. “Ottakaa minut pliis seuraanne, sillä en halua olla yksin“. Tämä taas ymmärrettävästi koetaan nöyryyttävänä ja vahingollisena “kunniallemme”, eikä siihen siksi haluta lähteä. Mieluummin jäädään yksin ja odotetaan, että muut ihmiset tekisivät aloitteen ensimmäisinä ja tulisivat tutustumaan yksinäiseen ihmiseen oma-aloitteisesti.

Joskus näin tapahtuukin. Joku muu tekee aloitteen, tutustuu yksinäiseen ja yksinäinen ei ole enää yksin. Loppu hyvin, kaikki hyvin. Valitettavasti tätä tapahtuu suhteellisen harvoin, eikä sen tapahtumiseen voi, eikä kannata luottaa. Odotus voi nimittäin paisua aika pitkäksi. Voi olla, että kukaan muu ei tule koskaan tekemään aloitetta. Näin saatamme olla vaarassa jäädä yksinäisiksi koko loppuiäksemme. Ylpeä jää yksin.

Ainoa varma keino päästä eroon yksinäisyydestään ja löytää itselleen seuraa onkin se, että osoittaa itse aktiivisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa ihmisten seuraan hakeutumista, heidän lähestymistään, heille keskustelemista ja heihin tutustumista. Tähän ei valitettavasti ole oikoreittejä. (Mikä on ikävää, sillä yksinäisyyteen liittyy usein myös masennusta ja ahdistuneisuutta, jotka molemmat osaltaan vaikeuttavat aktiivisesti toimimista. Masentuneena ja ahdistuneena on ymmärrettävästi vaikeaa hakeutua muiden seuraan tai nauttia siitä.)

(Tätä teemaa käsittelen paljon sähköisessä kirjassani “Ymmärrä yksinäisyyttä – Yksinäisyyden syyt ja niiltä suojautuminen“)

Muiden seuraan hakeutumista ei tule ajatella kuitenkaan ainakaan uhkana ylpeydellemme. Siinä ei ole mitään noloa tai heikkoa haluta muiden seuraa ja hakea sitä. Päinvastoin. Ihminen on sosiaalinen laumaeläin, jonka hyvinvointi nojaa suurissa määrin sille, että saamme olla muiden ihmisten seurassa. Tältä kannalta on mielestäni sekä ihailtavaa, että myönteistä hakeutua itse aktiivisesti muiden seuraan tai toimia siten, että seuraa voisi löytää ainakin tulevaisuudessa.

Ihminen ei menetä “kunniaansa” toimimalla aktiivisesti, vaan päinvastoin kerryttää sitä. Aktiivinen toiminta on vahvan ja oma-aloitteiden ihmisen merkki. Aktiivisesti toimiva ihminen saa yleensä myös muiden ihailua osakseen. Siksi ainakaan tämän asian ei tulisi estää muiden seuraan hakeutumista.

Ylpeä jää yksin

Videon pääset katsomaan alta tai tämän linkin takaa. Kiitos ja mukavia katseluhetkiä!

PS. Monet tekstini ja videoni ovat syntyneet lukijoideni toiveista. Jos haluat toivoa jotakin aihetta, voi minulle lähettää siitä viestiä osoitteeseen jevgeni@rohkeuskoulu.fi

PPS. Lisää videoitani löytyy paitsi Youtube-kanavalta, myös blogini videoarkistosta.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia