Jos muut onnistuvat, miksi et sinäkin?

jos muut onnistuvat miksi et sinäkin

Minä pidän onnistumisesta. En ole siinä kauhean hyvä, mutta toisinaan työ tuottaa hedelmää ja onnistun jossakin kivassa pikku asiassa. Joskus harvoin jossain vähän isommassakin.

Usein myös epäonnistun. Se on ikävää, mutta hyvin kasvattavaa puuhaa. Harvoin se on kuitenkaan niin hirveää, kuin etukäteen on pelännyt.

Kaikesta hirveintä on kuitenkin yrittää jotakin, jossa varmuutta onnistumisesta ei ole. Koen olevani aika hyvä sietämään epävarmuutta, mutten kuitenkaan nauti siitä. Näissä tilanteissa minua lohduttaa erityisesti yksi ajatus:

Jos niin monet muutkin onnistuvat, miksen minäkin voisi?

Olen esimerkiksi pian kolmen vuoden ajan yrittänyt luoda toimivaa lifestyle-bisnestä. Ts. tehdä juuri sitä mitä huvittaa, sovittaa sen saumattomasti muun elämän kanssa ja nauttia. Ja oikeaan suuntaan ollaan koko ajan menty, mutta vielä ei olla siinä pisteessä, että voisin elättää itseäni vain tätä tekemällä. Toisaalta taas tunnen monta ihmistä, jotka ovat onnistuneet samassa päämäärässä, joten miksen minäkin lopulta onnistuisi?

Tietysti toisinaan sitä keksii vaikka kymmeniä eri syitä miksi muut onnistuvat ja minä en. Ehkä heillä oli enemmän alkupääomaa. Ehkä heitä on onnistanut. Ehkä he ovat valinneet alansa paremmin. Ehkä he ovat vaan yleisesti kovempia tyyppejä kuin minä. Ehkä kaikki näistä.

Ja periaatteessa mikä vain noista voisi olla totta. Mutta todennäköisesti kyse on vain alhaisen mielentilan ajattelusta. Kun olen väsynyt, lannistunut, pahalla mielellä tai muuta vastaavaa, kuten jokainen muukin ihminen, olen taipuvainen näkemään todellisuuden synkempänä kuin se onkaan. “Mä en tuu ikinä onnistumaan tässä” on siinä tilanteessa ajatus, johon on helppo uskoa.

Mutta muistamalla, että kyse on vain ajattelusta, jolla ei ole todennäköisesti mitään tekemistä todellisuuden kanssa on mahdollista olla vajoamatta siihen synkimpään epätoivoon. Pahallakin mielellä tiedän, että jossain kohti paha mieli menee ohi ja ajattelun kirkkaus palaa, jolloin voin jälleen realistisesti arvioida tulevaa onnistumistani.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »