Mitä on intuitiivinen maalaaminen?

mita on intuitiivinen maalaaminen intuitio henni aaltonen

Hei! Tänään aiheena on intuitiivinen maalaaminen ja itsensä ilmaiseminen taiteen keinoin. Haastattelin aiheeseen perehtynyttä Henni Aaltosta. Henni on medianomi (AMK), holistisen hyvinvoinnin sekä elämän ikuinen opiskelija, jonka unelma on seuraavien vuosien aikana rakentaa menestyvä yritys – sekä maalata.

Mitä on intuitiivinen maalaaminen? 

Intuitiivisessa maalaamisessa tärkeintä ei ole lopputulos, vaan matka. Monilla on kynnys piirtää tai maalata, jos ajattelee, ettei osaa tai on esimerkiksi huonoja kokemuksia koulun kuvaamataidon tunneilta. Intuitiivisessa maalaamisessa pyritään päästämään irti kontrollista ja liiasta ajattelusta; annetaan itselle lupa leikkiä ja kokeilla. Apuna tähän tilaan pääsemiseksi voivat olla esimerkiksi meditaatio ja luonto. 

Onko intuitiivinen maalaaminen jokin oma taidesuuntauksensa? 

Ei ole. Mielestäni sitä voisi ajatella tiettynä asenteena maalaamiseen. Toki kaikessa maalauksessa ja taiteentekemisessä intuitiolla on oma roolinsa, mutta intuitiivisessa maalauksessa annetaan erityisesti tilaa sille, että heittäydytään intuition johdattamaksi ja luotetaan alitajunnan viisauteen. 

Liittyykö intuitiiviseen maalaamiseen jonkinlaisia sääntöjä? 

Ei, mikä siinä onkin parasta! Voit maalata rumaa tai kaunista, mitä tahansa haluaa tulla ilmaistuksi paperille. Voit roiskia maaleja tai maalata pieniä yksityiskohtia. Esittävää tai abstraktia. Monta kerrosta tai kerralla valmiiksi. Intuitio johdattelee myös värien ja välineiden valinnassa. 

Mitä ihminen saa intuitiivisesta maalaamisesta? Millaisia hyötyjä sillä voi olla? 

Kaikenlainen luova ilmaisu voi auttaa ihmistä monin eri tavoin aina itseilmaisun tarpeen täyttymisestä omien tunteiden sekä mahdollisesti traumojenkin käsittelyyn. Mielestäni intuitiivisen maalaamisen erityiset hyödyt liittyvät siihen, että voimme saada niin itseemme kuin maailmaan uuden perspektiivin. Kuvallisen ilmaisun, muotojen, värien ja käsillä tekemisen myötä voi vahvistaa omaa ei-verbaalista, ei-lineaarista, havainnoivaa, visuaalista sekä intuitiivista oikeaa aivopuoliskoa, joka on aivan yhtä tärkeä kuin vasen aivopuolisko, joka vastaa mm. loogisesta ja verbaalisesta ajattelusta. 

Mitä intuitiivinen maalaaminen on antanut sinulle? 

Lapsena rakastin maalata ja piirtää, mutta kuten moni, kadotin tämän tunteen kouluaikoina ja aikuisiällä minulla oli pitkään maalauskammo. Kun uskalsin antaa itselleni luvan heittäytyä maalaamiseen ja luottaa, se avasi itsessäni yllättävän paljon asioita. Pääsin kiinni tunteisiin, joita en ollut tavoittanut muilla keinoilla. Aloin luottaa intuitioon sekä elämään ylipäätään enemmän. Tajusin, että minulla oli aina ollut vahva intuitio, mutta en ollut vain uskaltanut kuunnella sitä. Ja sen jälkeen, kun olen uskaltanut alkaa intuition johdattaa, moni asia on loksahdellut paikoilleen ja elämä soljuu paljon mukavammin. 

Kuinka kannustaisit jotakuta intuitiivisesta maalauksesta kiinnostunutta? 

Jos tuntee sisällään kipinän, edes pienen, niin sitä kannattaa seurata, vaikka maalaamiseen liittyisi pelkoja tai epävarmuuksia. Itse asiassa usein juuri silloin, pelko saattaa johdattaa aarteen äärelle. 

Periaatteessa alkuun pääsee itsekin, jos on harrastanut meditaatiota, se voi auttaa mielestä irti päästämiseen tai jos liikkuu luonnossa, voi hakea sieltä inspiraatiota. Myös musiikin, tanssin tai erilaisten tarinoiden avulla voi herätellä mielikuvitusta. Luota myös välineiden valinnassa intuitioon, ota asenne, että annat itsellesi luvan leikkiä ja kokeilla kuin lapsi. Toki muutamat perusasiat välineiden käytöstä on hyvä selvittää esim. taideliikkeestä tai kirjoista ja tehdä valinta, maalaatko esim. vesiväreillä, akryyleilla vai öljyväreillä. 

Mistä voi saada lisätietoa aiheeseen liittyen? 

Voin lämpimästi suositella oman opettajani Sanni Nevalaisen intuitiivisen maalaamisen kursseja, joista löytyy tietoa sivuilta valonvoimaa.fi

Sosiaalisesta mediasta voi löytää intuitiivisen maalaamisen kursseja ja opettajia. Kansalaisopistoilla on myöskin toisinaan kursseja, joissa painotetaan intuitiota tai hakeudutaan maalaamisen äärelle esim. meditaation kautta. Lisäksi erilaiset taideterapeuttiset ryhmät tai kurssit voivat olla väyliä sukeltaa intuitiiviseen maalaamiseen. 

Kiitos haastattelusta!

Iso kiitos Hennille haastattelusta, aihe oli todella mielenkiintoinen! Omastakin puolestani kannustan kokeilemaan maalaamista ja taiteen tekemistä muutenkin. Uskon, että taiteella on mahdollisuus tehdä elämästämme monella tavalla rikkaampaa ja antoisampaa. Jos kiinnostusta siihen suinkin löytyy, niin sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

intuitiivinen maalaaminen intuitio henni aaltonen

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia