Jokaisella on toisinaan huonoja päiviä. Niitä, joina kaikki tuntuu menevän päin honkia ja mäntyjä, joina mikään ei ole kivaa ja joina voisit olla valmis vannomaan, että maailma on kääntynyt juuri sinua vastaan.
Mutta mikä oikeastaan saa nämä tietyt päivät tuntumaan kokonaisuudessa niin huonoilta?
Kaksi sanaa. Alhainen mielentila.
“Huonosti alkaneina” päivinä mieliala on yleensä alhainen. Alhaisessa mielentilassa taas on tyypillistä nähdä asiat synkempinä, kuin ne todellisuudessa ovat. Esimerkiksi vettä päällesi ohiajaessaan loiskauttava auto voi korkeassa mielentilassa olla olankohautuksella ohitettava sattumus. Alhaisessa mielentilassa taas kyseessä onkin mulkku, joka ihan varmasti kasteli sinut tahallaan. Korkeassa mielentilassa kävelyllä ollessasi alkava sade on “no, kyllä tän kestää :)”-tasoinen sattumus, alhaisessa mielentilassa fiilis taas on pikemminkin “voi vittu tääkin vielä!”
Toisin sanoen alhaisessa mielentilassa tulkitsemme todellisuutta hieman virheellisesti, nähden todellisuuden synkempänä kuin se onkaan. Tämä johtuu taas siitä, että kehomme on esimerkiksi jonkin aamulla tapahtuneen epäonnistumisen seurauksena syntyneestä kielteisestä ajatuksesta johtuen ajautunut hälytystilaan. Hälytystilassa keho taas aktivoi puolustusjärjestelmäämme kuuluvan taistele- tai pakene-reaktion, jonka yksi seuraamus on osan aivoissa olevasta verestä poistuminen kehon muihin osiin. Tämän seurauksena ajattelumme kapenee, eli suomeksi sanottuna meistä tulee tyhmempiä. Näin voimme uskoa asioihin (“maailma on mua vastaan”), jotka tuntuisivat meistä muulloin täysin typeriltä ja järjettömiltä.
Näin mitättömistäkin harmeista kuten 10 min vuorovälillä kulkevasta bussista myöhästymisestäkin tulee suhteettoman suuri, päivääsi entisestään pilaava asia.
Huonon päivän pelastaminen
Noh, miten tällainen huono päivä sitten pelastetaan? Mitä tarvitsee tehdä tai tietää, jotta päivästä tulee ainakin vähän siedettävämpi?
1. Päivä ei ole oikeasti niin hirveä, kyse on ylitulkinnasta
Pitämällä mielessä ylempänä kerrotut asiat (tai oivaltamalla kesken ikävän päivän että hei, nyt mä taidan ylitulkita!) voimme ymmärtää, että ei asiat ole nyt kuitenkaan ihan niin huonosti, että oma mielemme tässä vaan ylitulkitsee asioita. Oikeasti päivä on ihan jees.
2. Olet vain yhden ajatuksen päässä mielenrauhasta
Tunnemme ajattelumme ja ajatusten luonne on tulla ja mennä. Tullessaan ajatus aiheuttaa meissä tunteen ja pian sen korvaa uusi ajatus ja uusi tunne. Huonoina päivinä onnistumme usein pysyttelemään kielteisessä fiiliksessä pitkiäkin aikoja siksi, että tietoisesti ajattelemme kielteisiä asioita, jolloin ajatus ajatuksen perään aiheuttaa meille lisää pahaa mieltä. Keskittymällä hetken aikaa tietoisesti johonkin myönteisempään, voimme kutsua esiin lisää myönteisiä ajatuksia, jotka parantavat mielentilaamme ainakin hetkellisesti.
3. Huumorilla!
Kun päivä tuntuu lähteneen aivan käsistä ja KAIKKI menee huonosti, havahdun toisinaan omiin ajatuksiini: Kuinka hemmetin hölmö olenkaan, kun tosissani uskon siihen, että maailma on oikeasti kääntynyt minua vastaan! Oman älyttömyyden tajuaminen johtaa kohdallani itselleni nauramiseen ja sitä myöten mielentilan kohoamiseen.
4.Huonotkin päivät loppuvat joskus
Jos mikään ei tunnu auttavan, ainakin minua lohduttaa se tieto, että päivä on jossain kohti ohi ja huominen on parempi. Yön yli nukkuminen johtaa usein kivaan aamuun, jona eilisen päivän ikäviä sattumuksia muistelee hyvillä mielin.