Et tarvitse uusia ja vallankumouksellisia metodeja sillä tututkin toimivat

Onko elämässäsi jokin ongelma, johon yrität etsiä jatkuvasti uusia “oivaltavia”, “uusia”, ja “vallankumouksellisia” ratkaisutapoja?

Vaikka kirjoittelenkin tällaista pehmoilusävyistä tunneblogia, olen yhtä lailla myös liiketalousihminen. Katson maailmaa usein markkinointimiehen silmillä. Yksi katseeni vangitsevista aiheista ovat kaikenlaiset vaihtoehtoiset elämänhallintametodit: vallankumoukselliset ruokavaliot, uustrendikkäät liikuntatavat, oivaltavat stressinhoitokeinot, yllättävät meditaatiotyylit ja muut vastaavat.

Näitä nostetaan eteemme lähes poikkeuksetta samankaltaisilla markkinointitempuilla. Niiden esittelyissä korostetaan niiden nopeutta, helppoutta, vallankumouksellisuutta, trendikyyttä ja upeita onnistumistarinoita. Ja se on tietysti täysin ymmärrettävää, sillä nämä markkinointikeinot ovat todella tehokkaita.

Jos kirjoittaisin vaikkapa blogikirjoituksen äärihävyttömällä otsikolla ”YLLÄTTÄVÄ tapa pudottaa painoa: tällä helpolla, nopealla ja trendikkäällä dieetillä pääset kuukaudessa rantakuntoon”, saisin sillä hetkessä tuhansia ja tuhansia lukukertoja. Täysin riippumatta siitä, mitä teksti itsessään sisältäisi. Jo oikealla tavalla hävytön otsikko riittää. Tätä on markkinoinnin voima.

Elämänhallinnan ammattilaisena näiden vallankumouksellisten trendimetodien kohtaaminen saa minut lähinnä kiemurtelemaan ahdistuneena työtuolissani. Ei siksi, etteikö osa niistä olisi ihan toimivia. Kyllä ne monesti toimivat. Ei myöskään siksi, että niitä markkinoidaan toisinaan punan poskille nostattavilla hävyttömillä ylisanoilla. Ylisanat ovat toisinaan ihan hyvä juttu.

Ei, ne ahdistavat siksi, että niiden suosio heijastelee ehkä suurinta ongelmaa, mikä monien ihmisten elämänhallintaan liittyy. Tämä ongelma on se, että elämänhallinnalta ja onnistumiselta vaaditaan sitä, että se olisi kivaa, helppoa ja mukavaa. Jostain syystä olemme omaksuneet jonkinlaisen kollektiivisen uskomuksen, että hyvän elämänhallinnan pitäisi olla saavutettavissa ilman, että se tuntuu vaikealta.

Tykästymme vallankumouksellisiin trendidieettiliikuntaelämänhallintametodeihin siksi, että ne lupaavat auttaa meitä jossain, missä olemme aiemmin epäonnistuneet (painonpudotus, kunnon nostaminen, tupakoinnin lopetus, sokerin vähentäminen…). Teemme kuitenkin virheen ajatellessa, että olemme epäonnistuneet lähtökohtaisesti siksi että

  1. käyttämässämme metodissa olisi vikaa tai
  2. käyttämämme metodi ei sopinut juuri meille.

Joissain tapauksissa tämä toki pitää paikkaansa, mutta harvemmin, kuin sitä itse haluaisimme uskoa.

Haluan korostaa sitä, että useimmille ihmisille riittäisivät myös ne ihan perinteiset metodit. Jos söisi ihan tutulla tavalla terveellisesti, olisi se ihan riittävä juttu. Jos liikkuisi säännöllisesti ja riittävällä intensiteetillä, johtaisi se ihan kivaan kuntoon. Jos malttaisi istahtaa päivittäin viideksi minuutiksi, laittaa silmät kiinni ja rauhoittua, olisi siinä ihan riittävästi meditaatioharjoitetta keskimääräiselle perustallaajalle. Tutut metodit toimivat useimpien kohdalla ihan kivasti.

Valitettavasti nämä tutut metodit vaativat AIKAA ja VAIVAA. Ja sitä me keskimäärin inhoamme koko sydämistämme. Tarpeeksi oikeanlaista syömistä pitäisi harjoittaa läpi elämän. Tarpeeksi oikeanlaista liikuntaa pitäisi harjoittaa läpi elämän. Psyykeensä kunnosta ja stressinhallinnasta pitäisi pitää huolta läpi elämän. Ja tämä on ongelma.

Haluamme saada tarvittavat hyödyt  helposti ja nopeasti, ilman minkäänlaista vaivannäköä. Näen jatkuvasti sekä itsestäni, että muista sen, että ylivoimaisesti suurin syy elämänhallinnassa epäonnistumisille on se, ettemme tahdo ymmärtää käytetyn ajan ja vaivan merkitystä. Välttelemme epämukavuutta ja kipua ja siksi elämänhallintamme pysyy yhtä huonona kuin ennenkin.

Uudet ja vallankumoukselliset metodit eivät usein toimi sen paremmin siksi, että niissä olisi itsessään jotain niin kovin oivaltavaa ja erikoista. Ne toimivat usein siksi, että innostuessamme niistä tulemme innostuksemme voimauttamina käyttäneeksi niihin tarpeeksi aikaa ja vaivaa, mikä yllättäen johtaa haluttuihin lopputuloksiin! Jos sama aika ja vaiva olisi käytetty tuttuihin ja perinteisiin metodeihin, olisi tuloksia saattanut tulla myös siten

Lähes kaikilla meistä on osaaminen oman elämänsä hoitamiseen kunnialla. Eivät ihmiset ole keskimäärin kovinkaan tyhmiä. Osaamme kyllä tulla toimeen ja pitää huolta itsestämme. Ongelmaksi muodostuu se, ettemme käytä osaamistamme, sillä toivomme salaa tai vähemmän salaa sitä, että jossain on aina olemassa jokin helpompi ja nopeampi metodi.

Jos sellainen tosiaan löytyy, sellaisesta saa ilmoittaa myös minulle. Hyppään sitten mukaan hypeen ja väkisinkäännytän kaikki ystävänikin. (Onko kukaan muuten ikinä sanonut trendimetodeihin haksahtaneille kavereilleen, että heidän käännytysyrityksensä ovat ympäristölleen usein aika kiusallisia kokemuksia…?) Toistaiseksi kuitenkin näyttää siltä, että uudet ja vallankumoukselliset metodit toimivat enintään yhtä hyvin kuin vanhat ja tututkin.

Ei pidä käsittää, että jotenkin väheksyisin näitä vallankumouksellisia trendijuttuja. Saahan niiden kanssa pitää kivaa, usein se on ihan hyödyllistäkin. Ei vain kannata ajatella, että ihan oikeasti tarvitsisit mitään näistä keinoista. Oman työmoraalin ja vaivansietohalun kasvattaminen tuottaisi yleensä parempia tuloksia. :–)

Rakkaudella,

Jevgeni