Jevgenin vuosi 2015 ja tavoitteitani vuodelle 2016

2015 lapikaynti 2016 tavoitteet

2015 tuli ja meni. Kyseessä oli todella kiva, joskin haastava vuosi. Tässä kirjoituksessa käyn läpi sitä mikä meni hyvin ja huonosti, kuinka onnistuin vuosi sitten asettamissani tavoitteissa ja millaisia teemoja olen kaavaillut vuodelle 2016. Teksti käsittelee omaa elämääni, mutta olen pyrkinyt kirjoittamaan sen niin, että lukijakin voi kokea sen hyödylliseksi.

Ensin kuitenkin pieni kertaus siitä, miksi tällaisen lyhyen vuosikatsauksen tekemisestä on hyötyä:

 • Se  palauttaa mieleen hyviä ja huonoja hetkiä kuluneelta vuodelta
 • Se selkeyttää ajattelua ja ohjaa ajattelemaan sitä, mitä oikeastaan toivommekaan elämältämme
 • Se antaa kokonaiskuvan siitä, mitä viimeisen vuoden aikana on tapahtunut tai jäänyt tapahtumatta
 • Se mahdollistaa menneen vuoden arvioinnin: Mikä meni hyvin ja mikä huonosti? Tämä on tärkeää jokaiselle, joka haluaa kasvaa ihmisenä ja mennä elämässään eteenpäin.

Seuraavaksi teen katsauksen vuoteeni 2015 ja läpikäyn seuraavat asiat:

 1. Edellisvuonna asettamani tavoitteet ja niissä onnistuminen
 2. Vuoden 2015 tapahtumia, kohokohtia ja epäonnistumisia
 3. Ajatuksiani ja tavoitteita vuodelle 2016

2015 tavoitteet ja niissä onnistuminen

Viime vuoden lopulla asetin itselleni täksi vuodeksi seuraavat teemat:

 • Yritykseeni panostaminen: Halusin kehittää yritystäni ja viedä sitä kohti pistettä, jossa voisin elää siitä saamillani tuloilla.
 • Puhetaidot ja julkinen puhuminen: Halusin kehittää puhetaitojani ja itsevarmuuttani puhujana, sillä valitsemallani polulla onnistuminen vaatii vahvaa kykyä puhujana ja esiintyjänä.
 • Ihmissuhteisiin panostaminen: Halusin alkaa katsomaan ihmissuhteitani “tietoisesti”. Ennen suhtauduin ihmissuhteisiini suurinpiirtein “tässähän nää kaiken ohessa menee” -fiiliksellä, mutta vuonna 2015 halusin opetella näkemään niiden eteen tietoisesti vaivaa ja pyrkiä siten tekemään niistä vieläkin parempia niin itseni kuin muidenkin kannalta.
 • Avoimuus kokemuksille: Halusin suhtautua avoimesti uusien asioiden kokeiluun ja rutiinien rikkomiseen. Tässä ei sinänsä ollut itselleni mitään uutta, mutta avoimuudestani ja kokeilunhalustani huolimatta olen pohjimmiltani todella rutiini-ihminen eli koen oloni varmimmaksi saadessani tehdä tuttuja ja turvallisia asioita. Tämän vuoksi halusin edelleen vahvistaa kykyäni kokeilla uusia juttuja.

Kuinka hyvin tai huonosti sitten onnistuin ja mitä ajatuksia se on synnyttänyt?

Yrittäjyys

Yrittäjyyden suhteen tämä oli varsin hyvä vuosi. Kehitin yritystäni Rohkeuskoulua tasaisesti eteenpäin, vahvistin ammattitaitoani, kasvoin itsevarmemmaksi ja moninkertaistin tuloni. Mistään todellisista rahamääristä ei voida puhua, sillä aiempi tulotasoni oli lähes olematon, mutta alan olemaan siinä pisteessä, että saan elätettyä itseni omalla luomuksellani.

Perinteisiin töihin menemällä tuloni olisivat edelleenkin paljon nykyistä suuremmat, mutta kyllä se on näin yrittäjänä hehkutettava: Tuntuu niin hemmetin paljon hienommalta tulla toimeen jollain, minkä on itse luonut kuin menemällä töihin valmiiseen paikkaan. Rankkaahan tämä myös on. Olen pohjimmiltani todella laiska ihminen ja mietin usein sitä, kuinka paljon helpompaa olisi elää perinteistä elämää. Jokin kuitenkin ajaa minua tälle itsensä haastamisen polulle, joten kai tässä sitten on sitä jotakin, mikä tuntuu hyvältä.

Puhetaidot ja puhujaksi kehittyminen

Vuosi 2015 kasvatti minua paljon puhujana ja esiintyjänä. Pidin useita kursseja, työpajoja ja puheenvuoroja 5-200 ihmisen yleisöille ja hyvinhän ne menivät. Koko vuoteen mahtui uskoakseni vain yksi keikka, joka meni huonosti. Olen pitänyt puhumisesta kovasti ja aion panostaa siihen jatkossakin, sillä opittavaa on todella paljon. Ihan hyväksi puhujaksi on kokemukseni mukaan yllättävän helppoa oppia, kunhan on valmis sietämään sitä kovaa esiintymispelkoa, jota erityisesti alussa saattaa kokea. Aidosti taitavaksi puhujaksi oppiminen tulee vaatimaan luultavasti vuosien työn.

Ihmissuhteet

Halusin oppia panostamaan tietoisesti ihmissuhteisiini, enkä vain suhtautua niihin “no tässähän nää menee” -mentaliteetilla. En ole varma kuinka hyvin onnistuin siinä. Opin jonkin verran, mutta en vielä koe osaavani niin paljoa, että minkäänlaiseen itsevarmuuteen tässä asiassa olisi varsinaisesti varaa.

Se mitä opin, on kuitenkin ollut selvästi hyödyllistä ja elämänlaatua parantavaa, joten näitä juttuja täytyy kyllä opiskella lisää. Erityinen haaste ihmissuhteisiin panostamisessa on ollut jatkuva kiire ja sen vaikutus mieleen: Kun koko ajan häslää jotakin, on helppo unohtaa, että mikä on oikeasti tärkeää.

Uudet kokemukset

Tänä vuonna tuli kokeiltua jonkin verran uusia asioita, mutta ei tämä mikään uuden löytämisen vuodelta kuitenkaan tuntunut. Kokeilin muutamia ihan hienoja ja rohkeitakin juttuja, mutta pääasiassa vuosi on ollut rutiinia. Ja rutiini-ihminen pohjimmiltani olenkin, joten tämän suhteen en jää katumaan mitään.

Vuoden 2015 tapahtumia, kohokohtia ja epäonnistumisia

Kaikenkaikkiaan vuosi 2015 oli todella mielenkiintoinen, mukava mutta myös rankka ja haastava vuosi.

Vuosi on ollut varsin liikkuva ja olen asunut sen aikana neljässä eri asunnossa. Ensimmäinen puoli vuotta meni aivan huipussa hippikommuunissa, kunnes se uhkasi homehtua. Vaihdoin maisemaa ja muutin hetkeksi tyttöystäväni asuntoon. Kokemus oli mielenkiintoinen, sillä en ollut ikinä ennen asunut samassa osoitteessa kumppanin kanssa ja rehellisesti sanottuna olen jo kauan pelännyt yhteenmuuttoja (sillä yhteenmuuttaminen näyttää hajottavan varsin tehokkaasti ihmisten parisuhteita). Pääasiassa yhdessä asuminen oli kuitenkin kivaa.

Tämän jälkeen vuokrasin halvahkon toimistotilan ja muutin sinne asumaan. Toimistossa asuminen on ihan jännää, mutta hieman siitä puuttui “kodin tuntua”. Muutinkin sieltä asumaan toiseen, hieman edellistä pienempään hippikommuuniin. Mihin tie vie seuraavaksi, se jää nähtäväksi. Jos olisin kuullut etukäteen joutuvani muuttamaan vuoden aikana kolmesti, olisi ajatus ahdistanut. Näin jälkeenpäin näen tiuhaan muuttamisessa kuitenkin myös hyötyjä. Elinala laajenee, saa käsityksen useammasta asuinpaikasta ja enemmän erilaisia kokemuksia.

Verrattain iso juttu oli se, että otin ja valmistuin koulusta. Tästä ilmestyy pian isompi aiheeseen liittyvä teksti, mutta nyt olen ylpeasti Haaga-Helian tradenomi. Mitäänhän ei tällä paperilla tee, mutta tulipahan sekin sitten koettua. Hemmetin hauskaa siellä koulussa oli ja opiskeluaikoihin sisältyi jos jonkinmoisia kivoja sattumuksia!

Alunperin luulin kouluni olevan käyty jo vuosi sitten. Uskoin käyneeni kaikki kurssit ja homman piti olla jo taputeltu, kunnes selvisi että olin tapani mukaan käynyt koulunikin silmät puoliummessa. Jos olisin kertaakaan kolmen vuoden aikana vaivautunut lukemaan listaa tutkintoni kursseista (tai avaamaan kouluni tarjoaman sähköpostin), olisin huomannut että muutama kurssi oli jäänyt välistä. Jouduin siis pieneksi hetkeksi takaisin koulun penkille, läpäisin jämäkurssit, tykitin opinnäytetyön kasaan, otin ja valmistuin.

Yksi vuoden 2015 suurimmista teemoista on ollut ammatillisen itsevarmuuden vahvistuminen. Olen oppinut yrittäjyydessäni itsevarmemmaksi, kekseliäämmäksi ja taitavammaksi. Työni on verrattain vaativaa, joten itsevarmuuden lisääntyminen on melkeinpä edellytys tämän tekemiselle kunnolla. En ole vielä lähelläkään sitä tasoa jolla haluan olla, mutta suunta on kovasti oikea.

Koska itsevarmuus kehittyy vain tekemällä, on hyvä hakeutua välillä yllättäviinkin paikkoihin. Tämän vuoksi tulin kokeilleeksi televisiotyön tekemistä. Olin mukana Nyt tai ei koskaan -sarjassa (Yle), jonka kantava idea oli hankalassa tilanteessa olevien ihmisten auttaminen. TV-työ oli ihan kivaa, mutta myös rankkaa. Erityistä kiinnostusta sen tekeminen jatkossa ei herättänyt, joten näillä näkymin tämä jääkööt ainoaksi tv-kokemuksekseni.

Todella kiva juttu oli Eroon ujoudesta -kirjani kirjoittaminen ja julkaiseminen. Kirja on saanut kehuja, myynyt hyvin ja pystyn kattamaan siitä saamillani tuloilla esimerkiksi vuokralla asumisen. Kirjoitusprosessi oli varsin kiva ja kivuton. Tämä oli neljäs kirjani, mutta vasta ensimmäinen kokopitkä sellainen. Nyt kun tämäkin on koettu, on tulevaisuudessa hyvin helppo lähteä tekemään seuraavaa kirjaa.

Ehkä suurin teema tänä vuonna oli kuitenkin parisuhdetaitojen oppiminen. Parisuhde on aivan huippujuttu, mutta ai että siinä joutuu oppimaan ja kasvamaan ihmisenä! Sorrun usein ajattelemaan osaavani parisuhteita siksi, että tiedän niistä paljon teoriassa. Käytännössä kuitenkin päädyn tekemään kaikki kliseiset virheet, jotka vain tehtävissä ovat. Elämä on kuitenkin oppimista ja eteenpäin mennään, vaikka välillä rankkaa olisikin.

Vielä yksi teema, josta olen saanut tänä vuonna hyvin kiinni on luottamus siihen, että asiat järjestyvät. Olen huomannut, että minun on helppoa luottaa siihen että maailmanjärjestys/universumi/jumala/luonto/mikälievoimatämänkaikentakanaonkaan hoitaa elämääni juuri ne asiat, joita tarvitsen. Lähipiirini mielestä toimin vastuuttomasti kun en esimerkiksi ole hoitanut itselleni asuntoa paria viikkoa ennen edellisen vuokrasopimuksen loppumista, mutta henkilökohtaisesti minun on hämmentävän helppoa luottaa siihen, että kaikki järjestyy. Ja niin vain näyttää järjestyvänkin. Esimerkiksi tarpeellinen asunto ottaa ja ilmaantuu jostain silloin, kun sitä tarvitsen.

Toki vuoteen on mahtunut myös ikäviä juttuja. Elokuussa onnistuin hajottamaan urheillessa alaselkäni. Vamma ei ole niin paha, että se haittaisi mitenkään normaalia elämää, mutta kuitenkin tarpeeksi paha estääkseen melko tehokkaasti kaiken lihaskuntourheilun. Lihakseni ovatkin valitettavasti kovasti näivettyneet esimerkiksi vuoden takaisesta, mutta eiköhän ne saa takaisin pumpattua kunhan selkä saadaan kuosiin. Toistaiseksi kokeilemani keinot ovat vain hetkisesti helpottaneet, mutta eivät parantaneet ongelmaa. Seuraava askel lienee sitten ihan oikea fysioterapeutti. Toivotaan parasta.

Henkilökohtaisessa elämässä oli hetkittäin myös havaittavissa aika rankkaa turbulenssia, mutta loppu hyvin kaikki hyvin. Vastoinkäymiset syövät miestä, mutta eipä niitä vaikeuksia voi oikein välttääkään, joten pakko vain kestää.

Pääasiassa kyse oli kuitenkin aika loistavasta vuodesta. Toivon kovasti että alkanut vuosi olisi edes samanveroinen, tai hyvässä tapauksessa vielä edellistäkin parempi!

2016: Teemat ja tavoitteet

Vuodesta 2016 näyttäisi ainakin tässä vaiheessa tulevan aika mielenkiintoinen. Seuraavat aiheet ja teemat tulevat todennäköisesti nousemaan esille:

Yrittäjyys isolla Yyllä: Homman nimi on se, että nyt on lopultakin aika yrittää täysillä. Edeltävät vuodet olen ollut sivutoiminen yrittäjä, milloin koulun ja milloin “oikeiden töiden” ohessa. Nyt kun koulu on ohi, ei opintotukia voi enää kerätä. Yrittäjänä en ole myöskään oikeutettu mihinkään yhteiskunnan tukiin, joten kaikki raha on tehtävä itse.

Helppo vaihtoehto olisi mennä töihin, mutta siinä on yksi iso mutta. Olen lupautunut maksamaan jokaiselle Mastermind-ryhmäni jäsenelle yhden kuukausipalkan verran killinkejä, mikäli enää ikinä hakeudun päivätöihin. Tämän tein siksi, että tunnen itseni ja laiskan puoleni aivan liian hyvin. Kun mahdollisuus on, menen siitä, mistä aita on matalin. Koska kaikkein eniten haluan kuitenkin onnistua yrittäjänä, piti hakea lisämotivaatiota hommaan tällaisen “uhkasakon” kautta. Mutta eiköhän tämä tästä. Kun kerta muut onnistuvat yrittäjinä, eiköhän se minultakin onnistu.

Yrittäjänä onnistuminen valitsemallani alalla tulee vaatimaan erityisesti ominaisuutta, jota kutsun myönteiseksi röyhkeydeksi. Tarkoitan sillä ns. tekijäasennetta, sitä, että puskee eteenpäin ja tekee täysillä siitä huolimatta, että itseäänkin hirvittää, että mitähän hemmettiä tässä lopulta tapahtuu. Vaikka tietyssä mielessä olenkin varovaisen ja anteeksipyytelevän asenteen ystävä, ei sellaisella asenteella vaikeissa tehtävissä pärjätä. Vaikka käytän sanaa röyhkeys, en tarkoita sillä varsinaisesti tyypillistä kielteistä röyhkeyttä. Pikemminkin haen sillä sitä, että tekee huolimatta omista peloista ja epävarmuuksista. Sitä, ettei ota omia kielteisiä ja jarruttavia ajatuksia liian tosissaan, vaan röyhkeästi tekee niistä välittämättä.

Yksi taitosetti, mikä on otettava vuoden aikana kunnolla haltuun, on videoiden tekeminen. Maailma on menossa kovasti sellaiseksi, että tekstisisältö (kuten nämä blogini tekstit) saa yhä vähemmän huomiota videosisältöihin verrattuna, joten nettiyrittäjänä on todella oleellista osata tuoda omia juttuja esiin myös videoiden muodossa. Toistaiseksi osaan hommasta vain alkeet, minkä lisäksi videolla esiintyminen tuntuu verrattain kuumottavalta, mutta kaikkeen tottuu. Tulen alkuvuoden puolella julkaisemaan Eroon ujoudesta -aiheeseen liittyviä videoita youtuubiin sekä työllistymistaitoihin liittyvän videopohjaisen verkkokurssin.

Työnteossa pyrin vuonna 2016 omaksumaan entistä kiireettömämpää ja suunnitellumpaa työntekotapaa. Perinteisesti olen ollut sellainen jäätävässä kiireessä huitelija, joka tekee kaiken mahdollisimman nopeasti ja toivoo, että homma menee nappiin. Ja vaikka se yleensä nappiin meneekin, on tällaisen toimintatavan haittapuoli se, että siihen liittyy yleensä todella vahva “kaaoksen tunne”. Tuntuu siltä, ettei hallitse kaikkea, mitä jatkuvasti tapahtuu, mistä seuraa täysin turhaa stressiä. Tästä turhasta kiirestressistä tulen pyrkimään eroon muutaman uuden toimintamallin haltuunottamisella ja tekemään hommani entistä rauhallisemmin. Katsotaan kuinka käy.

Toinen hieman samaan teemaan liittyvä asia on hyvinvointi. Hyvinvointi on aihe, joka on aina tavalla tai toisella pinnassa. Olen siinä myös valitettavan huono. Istun paljon, syön hemmetisti makeaa, liikun päivittäin mutta silti verrattain vähän ja mitähän kaikkia näitä nyt on. Olen vuosi vuodelta oppinut elämään terveellisemmin, mutta kyllä tässä matkaa on vielä kuljettavana.

Ehkä isoin ja minulle ylivoimaisesti vaikein asia, jonka pyrin lopultakin ottamaan haltuun on oppia sanomaan EI. Aktiivisena tekijänä ja yrittäjänä sitä tarjoutuu jatkuvasti mahdollisuuksia lähteä mukaan toinen toistaan hienompiin projekteihin. Valitettavasti tämä johtaa siihen, että huomaan toistuvasti olevani mukana aivan liian monessa projektissa, eikä minulla ole aikaa tehdä yhtäkään niistä hyvin, mikä on ikävää. Täytyy vain oppia kieltäytymään kivoista ja innostavistakin jutuista, jotta voisi tehdä jo olemassaolevat kivat ja innostavat jutut kunnolla. Vaikealta tuntuu, mutta saa nähdä kuinka käy!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »