Anteeksipyynnön 5 kieltä: Kuinka sinä pyydät anteeksi?

anteeksipyynnon 5 kielta

Kuinka sinä pyydät anteeksi? Entä kuinka kumppanisi tai joku muu läheisesi tekee sen? Tätä asiaa pohditaan tänään Anteeksipyynnön 5 kieltä -mallin näkökulmasta. Malli on tehty havainnollistamaan seuraavaa, yleistä ongelmaa:

Ihmissuhteen jompikumpi osapuoli on toiminut väärin ja hänen on pyydettävä anteeksi. Toinen osapuoli kuitenkin kokee, ettei ole saanut anteeksipyyntöä. Toinen osapuoli taas kokee, että on pyytänyt anteeksi sopivalla tavalla. Syntyy tilanne, jossa jompikumpi tai molemmat osapuolet jäävät tilanteesta tyytymättömiksi.

Syynä tähän ikävään tilanteeseen voi olla se, että emme tunnista toistemme tapoja pyytää anteeksi. Anteeksipyynnön 5 kieltä -mallin mukaan eri ihmiset pyytävät anteeksi eri tavoin ja myös arvostavat vaihtelevasti eri tapoja. He siis puhuvat eri “anteeksipyynnön kieliä”. Jos taas kaksi ihmistä suosii keskenään erilaisia tapoja pyytää anteeksi, he eivät välttämättä edes tunnista sitä, kun toinen yrittää pyytää heiltä anteeksi!

(PS. Kirjoitin hetki sitten myös Rakkauden 5 kieltä -mallista, joka on lähtöisin saman herran, tohtori Gary Chapmanin kynästä. Teksti kannattaa lukea, mikäli olet joskus parisuhteessa kokenut olosi rakkaudettomaksi.)

Anteeksipyynnön 5 kieltä

Anteeksipyynnön viisi kieltä ovat

  1. Katumuksen osoittaminen
  2. Vastuun ottaminen
  3. Vahinkojen korvaaminen
  4. Parannuksen tekeminen
  5. Anteeksiannon pyytäminen

Kuten rakkauden kieltenkin tapauksessa, useimmat ihmiset puhuvat useaa anteeksipyynön kieltä samalla kertaa. Itse olen esimerkiksi taipuvaisin ottamaan vastuuta tai tekemään parannuksen, kun taas katumuksen osoittaminen on minulle hieman vieraampi kieli. Toki teen sitäkin jos ja kun tilanne sitä vaatii, mutta se ei tunnu läheskään yhtä luonnolliselta kuin muut kielet.

On hyvä tarkkailla sitä, kuinka itse pyydämme anteeksi ja kuinka läheisemme sen tekevät. Näin voi välttää tekstin alussa kuvaillun ikävän tilanteen. Toki näitä voi myös kysyä ihmisiltä suoraan. Millä tavoin sinä pyydät anteeksi ja millä tavoin haluat, että sinulta pyydettäisiin anteeksi?

Varman päälle pelaava henkilö voi toki käyttää kaikkia keinoja samalla kertaa, jolloin anteeksipyynnön luulisi välittyvän toiselle osapuolelle hyvin varmasti.

Mitä anteeksipyynnön kieliä sinä puhut? Tähän liittyvän testin pääsee tekemään esimerkiksi täällä.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Anteeksipyynnön 5 kieltä: Kuinka sinä pyydät anteeksi?” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia