Oppimistaidot: Tehokas temppu, jolla merkitset & löydät oppikirjoista oikeat sivut

Oppimistaidot Tehokas temppu jolla merkitset löydät oppikirjoista oikeat sivut

Opiskelija, oletko koskaan kokenut yleiseksi ja rasittavaksi ongelmaksi sen, ettei kerran oppikirjasta (tai mistä tahansa muusta kirjasta) merkittyä sivua tahdo jälkeenpäin löytyä? Mikäli tämä vaivaa muitakin kuin minua, lue alempaa pienestä, mutta tehokkaasta tempusta, jolla saat tämän pienen vaivan eliminoitua.

En ole itse ollut opiskelijana enää pariin vuoteen, mutta työskentelen paljon muiden opiskelijoiden kanssa samoissa tiloissa. Tätäkin kirjoittaessa istun Oulun kirjaston opiskelusalissa (mukava paikka!) ja katson, kuinka parikymmentä opiskelijaa pänttäävät tietoa päähänsä (sunnuntaina!). Aina toisinaan joku selaa kirjojaan siihen malliin, että yrittää löytää sieltä oikeaa sivua. Ja kun kirja on selattu, moni selaa sitä uudestaan ja ehkä vieläkin uudestaan, kunnes oikea kohta lopulta löytyy. Pidämmän päälle tällainen tehoton selailu vie aikaa ja voi tuntua ärsyttävältä.

Muistan omilta kouluvuosiltani, kuinka jotkut urheat sielut jaksoivat merkkailla oppikirjojaan erilaisilla värillisillä kirjanmerkkiläpysköillä, mutta oma jaksamiseni ei ole siihen koskaan riittänyt. Kyseinen tapa on muutenkin hankala, jos kirjasta täytyy merkitä hyvin monia sivuja. Seuraava metodi (jonka olen alunperin varastanut oppimisen huippuasiantuntija Cal Newportilta) ei ole yhtä tarkka kuin värillisten läpysköiden parissa askartelu, mutta rennompi ja nopeampi:

  1. Kun läpikäyn kirjaa ja havaitsen jonkin kohdan, jota uskon tarvitsevani myöhemmin, piirrän lyijykynällä sen viereen jonkin huomiomerkin: huutomerkin, sydämen, tähden tai mitä tahansa, mikä osoittaa, että tässä kohti on jotain oleellista.
  2. Saman aukeaman yläreunaan taas piirrän paksun viivan. Se on merkki siitä, että kyseisellä aukeamalla on tehty merkintöjä. Kun myöhemmin selaan kirjaa nopeasti, tarkkailen yläreunaa. Aina kun kohdalle sattuu viiva, pysähdyn ja tarkistan nopeasti, onko kyseessä oikea aukeama.

Tämän metodin teho pienenee, jos kirjaan tekee todella paljon merkintöjä, mutta silloinkin se on parempi kuin a) ei mitään tai b) järkyttävän monen paperisen pikkukirjanmerkin pujottaminen sivujen väliin, jolloin osa niistä putoilee sieltä vähän väliä uskomattoman ärsyttävästi pois ja/tai vaikeuttaa sivujen kääntämistä.

Ei muuta tällä kertaa. Nämä ovat pieniä ja äkkiseltään ajateltuna merkityksettömiä tekniikoita, joita soveltamalla voi kuitenkin helpottaa elämäänsä ja parantaa oppimistuloksiaan pitkällä aikavälillä yllättävänkin paljon.

Tsemppiä opiskeluun :)!

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Lisää oppimistaitovinkkejä löytyy tämän blogin tekstiarkistosta “Opiskelu ja opiskelijaelämä” -kohdan alta.

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia