Esko Valtaojan ja Ali Jahangirin vinkkejä elämässä pärjäämiseen

DSC 0659

Olin muutamia päiviä sitten puhujana tradenomiliiton vuosittaisessa huippuseminaarissa. Pääsin jakamaan lavan tähtitieteen professori Esko Valtaojan ja yrittäjä-koomikko Ali Jahangirin kanssa. Tuntui todella hienolta päästä samalle lavalle tyyppien kanssa, joita pidän jossain määrin idoleinani. Otin heidän puheenvuoroistaan muutamia pointteja ylös ja haluan jakaa ne nyt tässä tekstissä.

Esko Valtaoja: Kaikki ei ole niin kovin huonosti

1. Realismia ja pessimismiä ei tule sotkea keskenään

Moni Suomessa väheksyy optimismia, mutta pessimismi on vielä tuhoisampaa. Moni väittää olevansa realisti, mutta on oikeasti pessimisti. Moni näkee maailman tilan paljon synkempänä, kuin se oikeasti on. Realismi on tosiasioiden tunnustamista ja todellisten lukujen valossa tulevaisuus näyttää hyvin valoisalta (joskin haasteita kuten ilmastonmuutos ym. on ja ne on kohdattava!). Elämme vasta ihmiskunnan aamunkoittoa!

2. Perehdy maailman asioihin mahdollisimman laajasti

Moni tekee sen virheen, että seuraa tarkkaan vain oman alansa tapahtumia. Näin kokonaiskuva maailmasta jää kapeaksi. Mitä kapeampi ymmärrys maailmasta, sitä vaikeampaa siinä toimiminen on. Elämä ja siinä vaikuttaminen vaikeutuu. Kannattaa perehtyä laajasti eri aiheisiin

3. Resurssien ja tiedon tehostaminen ja järkevöittäminen 

Meillä on käytössä paljon resursseja ja tietoa, mutta käytämme niitä toistaiseksi hyvin tehottomasti. Tulevaisuuden megatrendi tulee olemaan niiden käytön tehostaminen ja järkevöittäminen. Näin saamme enemmän irti siitä, mitä meillä jo on.

(Tätä voi soveltaa myös omaan elämäänsä: Voimme omaa toimintaamme järkevöittämällä tehdä elämästämme parempaa ilman, että siihen tarvitsee saada mitään lisää.)

Ali Jahangiri: Ole valmis pitämään itsestäsi ääntä

ali jahangiri

Ali piti puheen yrittäjyydestä, elämässä pärjäämisestä ja aktiivisen asenteen merkityksestä. Hänen tärkeimmät kolme pointtiansa:

1. Yrittäjämäinen asenne on jatkuvasti yhä tärkeämpi

He, jotka eivät tulevaisuudessa ole valmiita alkamaan yrittäjiksi, tulevat kärsimään elämässään eniten. Olkaa valmiita tekemään hommia ja pitäkää itsestänne ääntä.

Työn saanti vaikeutuu jatkuvasti. He, joille kelpaavat vain perinteiset pysyvät ja turvatut työt, tulevat kärsimään tulevaisuudessa kaikkein eniten. Siksi kannattaa kehitellä itselleen yrittäjämäistä asennetta, riippumatta siitä, millä alalla olet.

Äänen pitäminen itsestään ja osaamisestaan on myös tärkeää. Vaikka olisit jonkin asian huippuosaaja, ei siitä ole iloa, elleivät muut tiedä osaamisestasi ja palkkaa sinua. Äänen pitäminen itsestään ei ole itsensä korostamista, vaan aivan normaalia ja jossain määrin pakollistakin itsensä esiin tuomista.

2. Päivitä jatkuvasti tietämystäsi maailmasta

“Mitä hyötyä teistä on, jos ette edes tiedä, mitä maailmassa tapahtuu?”

Jotta maailmassa osaisi toimia, on tärkeää ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu ja kuinka se toimii. On tärkeää opiskella maailmaa jatkuvasti. Mitä enemmän tiedät, sitä paremmin kykenet tekemään viisaita valintoja.

3. Maailma tarvitsee lisää naisyrittäjiä!

Tällä hetkellä miehet hallitsevat kaikkea, emmekä kyllä tee kovin hyvää duunia.

Miehet ovat tällä hetkellä yliedustettuina maailman johtopaikoilla ja tottahan se on, hommat voisi hoitaa paljon nykyistä paremminkin. Naiset, tarvitsemme teitä avuksi ihan kaikkien asioiden hoitamisessa!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia