Mitä suurempi pelko, sen pienempi sinä

mita suurempi pelko sen pienempi sina

Mitä suurempi pelko, sen pienempi sinä. Mitä tämä tarkoittaa?

Pelko on äärimmäisen tärkeä ja luonnollinen tunne meille ihmisille. Pelon tunteminen hillitsee toimintaamme ja saa meidät toimimaan varovaisemmin tilanteissa, jotka saattavat olla meille vaarallisia. Ei ole liiallista väittää, että pelko on psyykeemme tärkeimpiä ominaisuuksia, sillä se pitää meidät turvassa monilta erilaisilta vaaroilta.

Ei kuitenkaan aina. Liiallisissa määrin pelko lakkaa palvelemasta tarkoitustaan ja kääntyy ihmisen omaa etua vastaan. Sen sijaan, että se pitäisi meidät turvassa vaaroilta, se alkaa ennemminkin altistamaan meitä niille. Liian pelokas ihminen ajautuu tilanteeseen, joissa hän tuntee olonsa uhatuksi jopa niissä tilanteissa, joissa ei ole mitään oikeasti vaarallista.

Erinomainen esimerkki tästä ovat monet sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät pelot. Esimerkiksi tavallinen, arkinen keskustelutilanne uuden tuttavuuden kanssa ei lähtökohtaisesti ole meille vaaraksi. Silti sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivä ihminen saattaa tuntea olonsa näissäkin tilanteissa aivan kamalaksi. Tällöin hän laskee katseensa, kehonkieli muuttuu jäykäksi, elehtiminen vähenee, eikä ihminen tahdo saada sanaa suustaan. Sosiaalisesta tilanteesta tulee nautinnon sijaan painajaista.

Käytännössä ihmisen toimintakyky siis vähenee. Sosiaalisessa tilanteessa pitäisi pystyä juttelemaan, mutta rento jutustelu ei onnistu. Ihminen jäykistyy ja pysähtyy, kuin peura ajovaloissa.

Toinen esimerkki liittyy esimerkiksi yrittäjänä toimimiseen. Yrittäjänä ihmisen on kyettävä markkinoimaan itseään, luomaan kontakteja sekä myymään palveluitaan. Kaikki nämä voivat olla todella pelottavia tilanteita. Esimerkiksi itseämme markkinoidessamme saatamme pelätä torjutuksi tulemista, naurunalaiseksi joutumista sekä kielteistä palautetta.

Tämäkin johtaa toimintakyvyn vähenemiseen. Sen sijaan, että ihminen rohkeasti ja silmät palaen kertoisi muille siitä, kuinka erinomaisia hänen palvelunsa ovat, hän päätyykin seisoskelemaan hillitysti ja hiljaa nurkassa. Pahimmillaan ihminen jopa alkaa avoimesti väheksymään itseään ja kertoo muille, että eihän ne hänen palvelunsa niin erityisen hyviä ole, älkää ostako, valitkaa mieluummin joku muu palveluntarjoaja!

Mitä suurempi pelko, sen pienempi sinä

Nämä esimerkit havainnollistavat sitä, kuinka ihminen vähenee ja pienenee pelon vaikutuksen vuoksi. Pelko vähentää toimintakykyämme ja kaventaa elintilaamme. Aktiivisuutemme vähenee ja pahimmillaan katoaa.

Pelon puute toimii päinvastoin. Rohkea ja peloton ihminen hakeutuu aktiivisesti erilaisiin tilanteisiin, tuo itseään esiin (silloin, kun tarvetta on) ja uskaltaa olla esimerkiksi huomion keskipisteenä. Näin hänen elintilansa ja liikkumavaransa kasvaa. Ihmisestä tulee kokoaan suurempi.

Jos elämästä haluaa nauttia täysillä, on ensiarvoisen tärkeää opetella tulemaan toimeen pelkojensa kanssa. Ei pelosta eroon toki pääse, se on pitkälti toiveunta. Jokainen meistä on erittäin altis tuntemaan pelkoa, sillä pelko on ihmiselle niin tärkeää. Se on luonnollista, eikä siinä ole mitään hävettävää. Silti on tärkeää oppia toimimaan pelostaan huolimatta silloin, kun tavoittelemme jotakin itsellemme tärkeää.

Tämä tärkeä asia voi olla sosiaalisista tilanteista nauttimista, se voi olla työelämässä tai yrittäjyydessä menestymistä, se voi olla ihmissuhteen löytämistä tai mitä tahansa vastaavaa. Ilman riittävää toimintakykyä emme tule saamaan haluamiamme asioita. Siksi on opittava toimimaan pelosta huolimatta.

Jos minun pitäisi mainita yksittäinen, elämääni eniten parantanut taito, nimeäisin juuri tämän. Toimimisen pelostaan huolimatta. En ole mikään erityisen rohkea ihminen, vaan useimpien muidenkin lailla olen jatkuvasti kuumottunut milloin mistäkin. Ei mene yleensä päivääkään, etteikö jokin asia pelottaisi. Silti kykenen säilyttämään toimintakykyni ja tavoittelemaan itselleni tärkeitä asioita.

Samasta syystä kirjoitan usein pelon kohtaamisesta ja oman itsevarmuutensa kasvattamisesta myös tässä blogissa. Jos aihe on sinullekin ajankohtainen, voit halutessasi tutustua esimerkiksi itsetuntoon ja itsevarmuuteen liittyviin teksteihin. Myös Youtube -kanavaltani löytyy paljon videoita pelkojen kohtaamisesta. Kanava kannattaakin laittaa tilaukseen.

Mikäli haasteesi liittyvät erityisesti sosiaalisissa tilanteissa pärjäämiseen, suosittelen myös sähköistä Eroon ujoudesta -kirjaa tai Eroon jännittämisestä -verkkokurssia.

Joka tapauksessa, paljon tsemppiä sinulle!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »