IHMISSUHTEET KUNTOON:

LAITA IHMISSUHTEESI HUIPPUKUNTOON ”10 TOIMINTATAPAA PAREMPIIN IHMISSUHTEISIIN” -KIRJASEN AVULLA:

Merkittävä syy, miksi elämänmuutoksessa onnistuminen on hankalaa: Aktiivisuus aktivoi, passiivisuus passivoi

passiivisuus

Näin elämänmuutosten parissa työskentelevänä törmää päivittäin samaan peruskysymykseen: Miksi elämänmuutoksissa onnistuminen on toisille niin paljon helpompaa kuin toisille? Miksi toiset onnistuvat leikitellen siinä, missä toiset epäonnistuvat kovasta yrityksestä huolimatta?

Syitä tähän on tietysti lukemattomia. Tänään haluan esitellä yhden niistä. Kyseessä on mielestäni yksi suurimmista syistä, joka kuitenkin jätetään usein huomiotta aiheesta käytävässä keskustelussa. Osittain ehkä siksi, ettei se ole aivan täysin poliittisesti korrekti…

Kyse on aktiivisuudesta ja passiivisuudesta. Toiset ihmiset ovat käytännön toiminnassaan paljon aktiivisempia kuin toiset. Aktiivisuus ja passiivisuus taas ovat ominaisuuksia, jotka synnyttävät itseään toteuttavia ja alati syveneviä kierteitä. Otetaan yksinkertaistettu esimerkki:

Aktiiviseen toimintaan tottunut ihminen tekee päivän aikana paljon. Jotta hän jaksaisi tehdä paljon, hän joutuu huolehtimaan itsestään: Urheilemaan ja syömään oikein. Liikunta ja oikeanlainen ruokailu taas helpottaa iltaisin nukkumaanmenoa. Kun saa tarpeeksi unta, niin jaksaa tehdä, kokea ja opiskella enemmän. Mitä enemmän tekee, kokee ja opiskelee, sitä pystyvämmäksi ihmiseksi kehittyy. Mitä pystyvämpi ihminen on, sitä suurempi on hänen kykynsä edetä tässä elämässä ja muokata sitä haluamaansa suuntaan. Mitä parempia tuloksia elämässään saa, sitä parempaan kuntoon myös ihmisen päänsisäinen maailma, kuten esimerkiksi tunne omasta pystyvyydestään ja itsevarmuudesta kehittyy. Syntyy hyvin myönteinen kierre.

Passiiviseen toimintaan tottunutkin haluaisi tehdä kaikenlaista. Se on vain vaivalloista, sillä ihminen, jolle vaivannäkö on hankalaa ja joka ei siten ole tottunut saamaan aikaan, ei omaa yhtä paljoa aktiivisuutta tukevia rutiineja ja ajatusmalleja. Koska näitä rutiineja ei hirveästi ole, esimerkiksi päivän aikana tarpeeksi urheileminen ja oikein syöminen ei aina onnistu. Seuraa levottomuutta, väsymystä, univaikeuksia, epäsäännöllistä vuorokausirytmiä, keskittymiskyvyn puutetta ja niinedelleen. Kun olo on taas huono, ei silloin jaksa tehdä asioita kovinkaan täysillä. Eikä välttämättä edes huvita, sohvalla lepäily tuntuu silloin oikeammalta. Se taas vaikeuttaa positiivisten tulosten saamista entisestään ja pidemmällä aikavälillä murentaa ihmisen minäpystyvyydentunnetta, itsevarmuutta ja minäkuvaa. Kun itseensä taas ei usko, ei silloin oikein kehtaa edes yrittää mitään täysillä. Syntyy kielteinen kierre.

Oikeassa elämässä jako ei tietystikään ole useimpien kohdalla aivan noin mustavalkoinen, mutta tunnistat varmasti jonkin verran itseäsi jommastakummasta tai molemmista kuvauksista. Olemme kaikki kokeneet vastaavaa.

Aktiivisella ihmisellä ei ole ihan hirveästi hätää. Vaan mitä tehdä, jos itsensä tunnistaa alati passivoituvaksi tyypiksi? Kuinka katkaista passiivisuuden kierre?

Seuraava vastaus on tietysti hieman yksinkertaistava, mutta näyttää silti pätevän: Kun passiivisuudesta haluaa irti, tulee lisätä aktiivisuutta. Aktiivinen toiminta johtaa uuteen aktiiviseen toimintaan ja vähä vähältä, askel askeleelta aktiivisuuden määrä elämässäsi kohoaa, minäpystyvyys alkaa kasvamaan ja muutokset alkavat sujumaan. Ei tämä mikään nopea prosessi yleensä ole, mutta parempi hidaskin muutos kuin ei muutosta ollenkaan.

Aktiivisuuden lisääminen on tietysti helpommin sanottu kuin tehty. Kun on tottunut olemaan passiivinen, minkään aloittaminen ei liiemmin huvita, eikä uskoa itseensä välttämättä ole.

Kun haluat lisätä aktiivisuutta elämääsi, tarvitset kahta asiaa:

 1. Tarpeeksi pieniä aktiivisia askelia suoritettavaksi.
 2. Perseellepotkijoita ja kannustajia

Yleisin virhe, jonka lisää aktiivisuutta elämäänsä kaipaavat ihmiset näyttävät tekevän, on liika ahnehtiminen. Satunnaisessa motivaatiopuskassa puraistaan enemmän kuin kyetään nielemään: Aloitetaan uusi harrastus, päätetään laittaa ruokailurutiini kuntoon, hankitaan pari uutta ihmissuhdetta elämään, luodaan liikuntaohjelma ja niinedelleen. Kun elämästä kuitenkin puuttuu jatkuvaa ja suurta aktiivisuutta tukevat rutiinit, iskee motivaation loppumisen yhteydessä uupumus. Uusia muutoksia ei jaksa ylläpitää, joten seuraa romahdus, pettymys itseensä ja itsevarmuuden lasku entistä matalammalle tasolle.

Tästä syystä aktiivisuutta kannattaa lisätä hyvin vähän kerralla ja hyvin pienillä askelilla. TOTTUMUS ja RUTIINI on tässä kaiken A ja O: Tärkeää ei ole esimerkiksi se, että alat käymään päivittäin puolen tunnin lenkillä, vaan että luot itsellesi lenkkeilyrutiinin. Riittää, että kävelet edes 5 minuuttia päivässä, kunhan sinulle syntyy siitä rutiini. Puolen tunnin lenkki ei todellakaan ole hyvä juttu, jos jaksat tehdä sitä vain viikon ajan.

Niin pitkään, kun sinulla ei ole elämässä aktiivisuutta tukevia rutiineja, et voi luottaa itseesi. Motivaatio ei ole mikään ystäväsi, päinvastoin. Motivaatio on epäluottettava, oikukas ilmiö, johon ei omaa elämässä pärjäämistään kannata tukea. Sen sijaan tottumus ja rutiini kantavat myös silloin, kun motivaatiota ei ole.

Rutiinit tulee kuitenkin ensin luoda. Ja se on usein tylsää ja kivuliasta hommaa se. Koska et voi luottaa siihen, että saat itsesi pakotettua luomaan sellaisia, tarvitset kannustajia ja perseellepotkijoita. Tarvitset esimerkiksi ystäviä, jotka katsovat perääsi ja varmistavat, että tulet tehneeksi sen, minkä olet luvannutkin. Ystävien tehtävä on sekä vastuuttaa että kannustaa: Kun itse et jaksaisi, he toisaalta antavat sinulle motivaatiota, toisaalta eivät päästä sinua liian helpolla, sillä ymmärtävät, että liian helpolla päästäminenkin on pahasta. Hyvä elämä kaipaa sitä, että välillä on vaikeaa ja raskasta. Onko se sellainen asia, jonka hyväksyminen voisi tuntua mahdolliselta?

Rakkaudella,

Jevgeni

Testissä vuoden 2016 TÄYSII-seminaari

testissa_taysii

15.10.2016 Tampereella järjestettiin jälleen TÄYSII-seminaari. Koska tapahtumasta on muutamassa vuodessa kasvanut suomen mittapuulla merkittävä elämäntaito- ja hyvinvointialan tapahtuma, kävin paikanpäällä testaamassa, mitä se piti sisällään :)

Edellisen kerran olin tapahtumassa muistaakseni vuonna 2012 ja sillävälin tapahtuma on kieltämättä muuttunut paljon. Koko on kasvanut joka vuosi ja nyt oltiinkiin saatu koko Tampere-talon pääsali melko täyteen. En osaa sanoa, kuinka paljon osallistujia tarkalleen ottaen oli, mutta kovaa suosiota tapahtuma näytti nauttivan.

Seminaarin ”TÄYSII”-nimestä tulee itselleni äkkiseltään mieleen sellainen jeejee-menestytään elämässä-meininki ja sitä ennakkoon odotinkin. Sisältö kuitenkin yllätti, oikeastaan hyvälläkin tavalla:

Vuoden 2016 semman aiheena oli ”muutos” ja sitä lähestyttiin yllättävän inhimillisestä ja ihmisläheisestä näkökulmasta. Vaikka valaistus, puhujien esilletuonti ja puitteet muutenkin toivat mieleen sellaisen suuren maailman jenkkimeningin, oli itse seminaarin sisältö hyvinkin kilttiä, pehmeää ja tunteellista tavaraa. Puhujat toivat esiin yllättävänkin henkilökohtaisia kokemuksia, pääasiassa elämän rankalta puolelta. Trendi oli selvästi enemmän koskettavien tarinoiden kuin sellaisen motivaatiohehkutuksen suuntaan, mitä itse olin ennakkoon odottanut. Homma kuitenkin toimi loistavasti ja saatiinpa mukaan lopulta myös sitä motivaatiohehkutustakin sopivan hillityssä määrin.

Esitysten taso oli itselleni myös myönteinen yllätys. Koska puhun itsekin ammatikseni, huomaan herkästi väheksyväni perisuomalaista esiintymistyyliä, jossa ei oteta riskejä, ei heittäydytä eikä tuoda omaa itseään esiin. Tällainen meininki onneksi loisti tälläkertaa poissaolollaan: Puhujat todellakin tuntuivat aidoilta, toivat rohkeasti esiin tunteita ja kertoivat oikeastikin aika rankoista henkilkohtaisista jutuista, mistä olin kovasti vaikuttunut. Tällaista meininkiä toivon koko sydämestäni Suomen puhealalle paljon enemmänkin.

Puhujalista näytti tältä:

 • Laulaja ANTTI RAILIO
 • Myyntimies JETHRO ROSTEDT
 • Elokuvaohjaaja KAIJA JUURIKKALA
 • Psykoterapeutti MAARET KALLIO (Hesarin ”Lujasi Lempeä”-kolumnisti)
 • Tietokirjailija MAARETTA TUKIAINEN
 • Taiteilija MANUELA BOSCO
 • Renessanssimies PETRI HIISSA
 • Yrittäjä ROBERT LAPPALAINEN
 • Äänitaiteilija RUDI ROK
 • Kauppias SAMPO KAULANEN (”Jounin kyläkauppa”)
 • Koomikkopappi SAMPSA SIMPANEN
 • Hidasta elämää –sivuston perustaja SANNA WIKSTRÖM

Puheiden välissä oli hyvälaatuisia musiikkipläjäyksiä esiintyviltä artisteilta ja juontajan (Henna Länsipää, Natural High Healing-festarin perustaja) vetämiä pieniä väliohjelmia kuten tunteiden nostatusta tai rauhoittavaa meditaatiota. Koin hetkittäin ehkä vähän rajuksi sen, että tunteita nostattavan puhujaesiintymisen jälkeen painuttiin meditaatioharjoituksen avulla heti rauhallisiin meininkeihin, mutta meditoiminen on kuitenkin ihan kivaa puuhaa noinkin toteutettuna, joten pääasiassa homma toimi.

Ohjelman kesto oli 12-18 (välissä ruoka- ja kahvitauko) ja jatkui tämän jälkeen vapaaehtoisella iltaohjelmalla, johon en tällä kertaa osallistunut, sillä kaksi edellistä yötä olin onnistunut nukkumaan vain sen 4h per yö. Väsytti. Ilta-ohjelmaan (hotelli Tornissa) olisi tosin ollut kiva osallistua siksi, että tämä tapahtuma näyttäisi olevan tällä elämänhallinta-alalla myös verkostoitumisen ja tuttujen tapaamisen kannalta todella oiva. Seminaarin tauoilla meinasi iskeä jatkuvasti runsaudenpula, kun yrittäjäkollegoita, yhteistyökumppaneita ja tuttuja oli paikalla todella paljon. Sikälikin tämä oli mielekäs kokemus, kivaa tavata kaikkia ykköstyyppejä samassa paikassa :)

Täysii-seminaarin perustaja Andy Hopi taisi jossain välissä mainita, että heidän tarkoituksensa on kehittää seminaaria sellaiseen tavallisen kansan makuun sopivaan suuntaan, eikä tähdätä tätä sellaiselle perinteiselle business- ja suorittaja-porukalle. Tämän vuoden kokemuksen perusteella sanoisin, että tässä oli ohjelman kannalta onnistuttu, koska meininki oli pääosin juuri suomalaiseen perusihmiseen vetoavaa, joskin itse vähän tällaisena suorittajatyyppinä olisin kaivannut ehkä ihan vähän lisää juuri sellaista business/onnistumishehkutusmeininkiä.

Antaisin vielä kiitosta siitä, että tämän kokoiseksi tapahtumaksi tämä on aidosti edullinen. Kun maailmalla vastaavien semmojen hinnat pyörivät useissa sadoissa dollareissa, Täysii-semma kustantaa muistaakseni sen 95 euroa. Mistä päästäänkin sitten asiaan:

Ajattelin mennä tuonne myös ensi vuonna ja koska minulla oli tuolla aidosti kivaa, niin kehtaan suositella tätä muillekin. Liput ensi vuoden semmaan ovat myynnissä ja vieläpä ihan hyvin ehdoin, käy vilkaisemassa tilanne täältä. Ensi vuoden teemana on ”intohimo” ja puhujalista löytyy semman sivuilta. Jos yhtään nappaa niin omasta puolestani suosittelen :–)

Yksi lause, jonka vuoksi elämäsi pysyy nihkeänä

nihkeä elämä

Kuinka lakata huijaamasta itseään ja lopettaa nihkeä elämä: Esittelyssä Roolileikki-tekniikka

Kuvittele, että elämässäsi on haaste tai ongelma, jonka haluaisit ratkaista. Kuvittele, että joku tulisi ja tarjoaisi ongelmaan mielestään pätevää selitystä. Kuvittele, että kuuntelet selityksen, nyökkäät, toteat että ”joo, toi on kyllä varmaan ihan pätevä selitys monien kohdalla, mutta ei kyllä päde minuun”. Torjut selityksen ja jatkat elämistä ilman, että olet yhtään sen lähempänä ongelmasi ratkaisemista.

Toi on kyllä hyvä ajatus, mutta ei päde minuun”. Väitän, että tämä yksi lause on yksi suurimmista syistä, miksi et saa elämäsi ongelmia ratkaistua. Ratkaisuja löytyisi vaikka kuinka paljon, mutta kun ”ei päde juuri minuun”.

Ja kyllä, puhun valitettavasti aivan liian moninkertaisesta omasta kokemuksesta. Yhä edelleen törmään jatkuvasti tilanteisiin, joissa itsellä on jokin ongelma, joku tulee tarjoamaan siihen mielestään toimivaa ratkaisua ja minä torjun ratkaisun, koska koen, ettei se päde juuri tähän minun uniikkiin tilanteeseen. Ja toki tämä on ymmärrettävää: Onhan se nyt ihan hemmetin ärsyttävää, että joku vain tulee ja kertoo sinulle, miten helposti ratkaiset jonkin ongelman, jonka kanssa olet kamppailut jo vaikka kuinka pitkään! Tottakai siitä tulee helposti fiilis, että ei se nyt noin helppoa ole, muutenhan tämä olisi jo ratkennut.

Toi on kyllä hyvä ajatus, mutta ei päde minuun.” Miksi tämä lause on niin hemmetin vaarallinen?

Siksi, että me ihmisolennot näytämme olevamme ihan järkyttävän huonoja sen hahmottamisessa, mistä ongelmamme oikeasti johtuvat. Syytämme niitä milloin mistäkin, mutta pääasiassa arvaamme väärin. Milläkö perusteella? Ainakin sillä, että oikein arvatessamme ongelma yleensä alkaa hitaasti, mutta varmasti ratkeamaan. Sen sijaan väärän puun haukkuminen harvemmin johtaa kovin hyviin tuloksiin. Kun ratkaisua ei löydy, onkin hyvä hetki miettiä, olisiko senhetkisessä ratkaisukaavassa jotain vikaa.

Tekee vähän kipeää myöntää tämä, mutta monesti sivulliset näkevät ongelmamme aika paljon neutraalimmassa ja selkeämmässä valossa kuin me itse. Kun ongelma on liian lähellä, sitä on vaikea hahmottaa. Siksi olen itse pyrkinyt opettelemaan enemmän muiden ehdotusten ja arvausten kuuntelua ja testaamaan tosissaan niiden paikkaansapitävyyttä sen sijaan, että suoraan torjuisin heidän ratkaisunsa.

Roolileikki-tekniikka:

Tässä sovellan tällaista roolileikkitekniikkaa. Kun joku heittää minulle ajatuksen, joka tuntuu ehkä älyttömältä, mutta jossa silti epäilen olevan mahdollisesti edes vähän totuutta, aloitan eräänlaisen roolileikin. Leikin esimerkiksi päivän tai viikon ajan, että tuo ajatus pitäisi paikkaansa. Esimerkki eräästä omasta kokemuksestani:

Kuvitellaan, että jonkun tyypin olemus ärsyttää minua ihan hemmetisti. En oikein tiedä mitä vikaa tyypissä on, mutta silti hänen läsnäolonsa ärsyttää. Sitten ystäväni vihjaa, että ärsyyntymiseni ehkä johtuu siitä, että kyseinen ärsyttävä tyyppi on monessa asiassa aivan samanlainen kuin minä itse. Ehkäpä minua ärsyttää nähdä toisessa niitä piirteitä, joita en hyväksy itsessäni? (Tämä ilmiö tunnetaan Jungilaisessa psykologiassa ”varjona”, torjuttuna persoonallisuuden osana.)

Ensialkuun tekee mieli torjua tämä väite. Miten niin en muka hyväksy jotain itsessäni? Olen OK itseni kanssa! Nykyään kuitenkin tiedän, että epätodennäköiseltäkin tuntuvia ratkaisumalleja kannattaa tutkia. Siksi aloitan roolileikin:

Kuvittelen ja leikin viikon ajan, että ne ominaisuudet, jotka minua ärsyttävät kyseisessä tyypissä (esimerkiksi se, että hän on kovaääninen, dominoiva, saa paljon huomiota…) ovatkin varjoteorian mukaan totta tosiaan niitä puolia, joita en hyväksy itsessäni. Leikin, että tämä on totta. Kirjoitan siitä reflektoivia tekstejä päiväkirjaani, juttelen asiasta ystävieni kanssa ja muutenkin vähän ”maistelen” sitä, miltä tuntuisi, jos tämä olisi totta.

Tämä johtaa yleensä erilaisiin oivalluksiin. Joskus osoittautuu, että minulle tarjottu selitys ei ollut toimiva, ja olisin ollut oikeassa torjuessani sen. Joskus osoittautuu, että hieman yllättäen se olikin paikkaansapitävä, ja oli järkevää, että uskalsin testata sitä. Oikeastaan lopputuloksesta riippumatta saan kuitenkin uusia ajatuksia ja oivalluksia itseeni liittyen, eli kasvatan itsetuntemustani. Itsetuntemuksen kasvu taas on aina edes yksi pieni askel kohti parempaa ihmisyyttä ja rennompaa elämää.

Leikkiminen toimii. Se tuntuu oudolta, se tuntuu usein jopa aika pahalta, mutta uusia ajatuksia se synnyttää. Ja uusia ajatuksia synnyttävät tekniikat ovat mielestäni varsin jees. Jos yhtään resonoi, niin kokeile: mitä jos se toimiikin? :–)

Rakkaudella,

Jevgeni

1 2 3 141 142