3 askelta itsesäälistä irtipääsemiseen

itsesääli

Koetko toisinaan jumiutuvasi itsesääliin? Haluaisitko tehdä sitä vähemmän?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että itsesääli on jollain pervolla tavalla todella tyydyttävä tunne. Vaikka kyseessä onkin periaatteessa kielteinen fiilis, niin ai että kun siitä piehtaroiminen tuntuu toisinaan hyvältä ja koukuttavalta! Tietyssä mielessä koen sen jopa terapeuttiseksi: aina ei jaksa olla niin hiton tasapainoinen ja kypsä ihminen, vaan välillä tekee hyvää päästää irti ja rypeä hetken siinä, kuinka huonosti maailma välillä kohteleekaan.

Pidemmän päälle itsesääli on kuitenkin aika raskas ja verrattain hyödytön tunne, joten ihan loputtomiin siinä ei kannata rypeä. Jos koet, että harrastat itsesääliä vähän liikaakin, tässä kolme askelta, joiden avulla saat sen määrää halutessasi vähennettyä.

1. Salli itsellesi itsesäälissä piehtarointi…

…ja suhtaudu itsesääliseen olotilaasi hyväksyen. Lähtökohtaisesti kaikki tunteet ovat samanarvoisia eikä huonoja tai vääriä tunteita ole. Jos olo on se, että tekee mieli rypeä itsesäälissä, niin ei siinä mitään väärää ole. Tunteiden salliminen itselleen on tärkeää siksi, että se on myös nopein tapa niiden käsittelyyn ja niistä ylitsepääsemiseen. Mitä enemmän tunteitaan vastustaa, sitä enemmän ne näyttävät usein vahvistuvan. Joten jos harmittaa, niin anna harmittaa! Vastustamalla niitä pahennat vain tilannetta.

2. Uppoudu itsesääliin NIIN TÄYSILLÄ kuin vain ikinä kykenet!

Eräs tehokas tekniikka itsesäälistä vapautumiseen on hieman yllättävä: Sen sijaan että vastustaisit itsesääliä, tulee sinun HEITTÄYTYÄ siihen mukaan NIIN HEMMETIN TÄYSILLÄ kuin vain ikinä lähtee! Ala suorastaan teatraaliseksi, sano mielessäsi tai jopa ääneen: “Oi voi kun kaikki on niin huonosti ja maailma on jatkuvasti mua vastaan ja voi voi kuin kaikki on jatkuvasti ihan kamalaa, oih, voih!”

Tai jotain vastaavaa. Saat varmasti kiinni ideasta. Kun itse käytän kyseistä tekniikkaa, alkaa meininki nopeasti naurattamaan: Ai että sitä osaakin olla melodramaattinen! Itsesäälin ylilyöminen ja tuskansa ylikorostaminen saa asiat asettumaan usein oikeisiin mittasuhteisiin. Sitä huomaa, että ne omat ongelmat eivät lopulta ole niin suuria, kuin miltä ne itsestään tuntuvat.

[bctt tweet=”Eroon itsesäälistä: Tee itsesäälistä ylilyötyä ja teatraalista, niin se menettää voimansa: https://elaparemmin.fi/blogi/3-askelta-itsesaalista-irtipaasemiseen/” username=”jevgenisarki”]

3. Itsesääli ei auta, toiminnan suunnittelu auttaa

Kun tilanne on saatu todellisiin mittasuhteisiinsa, voidaan todeta, että itsesääli ei ole järin hyödyllinen tunne. Joo, se on vähän terapeuttinen ja joo, se tuntuu hetkittäin hyvältä ja koukuttavalta. Mutta ongelmia se ei ratkaise. Ainoa tapa ratkaista ongelmansa on usein konkreettinen tekeminen.

Koska tekemiseen heittäytyminen on usein melko hankalaa, kannattaa valita tekemisen lievempi vaihtoehto: tekemisen suunnittelu. Kun alat suunnitella sitä, miten ratkaiset ongelmasi, ohjaa se mielesi pois itsestäsi ja kohti ulkoista maailmaa. Kun keskityt ulkoiseen maailmaan, et pysty ajattelemaan aivan yhtä keskittyneesti sitä, kuinka ikävältä sinusta juuri nyt tuntuukaan.

Suunnittelu antaa myös uskoa ja luottamusta siihen, että ongelmat ratkeavat. Monesti jumitumme ongelmiemme ajatteluun, mutta emme tee mitään niiden ratkaisemiseksi. Tämä johtaa pidemmän päälle taas ongelmien syvenemiseen, uusiin ongelmiin ja sitä myöten uuteen itsesääliin ja muihin kielteisiin fiiliksiin. Suunnittelu taas on ensimmäinen askel kohti ratkaisua. Ensimmäisen jälkeen taas on helpompaa ottaa toinen, kolmas ja niinedelleen.

Mikä olisi ensimmäinen askel kohti ongelmasi ratkaisua?

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »