kuinka tehdä epäonnistumisesta vaikeaa

Steve Pavlina käsitteli muutaman viikon takaisessa uutiskirjeessään sitä, kuinka aloittelevat yrittäjät epäonnistuvat usein siksi, että lyövät hanskat tiskiin liian aikaisin. On nimittäin enemmän kuin normaalia olla tienaamatta yrityksellään kunnolla sen muutaman ensimmäisen elinvuoden aikana.

Yritykset ovat hänen mukaansa heikoimmillaan nuorina, sillä niillä ei ole vielä tuolloin tukenaan sitä kaikkea ajan myötä kehittyvää liike-energiaa, jota löytyy kypsemmiltä yrityksiltä. Mitä pidempään yritys pysyy (tai pidetään) elossa, sitä enemmän elinvoimaa sille kertyy yrittäjän kokemuksen, asiakasmäärän sekä maineen muodossa.

Ja näin ollen, mitä pidempään yritys pysyy tai pidetään elossa, sitä vaikeampaa sen suhteen on mokata.

Miten tämä sama periaate pätee muuhun elämään? Miten jossain tavanomaisemmassa tavoitteessa (esimerkiksi painon pudottamisessa) epäonnistumisesta voi tehdä vaikeaa?

Steven mukaan luomalla tavoitteen ympärille eräänlainen tukirunko. Jos esimerkiksi keräät ympärillesi suuren määrän painon pudotuksesta kiinnostuneita ihmisiä, liityt erilaisiin laihdutusryhmiin ja liimaat seinäsi täyteen kunto-ohjelmia ja oikeanlaisesta ruoasta muistuttavia lehtileikkeitä, luot tukirungon, joka pitää sinua pystyssä hetken aikaa tavoitteessa horjahdettuasi.

Ehkä koet motivaatioromahduksen ja kuntoilu meinaa unohtua hetkeksi. Tällöin ympärillesi kerääntyneet, tavoitteestasi kiinnostuneet ihmiset älähtävät ja muistuttavat sinua siitä, mitä on tehtävä. Ryhmät, joihin kuulut antava kuulua itsestään ja kotona törmäät jatkuvasti muistutuksiin. Tämä tekee tavoitteesta kokonaan luopumisesta paljon epätodennäköisempää ja siihen palaamisesta todella paljon helpompaa.

Mikäli sattuu lisäksi olemaan sitä tyyppiä, että hehkuu innostuksenkohteistaan jokaiselle vastaantulijalle, on efekti mahdollisesti vielä vahvempi. Esimerkiksi, jos nyt yhtäkkiä päättäisin lopettaa koko tämän elä paremmin-touhun, touhun josta olen silmät liekeissä hehkunut kaikille viimeisen kahden vuoden ajan, olisi ihmetyksen ja kyseenalaistamisen määrä suuri. Lisäksi olen sitonut useimmat elämäni osa-alueet niin tiukasti tähän hommaan, että vähän kaikki muistuttaisi tästä.

Entä sinä? Mitä voisit tehdä, että tavoitteessasi epäonnistumisesta tulisi vaikeaa, ellei suorastaan mahdotonta? Millaisen tukirakenteen loisit? Voisitko sitoa itseäsi lupauksin? Tehdä epäonnistumisesta nolompaa rehentelyn keinoin? Kerätä ympärillesi onnistumisestasi välittäviä ihmisiä? Tehdä epäonnistumisesta liian epämiellyttävää tai kallista?