10 kysymystä tunteista ja tavoitteista

10 kysymysta tunteista

Tämän tekstin aiheena ovat tavoitteet ja niihin liittyvät tunteet. Nostan siinä esiin 10 kysymystä tunteista ja tavoitteista. Näiden tarkoitus on ohjata meitä pohtimaan elämäämme hieman uudesta näkökulmasta.

Oletko koskaan syventynyt ajattelemaan sitä, miksi asetamme itsellemme tavoitteita? Yksi syistä on se, että tavoitteiden asettaminen auttaa meitä tuntemaan haluamiamme asioita, kuten onnistumisen riemua tai merkityksellisyyttä.

Yksi tavoittelee korkeaa asemaa työpaikallaan, sillä se saattaa vahvistaa hänen itsetuntoaan. Toinen tavoittelee rahaa ja materiaa, sillä nämä saavat hänet tuntemaan esimerkiksi turvallisuuden tunnetta. Kolmas tavoittelee parisuhdetta, jotta voisi kokea itsensä rakastetuksi. Neljäs haluaa muuttaa maaseudulle, jotta voisi kokea elämässään enemmän rauhaa.

Nämä ovat kaikki hyviä tavoitteita, mutta niiden saavuttaminen johtaa usein pettymykseen. Korkea asema työpaikalla ei ehkä nostakaan itsetuntoa toivotulla tavalla. Rahan haaliminen taas ei aina johda turvallisuuden tunteen lisääntymiseen. Siksi voi olla tärkeää pohtia yhteyttä omien tavoitteidemme ja tunteiden välillä. Se voi onnistua esimerkiksi esittämällä itselleen erilaisia kysymyksiä.

10 kysymystä tunteista ja tavoitteista

  1. Millaisia tunnetarpeita löytyy sinun tavoitteidesi takaa? Mitä haluat päästä tuntemaan?
  2. Mitä tunteita odotat kokevasi tavoitteesi saavutattuasi?
  3. Voitko olla varma, että tavoitteeseen päästyäsi tunnet juuri kyseisiä tunteita? Entä voiko olla mahdollista, että tunnetkin jotain ihan muuta?
  4. Onko tärkeää, että koet juuri haluamiasi tunteita, vai olisitko sinut sen kanssa, että päädytkin tuntemaan jotain ihan muuta?
  5. Jos tietäisit, että tuntisit tavoitteet saavutettuasi jotain ihan muuta kuin mitä juuri nyt odotat, tuntuisivatko tavoitteet sinusta vähemmän tärkeiltä tai innostavilta? Jos tuntisit jotakin ihan muuta, olisiko tavoitteen eteen nähty vaiva ollut turhaa?
  6. Entä jos tulet tuntemaan juuri sitä mitä haluat, mutta tunne haihtuu nopeasti? Mitä jos esimerkiksi tunnet riemua töissä saamasi ylennyksen johdosta, mutta viikon jälkeen se ei tunnu enää miltään?
  7. Voisimmeko asettaa tavoitteita, jotka auttavat meitä kokemaan haluamiamme tunteita, vaikka emme onnistuisikaan saavuttamaan kyseisiä tavoitteita?
  8. Miksi asettaisimme tavoitteita, jotka tuovat tyydytystä vasta täyttyessään ja silloinkin vain lyhyeksi aikaa? Voimmehan aivan yhtä hyvin asettaa tavoitteita, jotka jaksavat innostaa meitä koko sen ajan, jonka käytämme niitä täyttäessämme.
  9. Millaisia tunteita tunnet nykyisten tavoitteidesi eteen työskennellessäsi? Mikäli ne eivät ole kovinkaan mukavia, onko järkeä edes jatkaa, tietäen että tavoitteessa onnistuessasi kokemasi myönteiset tunteet kestävät vain lyhyen aikaa?
  10. Millaisia tunteita haluaisit tuntea tässä ja nyt? Onnea, innostuneisuutta, riemua? Millaisen asian eteen työskentely saisi sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi ja innostuneeksi heti tässä ja nyt?

Kuudes kysymys ja sitä seuraavat kysymykset liittyvät ihmismielen kykyyn sopeutua uusiin tilanteisiin. Toisaalta  pystymme sopeutumaan nopeasti ikäviinkin tilanteisiin, toisaalta taas totumme nopeasti myös miellyttäviin asioihin, jolloin nekin alkavat tuntumaan itsestäänselviltä ja jopa tylsiltä. Vaikka saavuttaisimme itsellemme asettamia tavoitteita, ei ole takeita siitä, että niistä saamamme onnellisuus kestäisi hetkeä pidempään.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti ”10 kysymystä tunteista ja tavoitteista” on julkaistu 25.3.2013 ja sitä on päivitetty 25.6.2021. Lisää vastaavia tekstejä löytyy blogin arkistosta ja videoita videoarkistosta. Kiitos, mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »