Haastattelussa kielinero Don Cristian Ramsey

haastattelu Cristian Ramsey

Tänään blogissa on jälleen mielenkiintoisen ihmisen haastattelu ja haastatteluvuorossa kielitaituri Don Cristian Ramsey. Hän puhuu hyvin kahdeksaa kieltä sekä opiskelee viittä muuta kieltä. Haastattelin Cristiania kielten opiskelusta ja pyysin häneltä parhaimmat vinkit, joita myös muut voisivat soveltaa kieliä oppiakseen. Luvassa mielenkiintoista matskua kielista kiinnostuneille!

PS. Tämä haastattelu on vuodelta 2015. Sittemmin Kristian on julkaissut monia kielten opiskeluun liittyviä kirjoja ja oppimateriaaleja, joista olen kertonut tarkemmin tässä tekstissä!

Haastattelussa kielinero Don Cristian Ramsey

Hei Cristian! Kertoisitko itsestäsi?

Olen Don Cristian Ramsey, lääketieteen kandidaatti, intohimoinen kielten opiskelija ja tällä hetkellä myös liiketalouden opiskelija. Minulla on tapana sanoa olevani yksinkertainen mies, jolla on suuria unelmia. Haluan elää ainutkertaisen elämän ja oppia sen aikana mahdollisimman paljon tästä todellisuudesta, jossa elämme.

Minkä vuoksi kiinnostuit juuri kielistä, mikä niissä viehättää?

Omalla kohdallani saan kiittää kohtaloa ja onnekkaita sattumia kielitaidostani. Kiinnostuin toden teolla kielistä vasta yliopistoaikoinani, sitä ennen olin jo lukiossa huomannut vahvuuteni kielten opiskelussa. Lukion lopussa huomasin osaavani seitsemää kieltä sillä tasolla, että pärjäsin niillä lähes missä tahansa tilanteessa. Yliopistossa aloittaessani portugalin opiskelun aloin vasta tosissaan miettimään, mihin pääsisin, mikäli laittaisin kielten opiskeluun enemmän aikaa. Siihen asti niiden opiskelu oli tapahtunut huomaamattomasti asuessani ulkomailla tai opiskelujen, harrastusten ja muun elämän ohella. Aloin todenteolla miettimään kuinka korkeisiin sfääreihin yltäisin, jos panostaisin asiaan täysillä!

cristian ramsey

Kiinnostuit siis kielistä siksi, että sinulla on niihin jonkinlainen luontainen vahvuus?

Kyllä, huomasin että minulla oli jonkinlainen lahja. Elämä oli tosin vienyt minut useampia kertoja ulkomaille asumaan, joten osittain oppimiseni oli sen ansiota, että asuinmaissani kommunikoidakseni minun oli opittava kyseisten maiden kieltä.

En kutsuisi lahjaani kuitenkaan luontaiseksi vahvuudeksi. En usko olevani geneettisesti mitenkään ylivertainen kielten oppija vaan uskon syyn olevan ennemminkin ympäristössäni. Asuin kouluikäisenä ulkomailla, mikä oli suurin syy siihen, että minusta kehittyi nopea kielten oppija. Myös se, että olen syntynyt Suomeen on yksi ratkaisevimpia tekijöitä. Koulussa englannin lisäksi on pakollisena kielenä ruotsi. Satuin myös pääsemään lukioon, jossa minun onnekseni opetettiin 8 ulkomaista kieltä, joista itse opiskelin kuutta. Juuri nämä ovat suurimpia syitä kielitaitooni, ei mikään luontainen vahvuus.

cristian ramsey

Mitä kieliä puhut, kuinka pitkään olet opiskellut niitä ja millä tasolla olet niissä?

Suomi on äidinkieleni, joten sitä aloin oppia jo elämäni alussa. Kun olin lapsi, muutimme Englantiin, jota olin jo ehtinyt oppimaan hieman suosikkiohjelmaani Power Rangersia katsomalla. Näillä pienillä opeilla pääsin alkuun Englannissa ja lähes vuoden englantilaisessa koulussa olemisen jälkeen osasin jo kommunikoida.

Kun täytin seitsemän, muutimme Viroon, jossa kävin koulua viroksi ja tietenkin jouduin siten oppimaan viron. Siellä asuessamme katsoin myös innostuneesti saksankielisiä piirrettyjä. Kävin kolmannella luokalla myös saksan tunneilla virolaisessa koulussani. Muutamana kesänä matkustimme Saksaan perheeni kanssa, jolloin sain myös jonkin verran käytännön harjoitusta.

Kun opiskelin yliopistossa innostuin myös portugalista, jota meillä oli mahdollisuus opiskella. Ennen tuota hetkeä olin ajatellut, että jossain vaiheessa vastaan tulisi jonkinlainen raja, jonka jälkeen päähän ei enää mahdu uusia kieliä. Tuossa vaiheessa kuitenkin ymmärsin, ettei aivoissa varsinaisesti ole mitään estoa, vaan ahkeralla opiskelulla voisin oppia yhä enemmän ja enemmän, koska aivoihin mahtuu loputon määrä tietoa.

Vuonna 2013 löysin suomenruotsalaisen kaverini kautta Duolingo-sovelluksen, jonka kautta aloitin laiskasti opiskella ranskaa kaikkien muiden kielten ohella joita vain vahvistin Duolingoa käyttämällä. Vuonna 2014 olikin aika ottaa iso harppaus eteenpäin, sain suuren suunnitelman oppia kaikki maailman kymmenen laajimmin puhuttua ja tärkeintä kieltä. Uskoin sen avaavan minulle rajattomasti ovia ja siten aloitinkin kovalla innolla arabian, mandariinikiinan ja hindin opiskelut itsenäisesti. Tänä vuonna (2015) aloitin venäjän, joka on viimeinen näistä kymmenestä suuresta kielestä, jonka opiskelun olen aloittanut.

Pyrin harjoittelemaan kaikkia kieliä lähes joka päivä oppimalla lisää sanastoa tai kielioppia. Yritän myös löytää henkilöitä, joiden kanssa harjoitella näitä kieliä.

cristian ramsey kielet

Millaiseksi arvioit tasosi eri kielissä?

Eurooppalaisilla A B C –tasoilla (CEFR) mitattuna tasoni ovat seuraavat:

(C2 on paras mahdollinen taso, A1 heikoin mahdollinen)

 • Suomi C2
 • Englanti C1-C2
 • Viro C1
 • Espanja B2
 • Saksa B1-B2
 • Ruotsi B1-B2
 • Portugali B1-B2
 • Italia B1
 • Ranska A2
 • Hollanti A2
 • Muut kielet (Arabia, Kiina, Hindi, Venäjä) A1

Pystyn kirjoittamaan, lukemaan ja käymään keskusteluja kahdeksalla eri kielellä, sen lisäksi kahdella kielellä selviän heikosti, vaikka osaan lukea niitä kohtalaisesti. Näiden lisäksi on neljä kieltä, joista osaan alkeet, mutta olen vielä melko kaukana siitä, että pärjäisin näillä keskusteluissa.

Mitkä kolme tärkeää asiaa olisi hyvä ottaa huomioon kieliä opiskellessa?

Ensimmäinen on ehdottomasti vastuun ottaminen kielen oppimisesta.

Monet opiskelevat kieliä erilaisilla koulujen kursseilla ja jättävät oppimisen sikseen, kun kurssit loppuvat. Kursseilta opittuja kielten perustaitoja ei kannata heittää hukkaan jättämällä kielten opiskelun sen jälkeen sikseen. Kursseilla ikään kuin kasvatat siivet ja opettelet käyttämään niitä, mutta taitavaksi lentäjäksi opit vasta omistautuneen itsenäisen harjoittelun myötä. Et voi odottaa, että joku muu on aina kannustamassa sinua eteenpäin.

Toinen tärkeä asia on sitoutuminen. Mikäli kielen haluaa aidosti ottaa haltuun, on sen suhteen oltava pitkäjänteinen. Harjoittelua on tietyssä mielessä jatkettava koko loppuelämän ajan, sillä käyttämättömänä kieli myös ruostuu nopeasti. Kieltä ei opi jos sen aloittaa ja lopettaa. Lisäksi kieliä opiskellessa on oltava oppimisen suhteen aidosti tosissaan. “Jos mä nyt vähän katselen tätä” -tasoinen suhtautuminen ei riitä.

Kolmas tärkeä asia on kyky kestää turhautumista. Ensimmäiset vuodet kielen parissa voivat olla hyvin turhauttavia. Kun todellista osaamista ei ole vielä tullut, on kielten puhuminen hyvin vaikeaa, mitä voi olla vaikea kestää, mutta kestettävä on. On vain avattava suunsa ja puhuttava, vaikka kuinka tuntuisi siltä, ettei vielä osaa tarpeeksi. On oltava valmis siihen, että turhauttavaa oloa tulee kokemaan hyvin pitkän ajan.  Aloin saksan opiskelun kun olin seitsemän vuotias. Nyt olen 25 enkä vieläkään hallitse sitä niin hyvin, että muistaisin kaikki sanat kaikissa tilanteissa, vaan törmään jatkuvasti myös turhauttaviin tilanteisiin. Tällainen murtaa monet, mutta he, jotka ovat valmiina kestämään tuskaa, tulevat kyllä lopulta oppimaan todellisiksi taitureiksi.

cristian ramsey

Voiko kuka tahansa oppia kieliä? Kuinka suuri merkitys on synnynnäisillä vahvuuksilla, entä asenteella?

Synnynnäiset vahvuudet ovat osittain myytti. Ympäristö, mihin maahan sattuu syntymään, ketkä ovat vanhempiasi, kuinka monikielinen kotimaasi on ja vastaavat asiat merkitsevät paljon. Jos synnyt Yhdysvaltoihin, opit puhumaan todennäköisesti vain yhtä kieltä, vaikka vanhempasi puhuisivatkin myös toista kieltä. Ympäristön vaikutus on niin vahva.

Jos taas synnyt esimerkiksi Sveitsiin, jossa useimmat puhuvat neljää kieltä, opit jo varhain monikieliseksi. Jos vanhempasi ovat eri paikoista ja puhuvat kahta eri kieltä, opit helposti monikieliseksi. Monikieliselle ympäristölle altistuminen nuorena helpottaa kielten oppimista tulevaisuudessa. Asiat kuten erikieliset poika- ja tyttöystävät, vaihto-opiskelemaan lähteminen, varallisuus (onko varaa koulutukseen)  ja muut vastaavat seikat vaikuttavat. Se, että joku on synnynnäisesti parempi oppimaan kieliä on myytti johon en usko, mutta sillä voi toisinaan huijata itseään.

Asenne on se, joka ratkaisee kaiken. Kielten opiskeleminen ei lopulta vaadi muuta kuin asennetta. Jaksatko opiskella pitkäjänteisesti, onko sinulla päättäväisyyttä, kuinka pitkään olet valmis jatkamaan, kuinka hyvin kestät turhautumista ja niin edelleen.

Mitkä kolme neuvoa antaisit heille, jotka haluavat oppia uutta kieltä hyvin ja tehokkaasti?

1. Kielen oppiminen on tehokkainta autenttisessa ympäristössä

Mene vaihto-opiskelemaan, lähde matkailemaan, muuta haluamaasi maahan tai mene sinne hetkeksi töihin. Se on tietysti tehokkainta. Jos haluat oppia kieliä kuitenkin perinteisemmin ja turvallisesti kotimaastasi käsin, on tärkeää hakeutua johonkin yhteisöön, jossa haluamaasi kieltä jo puhutaan. Hakeudu siis natiivien tai taitavien puhujien seuraan ja puhu heidän kanssaan.

2. Hanki harjoittelukaveri ja sitoudu harjoitteluun

Hanki kaveri tai esimerkiksi puoliso, joka haluaa oppia samaa kieltä kanssasi. Päättäkää, että puhutte kieltä keskenänne jatkuvasti, jopa silloin, kun se on vaikeaa. Kyselkää toisiltanne jatkuvasti, kuinka jokin asia sanotaan.

Kun opiskelin espanjaa aloitin puhua espanjaa, koska chileläinen vaihtari ystäväni ei osannut niin hyvin englantia. Alku oli todella turhauttava, mutta yhdeksän kuukauden harjoittelun jälkeen kommunikoin jo melko sulavasti ystäväni kanssa.

3. Puhu paljon itseksesi ja tee mielikuvaharjoituksia

Kuvittele usein mielessäsi erilaisia tilanteita ja läpikäy ne haluamallasi kielellä. Pyri puhumaan kieltä jatkuvasti itseksesi ja pyri jopa ajattelemaan haluamallasi kielellä. Mitä enemmän kieli on mielessäsi, sitä enemmän työtä aivosi tekevät sen omaksuakseen. Olen itse huomannut kielten tunkeutuvan jatkuvasti jopa uniini, sillä ajattelen niitä päivän aikana niin paljon.

Onko jotain yleisiä kielten opiskeluu liittyviä myyttejä, jotka haluaisit murtaa?

Kyllä. Esimerkiksi se, ettei tietyn iän jälkeen pystyisi oppimaan uusia kieliä. Olen törmännyt Duolingossa esimerkiksi eläkeikäisiin, jotka ovat aloittaneet ensimmäisen vieraan kielensä vasta vanhoina päivinään ja silti oppineet sen. Kyse on vain asenteesta.

Myös se, ettei joitain kieliä voisi muka kunnolla oppia, koska ne ovat näennäisesti niin vaikeita (arabia, kiina, suomi ym…) Eri kielissä on vaikeita osa-alueita ja helppoja osa-alueita ja vähintäänkin helpommat osa-alueet ovat jokaisen opittavissa.

Kerro joku mielenkiintoinen tai hauska tilanne, joka liittyy kielimuuriin?

Tulee mieleen ala-asteen ensimmäinen koulupäiväni Englannissa. Jouduin tappeluun viiden muun lapsen kanssa (heistä tosin myöhemmin tuli ystäviäni). Juoksin heitä pakoon, he taas juoksivat perässä potkien minua. Yritin pyytää apua sivulliselta, mutten osannut kuin muutamia sanoja englanniksi. Siinä melko kiperässä tilanteessa toistin sanoja “help help!” Muista osaamistani sanoista ei ollut hyötyä. Kirosinkin itseäni siitä, etten osaa pyytää kunnolla edes apua. Se kaveri, jolta pyysin apua ei valitettavasti auttanut, vaan osoittautui kiusaajieni kaveriksi ja liittyi heidän puolelleen! Olin onneksi nopea juoksija ja selvisin lopulta tilanteesta. Lopulta onnistuin tavalla tai toisella kommunikoimaan englantilaisten lasten kanssa ja muutamien kuukausien jälkeen osasin jo jotenkuten puhua. Tämä ei kuitenkaan ollut ihan se miellyttävin tapa aloittaa koulunkäynti!

Vuoden kuluttua tästä muutimme perheeni kanssa Viroon, jossa koin tietynlaisen deja-vun. En tällä kertaa joutunut sentään tappeluun, mutta jouduin aloittamaan kouluni jälleen ensimmäiseltä luokalta. Perusteena oli se, että englannin koulujärjestelmä oli niin heikko, ettei ensimmäisen luokan käymisestä ollut virolaisen koulun kannalta mitään todellista hyötyä. Luokallani oli myös kaksi muuta englantia puhuvaa lasta, mutta ensimmäisten kuukausien aikana olin silti täysin pihalla siitä, mitä ympärilläni puhuttiin. Pakotin itseni kuitenkin puhumaan ja vuoden sisällä hallitsinkin viron kielen yhtä hyvin kuin muut ikäiseni lapset.

Onko vielä jotain, mitä haluaisit kertoa?

Totta kai!

Mieti jotain, missä voisit olla maailman parhaita! Se voi olla ihan mitä vain. Pyri olemaan maailman paras versio omasta itsestäsi! Kehitä kykyjäsi!

En tarkoita, että jos nautit musiikista, että sinun pitäisi olla maailman paras laulaja. Tarkoitan, että kehitä kykyjäsi siten, että heittäydyt asiaan täysillä juuri omalla tavallasi, että tuot juuri omaa persoonaasi mukaan tekemiseesi ja sitä kautta tulet parhaaksi mahdolliseksi versioksi itsestäsi!

Tiedän esimerkiksi itse, että maailmassa tulee olemaan lukuisia ja lukuisia ihmisiä, jotka osaavat puhua jokaista opiskelemaani kieltä paljon paremmin kuin minä. Tiedän kuitenkin myös, että se tapa, jolla tuon taitoni esiin, yhdistän ne persoonaani, huumoriini ja mielikuvitukseeni, tekevät minusta maailman parhaan itseni :)

Voi olla, että elämme vain kerran. Jos tämä on ainoa elämänne, kellään kenellä on mahdollisuudet toteuttaa unelmansa, ei ole mitään todellisia syitä olla yrittämättä toteuttaa niitä. Varsinkaan Suomen kaltaisessa hyvinvoivassa maassa. Vaikka Suomen tilanne kehittyisi kuinka huonoksi tahansa, ei maailmasta tule todennäköisesti löytymään pitkään aikaa edes kymmentä muuta maata, joissa olisi yhtä hyvät edellytykset hyvään elämään kuin täällä Suomessa. Hyödyntäkää mahdollisuudet, jotka teille tarjotaan. Vastuu sen oman jutun löytämisestä on teillä itsellänne, ei esimerkiksi vanhemmilla, opettajilla tai valtiolla.  

Kiitos haastattelusta Don Cristian!

PS. Tämä haastattelu on vuodelta 2015. Sittemmin Kristian on julkaissut monia kielten opiskeluun liittyviä kirjoja ja oppimateriaaleja, joista olen kertonut tarkemmin tässä tekstissä!

Don Cristian edistää kielten oppimista myös netissä Legend of Polyglot -yhteisönsä kautta. Sen löydät seuraavien linkkien takaa:

Facebook: Legend of Polyglot https://www.facebook.com/Legend-of-Polyglot-801648279885080/timeline/

Twitter: https://twitter.com/PolyglotLegend

Blogi: https://polyglotlegend.blogspot.fi


(Lisää vastaavia haastatteluja löydät blogin arkistosta kohdasta “Vieraskynät ja haastattelut“. Kiitos ja mukavia lukuhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »