miksi_haluat_olla_tehokkaampi

Minulta pyydetään toisinaan vinkkejä ajanhallintaan ja tehokkuuteen liittyen. Kuinka tehdä enemmän vähemmässä ajassa, kuinka olla tehokkaampi, kuinka lopettaa ajan tuhlaamisen ja oppia keskittymään vain tärkeisiin tehtäviin.

En osaa tätä kaikkea itsekään, mutta koska minulla on jo useampi vuosi kokemusta aiheesta, jaan mielelläni aina muutaman vinkin kysyjien kanssa.

Kun muutaman viikon päästä kysyn, onko vinkeistä ollut apua, vastaus on usein seuraava:

“Joo, kyl ne iha hyvi toimi, mut se nyt jotenki jäi, emmä oikeen enää keskity aikani hallitsemiseen…”

Eli vinkit toimivat, muttet viitsinyt noudattaa niitä, ajattelin ennen. Enkä ymmärtänyt, miksi joku luopuisi jostakin näinkin hyödyllisestä, erityisesti sen jälkeen, kun on huomannut niiden toimivan.

Sittemmin olen huomannut oman toimintani yhteydessä saman ilmiön. Kun opin mitä tahansa sellaista, mistä voisi olla minulle hyötyä, olen kyllä pari minuuttia varsin innoissani, mutta kun en keksi sitä, miten tarkalleen ottaen minulle olisi siitä hyötyä, opittu asia vain jotenkin jää. Jos en keksi, miksi alkaisin soveltamaan sitä elämääni, en todennäköisesti ala. Pelkkä “no tää on aika kiva ja se voi olla hyödyllistä” ei näytä riittävän syyksi.

Vastaavasti ihmiset, joiden mielestä ajanhallinta ja lisätehokkuus ovat ihan kivoja juttuja, mutta jotka eivät oikein tiedä miksi he haluaisivat olla tehokkaampia pian alkuinnostuksen jälkeen unohtavat oppimansa tekniikat.

Kysymys sinulle, joka ehkä haluaisit oppia tehokkaammaksi tai saamaan enemmän aikaan:

Miksi haluat olla tehokkaampi?

Haluatko saada epämiellyttävät rutiinit hoidettua nopeammin, jotta voisit käyttää voitetun ajan oikeasti miellyttävien asioiden tekemiseen? Haluatko häikäistä kaikki aikaansaavuudellasi ja tehokkuudellasi? Haluatko ehkä valmistua yliopistosta kolmessa lukukaudessa? ;)

Ennen kuin tuhlaat aikaasi erilaisten ajanhallintatemppujen opetteluun, selvennä itsellesi se, miksi niitä haluat oppia. Ja vaikka minusta onkin itsetuntoa hivelevää, että minulta pyydetään neuvoja, niin kokemuksesta väitän että henkilö, jonka selitys on mallia “no emmä nyt tiiä, ois kivaa olla tehokkaampi” ei ihan hirveästi tule niistä hyötymään, koska jättää homman kuitenkin todennäköisesti kesken.

Siispä, tiedä miksi teet, ennen kuin teet.

Lisää ajanhallintavinkkejä löytyy muuten täältä :)

Rakkaudella,

nimmari