rakkauden 5 kieltä

Kuinka sinä osoitat rakkautta? Entä kuinka kumppanisi tekee sen? Tätä asiaa pohditaan tänään Rakkauden 5 kieltä -mallin näkökulmasta. Malli on tehty havainnollistamaan seuraavaa, yleistä ongelmaa:

Ihmiset ovat parisuhteessa, jossa jompikumpi tai molemmat kokevat olonsa rakkaudettomiksi. He kokevat, ettei kumppani joko rakasta heitä tai ainakaan osoita rakkauttaan. Samaan aikaan kumppani kuitenkin väittää, että osoittaa rakkauttaan jatkuvasti ja selkeästi.

Mistä tällainen ristiriita voi johtua?

Yksi mahdollinen syy on se, että molemmat osapuolet kyllä osoittavat aktiivisesti rakkautta, mutta tekevät sen tavalla, jota toinen ei ymmärrä tai osaa arvostaa. Rakkauden 5 kieltä -malli havainnollistaa sitä, että saatamme puhua keskenämme erilaisia “rakkauden kieliä” eli osoittaa rakkauttamme eri tavoin. Jos kumppanimme taas puhuu eri kieltä, hän ei välttämättä edes huomaa rakkautemme osoituksia.

Rakkauden 5 kieltä

Nämä viisi rakkauden kieltä eli tavat osoittaa rakkautta ovat:

  1. Toiselle osoitetut sanat (“Minä rakastan sinua”, “Olet minulle tärkeä” yms.)
  2. Yhdessä vietetty aika
  3. Lahjat
  4. Auttaminen ja palveleminen
  5. Fyysinen kosketus

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jotkut meistä osoittavat rakkauttaan sanoja käyttämällä, toiset antamalla yhteistä aikaa, kolmannet lahjoilla, neljännet auttamalla ja viidennet kosketuksen avulla. Tyypillisesti jokainen ihminen suosii yhtä, kahta tai enintään kolmea näistä, mutta hyvin harvoin kukaan pitää kaikkia viittä samanveroisina. Itse esimerkiksi suosin sanoja, auttamista ja kosketusta, mutten oikeastaan yhtään välitä lahjojen saamisesta tai antamisesta.

Ongelmia syntyy siinä vaiheessa, kun kumppanit puhuvat eri kielillä ja tiedostamattaan uskovat, että myös toisen puoliskon kuuluisi osoittaa rakkauttaan sillä tavoin, kuin he itse sen tekevät.

Lahjoja suosiva ihminen siis odottaa, että hänen kumppaninsakin antaisi hänelle lahjoja ja innostuisi hänen itsensä laillaan lahjojen saamisesta. Mikäli kyseinen kumppani ei itse puhu lahjojen kieltä, näin ei tietenkään tapahdu. Kun tämä kumppani, jonka kieli on esimerkiksi kosketus, sitten fyysisesti hyväilee lahjojen kieltä puhuvaa kumppaniaan, ei tämä välttämättä käsitä sitä rakkauden osoitukseksi. Näin päädytään tilanteeseen, jossa molemmat kyllä antavat rakkautta, mutta tekevät sen tavalla, joka jää toiselle epäselväksi.

Mieti tässä välissä omia kieliäsi. Miten sinä osoitat rakkauttasi? Mikäli päättely tuntuu vaikealta, voi täällä käydä tekemässä aiheeseen liittyvän testin.

Entä puhuuko kumppanisi kanssasi samoja vai eri kieliä? Tuleeko mieleesi yhtään tilannetta, jossa olet yrittänyt osoittaa rakkauttasi, mutta kumppaniltasi se on jäänyt osittain tai täysin tajuamatta? 

Entäpä toisinpäin? Onkohan kumppanisi joskus yrittänyt osoittaa rakkauttaan tavalla, joka on jäänyt sinulta huomaamatta?

Omassa tapauksessani mieleen tulevat juurikin lahjat. Minusta on toki kivaa saada lahjoja, mutta en välttämättä osaa aina arvostaa sitä tarpeeksi, eli tavalla, jolla lahjojen antaja toivoisi minun hänen elettään arvostavan. Sisäistettyäni sen, että saatamme puhua eri rakkauden kieliä, on tilanne kuitenkin jonkin verran helpottunut. Osaan yhä useammin reagoida tilanteeseen sopivalla tavalla ja vältyn tahattomasti loukkaamasta lahjan antajaa.

Tämä on aihe, josta kannattaa puhua oman kumppanin kanssa. Tuntuuko sinusta, ettet saa tarpeeksi juuri tietynlaisia rakkauden osoituksia? Tuntuuko kumppanistasi siltä, ettei hän saa oikeinlaisia rakkaudenosoituksia sinulta? Mitä voisitte tehdä asialle?

(Ps. Lue myös kirjoitus “Anteeksipyynnon viisi kieltä“, joissa kuvailen samaa mekaniikkaa anteeksipyyntöjen yhteydessä. Ihmiset osoittavat olevansa pahoillaan ja pyytävänsä anteeksi myöskin viidellä eri tavalla.)

(Teksti “Rakkauden 5 kieltä: Kuinka sinä osoitat rakkautta?” on julkaistu

Mikä fiilis tekstistä jäi?
Sai ajattelemaan!
Sai ajattelemaan!
0
Tykkäsin!
Tykkäsin!
0
En tykännyt!
En tykännyt!
0