Pahan mielen käsittely: Paha mieli on vaikeaa ihan jokaiselle

Pahan mielen käsittely Paha mieli on vaikeaa ihan jokaiselle

Haluaisitko osata käsitellä pahaa mieltä paremmin? Haluaisitko osata tekniikoita, joiden avulla paha mieli menee helpommin ja nopeammin ohi?

Tämä on periaatteessa mahdollista. Pahaa mieltään voi opetella käsittelemään. Se vaatii kuitenkin aikaa, vaivaa ja paneutumista. Helppoa se ei ole kenellekkään. Ei siksi kannata kokea olevansa millään tavalla huono tai hölmö siksi, että kokee pahaa mieltä asioista, jotka eivät edes omasta mielestään ansaitsisi niin paljoa vatvomista. Halusin sanoa tämän, sillä kohtaan työssäni paljon ihmisiä, jotka kokevat itsensä tavalla tai toisella puutteellisiksi , koska kestävät pahaa mieltä mielestään liian huonosti.

Paha mieli ja sen kokeminen ei ole helppoa kenellekkään. Voisin itse sanoa olevani tunne-elämän ammattilainen. Tunnen myös monia muita ihmisiä, jotka käsittelevät sekä omia, että muiden tunteita työkseen. Meitä yhdistää kuitekin eräs yllättävä seikka:

Emme kokemukseni mukaan ole sen parempia tulemaan toimeen pahan mielemme kanssa, kuin keskimäärin muutkaan ihmiset. Paha mieli on meille ihan yhtä hankalaa, kuin useimmille muillekin.

Olin juuri kolmisen päivää hyvin pahalla mielellä. Olen jo luonnostani hyvin positiivinen ihminen, mutta toisinaan koen näitä pahankin mielen jaksoja. Tässä tapauksessa se johtui siitä, että stressasin parisuhteeseeni liittyviä asioita. Lopulta kaikki selvisi ja nyt asiat ovat taas hyvin, mutta kolme päivää intensiivistä pahaa mieltä tuli koettua. Ja ai että sen kokeminen oli hankalaa!

Tuntui, ettei oikein mihinkään osannut keskittyä täysillä, jolloin töiden tekeminen ja kavereiden kanssa oleminen vaikeutui. Vaikka käytinkin aktiivisesti mieltä parantavia keinoja kuten meditaatiota, metsäkävelyitä, hyväksyntäharjoituksia, urheilua ja kivojen Netflix-sarjojen katsomista, meininki oli silti jatkuvasti melko huono. Paha mieli varjosti kaikkea kivaakin tekemistä.

Näiden kokemusten myötä sitä aina muistaa, kuinka heikko ihminen lopulta on sen pahan mielensä edessä. Vaikka sitä kuinka hallitseekin suuren määrän erilaisia oloa helpottavia keinoja, on se paha olo niistäkin huolimatta aina huono kokemus. Tämä on mielestäni tavallaan ihan kaunis ja yhdistäväkin kokemus meille ihmisille. Vaikka olisimme keitä tahansa ja vaikka tekisimme mitä tahansa, tuntuu se pahan olon kokeminen vaikealta vähän meille kaikille.

Oma paha oloni meni tältä erää ohi, mutta eihän sitä lopulta pakoon pääse, se on läpi elämän toistuva kokemus, joka ei auta kuin hyväksyä. Haluan tällä kertaa toivottaa jaksamista myös kaikille muille pahan olon kanssa taisteleville, pysykää vahvoina, hyvääkin oloa mahtuu aina lopulta joukkoon!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »