Entäs jos kesälomalta ei tarvitsisikaan mennä takaisin töihin…?

KESÄLOMA

“Entäs jos kesälomalta ei tarvitsisikaan mennä takaisin töihin…? Kysymys, joka on monien huulilla joka kesä. Toivon, että luet tämän artikkelin alusta loppuun ajatuksen kanssa. Artikkelin lopussa nimittäin annan sinulle strategian, jonka käyttöön ottamalla varmistat, että sinun ei tarvitse tuskailla tämän asian kanssa enää koskaan.”

Tänään Elä Paremmin -blogissa on vuorossa loistava vieraskynäily digiyrittäjältä ja vaurausvalmentaja Tiia Konttiselta. Tiia on tehnyt töitä lähes 10 vuoden ajan talouden saralla. Digiyrittäjyydestä Konttinen on haaveillut vuodesta 2007 lähtien. Ensimmäinen e-kirja on julkaistu marraskuussa 2015, toinen julkaistaan 28.6.2015. Tiian teksti tulee kertomaan tänään siitä, kuinka saavuttaa elämässä lisää vapautta ja löytää lähemmäksi unelmiaan. Päästetään Tiia ääneen :)

Hyvä ystävä, minä tiedän sen tunteen, joka todennäköisesti pistää rinnassasi juuri tällä hetkellä. Olet odottanut pitkään kesälomaa ja se on vihdoin koittanut. Mutta tieto siitä, että tuo loma päättyy 4 tai 5 viikon kuluttua, hiipii pikkuhiljaa yhä enemmän tietoisuuteesi. Se sama tuskanhiki, jota koet joka kerta, kun loma on loppusuoralla, nousee yhä voimakkaampana pintaan – vuosi vuoden jälkeen.

Tiedän miltä sinusta tuntuu, sillä olen tuntenut tuon saman tuskan itsekin. Ollessani palkkatöissä muistan, että kesäloman alkaessa itkin viisi ensimmäistä lomapäivää stressin purkautuessa ulos. Loman jälkeinen ensimmäinen työpäivä meni myös itkien, sillä työpaikka oli viimeinen paikka, missä halusin olla. Töissä oleminen ahdisti mutta siitä ei saanut puhua. Osa työkavereista ei olisi ymmärtänyt ja esimies olisi tulkinnut sen heikkoutena.

Minä tiesin, että halusin jotain enemmän. Halusin jotain muuta kuin mihin minut kahlittiin. En halunnut olla enää pelinappula, jota siirreltiin paikasta toiseen kysymättä mielipidettäni, neuvottelematta kanssani tulevasta. Jossain vaiheessa sain vain tarpeekseni.

Olin niin vähällä sanoa itseni irti. Sormeni olivat jo tietokoneen näppäimillä ja uhosin mielessäni “Nyt se irtisanomiskirje lähtee! Minä en enää jaksa!” Mutta jokin sai minut nostamaan sormet pois näppäinten päältä. “Käyn ensin kahvilla ja mietin siellä, mitä kirjoitan.” Kävellessäni kahvihuoneeseen, nappasin puhelimeni mukaan “Käyn samalla Facebokissa…”

Uskon vahvasti siihen, että tässä elämässä on kyse muustakin kuin mitä näemme silmillämme. Ja tuona päivänä sain siitä elävän todisteen. Istuessani kahvilla ja selatessani Facebookia, eteeni ilmestyi örkki:

Untitled-2

Olisin saattanut ohittaa tämän kuvan jos se olisi tullut vastaan mikä muu päivä tahansa. Jos se olisi tullut eteeni viikko tai vaikka päivää aikaisemmin, en olisi todennäköisesti huomioinut sitä millään tavalla. Mutta juuri tuona päivänä se kiinnitti huomioni ja sai minut odottamaan.

Neljä päivää tämän kuvan näkemisen jälkeen saimme kuulla, että yrityksessämme alkaa yt:t. Vain neljä päivää. Mieti mitä olisi tapahtunut, jos olisin neljä päivää aikaisemmin suutuspäissäni lähettänyt esimiehelleni sähköpostia, että haluan irtisanoa itseni. Olisiko ketuttanut? Aivan varmasti! Mutta luotin örkkiin, että asiat järjestyvät kyllä.

Kun tieto yt:stä tuli, ilmoitin esimiehelleni, että olen valmis lähtemään. Hän ei vastustellut päätöstäni hetkeäkään. Huhtikuusta elokuun loppuun vuonna 2014 oloni oli kevyt vaikka teinkin töitä niska limassa ilman lomaa. Mutta se ei haitannut. Sillä tiesin, että minua odottaa jotain parempaa tulevina vuosina.

Yllä kerrottu tarina on todellinen ote elämästäni huhtikuussa 2014.

Halusin jakaa tämän tarinan kanssasi yhdestä syystä. Tiedän, että tälläkin hetkellä Suomesta löytyy tuhansia ihmisiä, jotka kokevat tätä samaa tuskaa, kun loma on loppumassa ja takaisin töihin pitäisi mennä. Haluan kertoa sinulle, että tuosta tunteesta on mahdollista päästä eroon.

En suosittele, että irtisanot itsesi työstäsi välittömästi mutta suosittelen sinua tekemään päätöksen. Päätöksen siitä, että haluat jotain parempaa. Päätöksen siitä, että ansaitset jotain parempaa. Et välttämättä tiedä heti tuon päätöksen jälkeen, mitä se parempi on mutta se tulee kyllä sinun tietoosi, jos vain maltat odottaa, kuunnella itseäsi ja huomioida “merkkejä” kuten minä huomioin tuon örkin.

Olen aina halunnut auttaa ihmisiä. Se oli myös tarkoitukseni palkkatöissä ja vielä enemmän nyt, kun olen yrittäjänä. Haluan auttaa ihmisiä ottamaan niskaotteen omasta taloudestaan, sillä tiedän, millaista elämä on, kun talous on huonossa kunnossa.

Mutta kun mietin oman yritykseni liikeideaa, en todellakaan tiennyt mitä haluaisin tehdä. Itse asiassa ensimmäinen liikeideani oli rakentaa verkkokauppa kahvimukeille :D Mutta sitten se alkoi ahdistaa. Se ei tuntunut omalta. Joten hylkäsin sen ja jatkoin etsimistä. Pitkällisten pohdintojen jälkeen löysin sattumalta ideani. Mietin, mikä estää ihmisiä toteuttamasta omia unelmiaan. Ja ne isoimmat esteet ovat ajan ja rahan puute.

En tiedä ajanhallinnasta riittävästi, että osaisin muita auttaa siinä. Mutta talous on hallinnassa. Taloudesta tiedän paljonkin, pankkitaustani ja omien kamppailujen vuoksi. Tässä minä pystyn ihmisiä auttamaan!

Mitä tekemistä tällä tarinalla on sinun kesälomasi kanssa?

Entäs jos ensi kesänä sinun ei enää tarvitsisi mennä takaisin siihen työhön, jonka tekemisestä et enää nauti? Entäs jos vuoden ajan rakentaisit itsellesi palkkatyön rinnalle jotain muuta tulovirtaa, joka mahdollistaisi vuoden kuluttua sen, että voisit jäädä pois töistä ilman irtisanomisen tuomaa 3 kuukauden karenssin talouskatastrofia? Entäs jos löytäisit itsellesi sen polun, jota haluat oikeasti kulkea ja joka tuo elämääsi lisää sisältöä, merkitystä, rakkautta ja onnellisuutta? Lähtisitkö matkaan?

Kuulostaa hyvältä, mutta…

Hyppy tuntemattomaan pelottaa, tiedän sen. Tiedän, miten paljon rohkeutta se vaatii uskoa johonkin, mitä ei vielä edes itse näe kunnolla. Rohkeutta kulkea omaa polkuaan vaikka läheiset sanovat, että olet “hullu, kun lähdet vakipaikasta pois tällaisena aikana!”

Rohkeutta luottaa siihen, että polku avautuu eteesi askel kerrallaan samalla tavalla, kuin tie Helsingistä Ivaloon avautuu eteesi mutka ja risteys kerrallaan. Emme koskaan näe sitä polkua yhdellä kertaa, kokonaisena ja se pelottaa.

Siksi on äärimmäisen tärkeää rakentaa itselleen hahmotelma tuosta polusta etukäteen. Suunnitelma, joka auttaa hahmottamaan kokonaisuuden ja jonka avulla pystyy ennakoimaan odottamattomia käänteitä. Strategia, joka vie sinua askel askeleelta eteenpäin. Elämä on täynnä yllätyksiä ja kaikkea ei voida ennakoida etukäteen mutta paljon voidaan.

Vuosi on pitkä aika, tiedän senkin. On helppo puhua itsensä ympäri ja sanoa, että “aloitan maanantaina tai ensi viikolla tai ensi kuussa…” Kunnes tajuat, että vuosi on jo mennyt ja uusi kesäloma on edessäsi. Jos olisit aloittanut matkasi vuosi sitten, fiilis olisi varmasti täysin erilainen nyt.

Ratkaisevaa on se, mitä teet joka päivä eikä se, miten paljon aikaa sinulla on.

Timantinkova strategia, ole hyvä

Tässä on minun suositukseni sinulle strategian rakentamiseen. Joudut soveltamaan tätä hieman, jotta se sopii sinun arkeesi, elämääsi ja unelmaasi mutta haluan, että sinulla on jotain tarttumapintaa ja tiedät, mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, ennen kuin irtisanot itsesi.

 1. Päätä tavoitteesi vuoden kuluttua. Olipa se uusi työpaikka, yrittäjyys tai vaikkapa lomavuosi Espanjassa, päätä, mitä kohti rakennat polkuasi. Päätöksen jälkeen sitoudu kulkemaan polkua kohti tavoitetta. Päätös ja siihen sitoutuminen, auttavat sinua menemään eteenpäin, vaikka eteesi tulisi esteitä tai takapakkeja.
 1. Pilko iso tavoite pieniin, 30 päivän välitavoitteisiin. Jos haluat muuttaa vuoden kuluttua Espanjaan, sinun ei tarvitse sanoa itseäsi irti tänään. Selvitä miten pitkä irtisanomisaika sinulla on ja aseta se loppupään välitavoitteeksi. Mitä muuta sinun tulee tietää, selvittää, hankkia ja säästää ennen kuin lähdet? Listaa asiat ylös ja laita ne aika- tai tärkeysjärjestykseen.
 1. Mieti ja selvitä, mitä asioita tulee tapahtua, jotta saat välitavoitteet saavutettua. Uusi työ vaatii työhakemusten tekemisen, haastattelut ja ehkäpä oman osaamisen päivittämistä. Muutto ulkomaille vaatii rahaa, uuden kodin ja matkaliput, joten laske etukäteen budjetti ja pilko se kuukausittaisiksi välitavoitteiksi. Testaa työhakemusta, hio se huippuunsa, päivitä omaa osaamistasi joko verkkokurssien, valmennusten tai kirjaston kirjojen avulla. Karsi menoista kaikki turha pois tai hanki lisää rahaa. Mitä selkeämmät välitavoitteet sinulla on, sitä helpompi niitä kohti on mennä.
 1. Ota ensimmäiset 30 päivää. Pilko välitavoite tehtäviksi ja jaa tehtävät jokaiselle päivälle. Pyri tekemään 1 – 3 pienen pientä tehtävää joka päivä, jotta kuljet eteenpäin. Jos jokin asia jää tekemättä, tehtävä on silloin liian suuri, joten pilko se vielä pienemmiksi tehtäviksi. Toista tämä sama askel 12 kuukauden ajan. Huomaat, että 30 päivän tavoite on huomattavasti helpompi hahmottaa ja saavuttaa, kuin 365.
 1. Kuka on saavuttanut jo sen, mitä sinä haluat saavuttaa? Ota häneen yhteyttä, kysy, kuuntele ja opi hänen virheistään. Älä tee samoja virheitä kuin hän. Ne, ketkä ovat hyväsydämisiä ja haluavat auttaa muita, vastaavat sinulle joka kerta, kun lähestyt heitä esimerkiksi sähköpostilla.
 1. Määrittele riskit ja odottamattomat tilanteet. Jokaiseen toimintaan liittyy aina riskejä. Myös tekemättä jättämiseen liittyy riski. Pyri kartoittamaan mahdolliset riskit, joita matkasi aikana kohtaat ja laadi jokaisen kohdalle toimintasuunnitelma tai mieti, miten voit kiertää ne kokonaan. Mitä paremmin ennakoit ja varaudut etukäteen, sitä helpompaa sinun on päästä niistä yli.
 1. Delegoi. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Hanki ympärillesi tiimi, joka auttaa ja tukee sinua. Älä hanki ympärillesi ihmisiä, jotka ampuvat alas jokaisen ehdotuksen ja idean jonka teet. Jos nykyiset ystäväsi eivät ymmärrä tai tue sinua, voit aina hankkia uusia ystäviä. Sukulaiset on hankalampi vaihtaa :D Mutta ehkä heidän kanssaan vietetyn ajan (tai osan siitä) voisi käyttää fiksumminkin.
 1. Juhli jokaista välitavoitetta. Palkitse itsesi hyvin tehdystä työstä. Olet sen ansainnut. Kun puhutaan rahasta, itse käytän 5 % palkintosääntöä. Kun saavutan tietyn tavoitteen (esim. velan pienentämisen tai tulotason nostamisen) palkinnon arvo on 5 % saavutetusta summasta. Hallittavuus ja impulsiivisuuden karsiminen tuovat pitkällä aikajänteellä parhaan tuloksen. Kun onnistun vähentämään velkaa 5.000,00 € ylimääräisillä lyhennyksillä, palkitsen itseni 250,00 € arvoisella palkinnolla. (5000 x 0,05 = 250, tiedän että tämä prosenttilasku on monelle itsestäänselvyys mutta silloin tällöin saan pyyntöjä näyttää laskukaavat.)
 1. Tee. Ilman tekemistä yksikään suunnitelma ja strategia ei toimi. Vain teot ratkaisevat. Vain tekemällä saat aikaan muutoksen. Tekemällä oikeita asioita, saavutat oikeita tuloksia. Jos tulokset eivät miellytä, sinun tulee muuttaa jotain, mitä teet joka päivä. #pekkamattila
 1. Lepää. Päästä irti työpaikalla olevasta stressistä. Irtipäästäminen antaa käyttöösi todella paljon voimavaroja. Muistan sen hetken kun itse päästin irti. Olin tuskaillut temppuilevien tietokoneiden kanssa kolme päivää ja olin täysin raivon partaalla. Sitten se ajatus tuli: “Miksi minä raivoan jonkin asian takia, jota en oikeastaan enää edes halua tehdä? Haluan kuitenkin tästä työpaikasta pois ja unelmani on toisaalla, en viitsi välittää vaikka tietokoneeni temppuilee. En voi sille mitään, se ei ole käsissäni.” Se vapautumisen tunne, joka tästä ajatuksesta seurasi, on sanoinkuvaamaton.

Tarkoituksena ei ole väsyttää ja kuormittaa sinua. Siksi on todella tärkeää tehdä pieniä tehtäviä, jotka yhteenlaskettuna mahdollistavat välitavoitteiden saavuttamisen. Ja kun vuoden kuluttua katsot välitavoitteitasi taaksepäin, huomaat, miten upean polun ne muodostavat.

Muista pitää joustavuutesi matkasi aikana. Joskus voi käydä niin, että se osa polkua, jonka olet ajatellut kulkea ei viekään sinua eteenpäin. Voi olla, että yrititpä mitä tahansa, polkusi ei etene. Älä etsi ongelmia sieltä missä niitä ei ole. Joskus, kun tuijotamme ongelmaa, emme näe ympärillämme olevia ratkaisuja.

Capture

Millä asenteella menet kesälomalta töihin?

Ensimmäinen päätös on edessäsi. Millä asenteella menet takaisin töihin? Miten reagoit negatiivisiin asioihin, joita varmasti kohtaat tulevan vuoden aikana työssäsi? Miten paljon raivaat aikaa ja tilaa unelmillesi, niille tavoitteille, jotkaa haluat saavuttaa ensi kesänä? Entä jos otat joka päivä 15 minuuttia ja teet oikeita asioita tavoitteesi eteen? Jos väität vastaan ja sanot, että 15 minuutissa ei saa mitään aikaan, ole ystävällinen ja tee jalkakyykkyjä seuraavat 15 minuuttia. Puhutaan sen jälkeen uudelleen.

Tai mitä jos nipistät television katselemisesta 30 minuuttia ja some-ajasta 30 minuuttia ja keskityt tuona aikana oman tavoitteesi saavuttamiseen? Oletko vuoden kuluttua saavuttanut sen, mistä tänä kesänä haaveilet? Minä uskon sinuun ja siihen, että sinä onnistut ja pystyt.

Action Steps:

 • Jaa tämä artikkeli ystävillesi ja tuttavillesi. Joku saattaa tälläkin hetkellä haaveilla vapaudesta, vapaammasta elämästä tai kenties vuorotteluvapaasta. Auta ystäviäsi toteuttamaan heidän unelmansa

——————————-

Digiyrittäjä, vaurausvalmentaja Tiia Konttinen, on tehnyt töitä lähes 10 vuoden ajan talouden saralla. Digiyrittäjyydestä Konttinen on haaveillut vuodesta 2007 lähtien. Ensimmäinen e-kirja on julkaistu marraskuussa 2015, toinen julkaistaan 28.6.2015.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia