hyvät puolet

Elämässä sitä pyrkii välttelemään niitä kaikkia isoja ja pieniä sudenkuoppia, joihin lankeaminen tekisi elämästä kovasti vähemmän mielekkään. Aina se ei kuitenkaan onnistu ja tuloksena on rutkasti pahaa mieltä.

Toiset vastoinkäymisistämme eivät ole mitenkään vakavia ja onnistumme kömpimään sieltä kuopasta ylös enemmän tai vähemmän helposti. Toisinaan taas kohtaamme niin musertavia vastoinkäymisiä, että ne lähes murentavat itsetuntomme ja suorastaan iskevät meidät matalaksi. Tällöin saatamme löytää itsemme tilanteesta, jossa itsesäälissä piehtaroiminen tuntuu oikeastaan ainoalta asialta, johon sillä hetkellä kykenemme.

Se, mikä tekee itsesäälistä niin petollisen tuntee, on se, että itsesääli samaan aikaan sekä tuntuu tavallaan hyvältä, että täysin vääristää sen hetkisen kuvamme todellisuudesta. Itsesäälifiilistelyn aikana todellisuus näyttäytyy meille paljon todellista synkempänä paikkansa. Mikä vielä pahempaa, käsityksemme itsestämme muuttuu samalla tavalla.

Unohdamme yhä olevamme pääosin niitä samoja ehjiä, hyviä, rakastettavia ja osaavia ihmisiä kuin ennen vastoinkäymistäkin ja korvaamme sen kuvalla turhista epäonnistujista joista ei ole mihinkään. Toisin sanoen korvaamme todellisuuden itse keksimällämme valheella.

No, miten tämän voi sitten välttää?

Omalla kohdallani olen havainnut toimivaksi ihan vain sen, että palautan tietoisesti mieleeni kaikki hyvät puoleni ja sen, että ne ovat yhä vastainkäymisistäni huolimatta tallella.

Asiassa on tietysti eräs suuri mutta: Itsesäälissä velloessaan ei ole ihan helpointa lähteä etsimään itsestään mitään hyviä puolia. Jos tuntuu siltä, ettei itsestään löydy mitään hyviä puolia, voi aina ajatella tai jopa kysyä, että mitä kaikkia hyviä puolia minusta pitävät ja minua ihailevat ihmiset minusta löytäisivät?

Tämä ikään kuin ulkopuolinen näkökulma mahdollistaa itsemme näkemisen sellaisina kuin olemme, ilman että joudumme katsomaan sen itsemme luomamme synkkyyden ja lannistuneisuuden verhon lävitse. Ja kun pystymme näkemään, että olemme yhä niitä samoja hyviä, ehjiä, osaavia ja rakastettavia ihmisiä, on itsesäälistä irti pääseminen taas askeleen verran lähempänä :)