Todellisuustarkistus

todellisuustarkistus

Joku on saattanut joskus kuulla todellisuustarkistuksista (reality check). Niitä käytetään esimerkiksi silloin, kun jokin tilanne on mennyt aivan täysin päin mäntyä ja tämän johdosta koemme olomme aivan hirveäksi.

Harvat ihmiset kykenevät säilyttämään mielenrauhansa, pysymään maltillisina sekä ajattelemaan selkeästi silloin, kun seinät kaatuvat päälle ja maailma tekee parhaansa näyttääkseen ikävämmän puolensa. Lisäksi ihmisillä on luontainen taipumus suurennella kohtaamiaan vastoinkäymisiään ja näin tehdä olostaan entistä kurjemman.

“Miks mulle aina käy näin, maailma on mua vastaan, mä en selviä tästä millään, miks mä edes synnyin tähän maailmaan, tää on ihan maailmanloppu!”

Tässä vaiheessa voi olla käyttöä todellisuustarkistukselle. Tarkistus tehdään kysymällä ja vastaamalla esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin (näistä on liikkeellä useita versioita):

Onko tilanne todellisuudessa niin paha kuin kuvittelet? Onko oikeasti kyseessä maailmanloppu ja etkä oikeasti selviä tästä?

Mikä on pahinta mitä voi tapahtua tästä eteenpäin?

Mikä on parasta mitä voi tapahtua tästä eteenpäin?

Mitä kaikkein todennäköisimmin tapahtuu?

Kolmea viimeisintä kysymystä muuten voi käyttää myös esimerkiksi jotain tulevaa hommaa stressatessaan. Mikä on pahinta mitä voi tapahtua jos teet sen? Entä parasta? Mitä todennäköisimmin tapahtuu? Onko stressi tämän perusteella perusteltua?

Todellisuustarkistuksen tarkoitus on saada meidät näkemään tilanne todellisessa valossa, ilman kaikkea sitä ylimääräistä draamaa minkä itse lisäämme siihen. Ja todellisuudessahan lähes mikään tilanne ei ole niin paha kuin miltä se meistä vaikuttaa.

(Visited 209 times, 1 visits today)

2 comments… add one

 • Karla Nieminen Mar 24, 2011, 11:17 am

  Näitä pitäisi opettaa koulussa! Lisäksi itse käytän: Miten muut näkevät tämän tilanteen? Suurentelenko sitä itse? ja Vaikuttaako tilanne mitenkään elämääni vuoden päästä?

  • jevgeni Mar 24, 2011, 4:24 pm

   Niin joo, tota vuoden päästä-juttua olen käyttänyt joskus itsekin mutta nyt oli päässyt unohtumaan, kiitti kun muistutit 8)

   Ja eiköhän näitä tulla vielä joskus kouluissakin opettamaan, kun valtaväestö oppii joskus näitä juttuja tarpeeksi. Tässä vaiheessa on huonoa opettaa kun opettajiakaan ei oikein löydy ;<

Leave a Comment