Moi!

Huikeaa vuotta 2013 juuri sinulle! Toivon sen tuovan elämääsi kaikkea sitä mitä haluat.

Minäkin haluan asioita. Olen myös huomannut saavani niitä paremmin, kun tietoisesti tavoittelen niitä, sen sijaan että vain odottaisin niiden taianomaisesti tupsahtavan elämääni. Tästä syystä onkin aika asettaa muutama tavoite vuodelle 2013.

Miksi muuten asetan tavoitteita?

En suinkaan siksi, että voisin tuijottaa niitä silmä kovana koko vuoden ajan ja stressata niiden toteutumista. En myöskään siksi, että minulle tulisi niistä jotenkin organisoituneempi ja menestyneempi olo.

Minulle tavoitteet ovat ikään kuin satunnaisia suunnannäyttäjiä. En vilkuile tai edes ajattele niitä kovin usein, mutta ne ovat käteviä hetkinä, jolloin tunnen olevani tilapäisesti hukassa, ilman suuntaa tai muuten vaan kaipaan muistutusta siitä, mitä pitikään tehdä.

En myöskään orjallisesti seuraa lukkoon lyömiäni tavoitteita. Mikäli vuoden aikana jokin asettamistani tavoitteista alkaa maistumaan puulta, heitän sen ilomielin mäkeen. Mikäli ilmaantuu jokin uusi ja entisiä innostavampi tavoite, korvaan sillä jonkin aiemmista tavoitteista. Vaikka jo asetettujen tavoitteiden orjallinen seuraaminen saattaakin teoriassa olla menestymisen kannalta järkevämpää, on omana ykköstavoitteenani edelleen mukava, miellyttävä ja innostava elämä. Sen kannalta taas niiden orjallinen seuraaminen on ankeaa.

Pidän myös kovasti loppuvuoden “miten tämä vuosi menikään”-arvioinneista. Onnistuinko tavoitteissani vai mokasinko ne täysin? Mitenkään vakavaa se ei ole, en esimerkiksi potki itseäni siksi, että olisin jossain tavoitteessa mokannut. Tämä on minulle ennemminkin tietynlaista leikkiä, yksi lisätapa tehdä elämästä mielenkiintoisempaa.

No kuitenkin, asiaan. Väsäsin pienehkön listan asioista, jotka olisi aidosti kiva saada tänä vuonna aikaiseksi. Olisin kovasti halunnut tehdä siitä pidemmän, mutta kaikkea ei voi saada ja paremmin näyttää onnistuvan sillä, että keskittyy vain muutamaan asiaan kerralla, sen sijaan että yrittäisi ehtiä kaikkea vähän.

Teemasanat

Ennen tavoitteita kuitenkin teemasanat.  Teemasanat ovat sanoja, jotka pidän mielessä vuoden aikana ja joiden annan ikään kuin ohjailla toimintaani. Esimerkiksi yksi viime vuoden teemasanoistani oli “uudet kokemukset”, sillä halusin saada mahdollisimman paljon kaikenlaista uutta elämääni. Kun eteeni sattui vaikkapa jokin hankala valintatilanne, muistin että ahaa, minunhan piti keskittyä uusiin kokemuksiin, jolloin suoritin valintani sen mukaan, mikä olisi enemmän linjassa tämän tavoitteeni kanssa.

Vuoden 2013 teemasanat ovat täten osaltani:

Selkeys

Se mikä minua vaivasi viime vuodessa, oli se – anteeksi ilmaisu –, että oli niin helvetisti tekemistä. Innostavien asioiden tekeminen on kivaa, mutta kun niitä pyörittelee lähes joka ikisenä päivänä ihan uskomatonta tahtia, on siitä kiva välillä aika hiton kaukana. Tästä syystä haluankin keskittyä siihen, etten haali yhtään enempää hommaa kuin aidosti haluan tehdä ja pidän niin elämäni, tehtävälistani, kalenterini kuin kaiken muunkin niin selkeänä kuin vain kykenen.

Toteutuvuus & tuloksellisuus

Olen kova aloittamaan ja tekemään asioita. Nyt viimeistään parin vuoden sisällä on selvinnyt, ettei se ihan välttämättä riitä. Jos tavoitteeni on esimerkiksi olla fyysisesti upeassa kunnossa, ei muutama liikuntakerta silloin tällöin anna minulle sitä, mitä haluan. Eli se, että aloitan liikkumisen ja jatkan sitä, ei riitä. Sitä pitäisi jatkaa oikeassa määrin ja oikeilla tavoin. Tämä pätee vähän kaikkeen elämässäni, ei vain liikuntaan. Siksi haluankin nyt lopultakin keskittyä oikeasti toteuttamaan asioita ja saada niissä tuloksia, en “pelkästään tehdä” niitä.

Inhimillisyys

Kun kelailee päivät pitkät tälläisiä elämäntaito- ja itsensäkehittämisjuttuja, sitä aika helposti muuttuu luonteeltaan vähän ikäväksi ja kovaksi siinä mielessä, että alkaa vaatia muilta samanlaista suorituskykyä kuin itseltään (unohtaen, että itsellään saattaa olla esim. paremmat lähtökohdat tai enemmän kokemusta kuin toisella) tai käyttäytyy ikävästi muita kohtaan siksi, että he eivät kyseisenä hetkenä tai senhetkisessä tilassaan kykene olemaan sellaisia, kuin heidän toivoisi olevan.

Käytännössä tarkoitan siis tilanteita, missä esimerkiksi puhun jollekulle tylysti siksi, että hän on vaikkapa mokannut jonkun jutun, jossa luulisin itse onnistuneeni. Todellisuudessa en haluaisi käyttäytyä noin, sillä muistan hyvin ne tilanteet, missä olen ollut se mokannut tai vähemmän osaava osapuoli ja koska tuollainen nyt ei vaan kuulu kivaan ja reiluun ihmisten väliseen käytökseen. Siksi haluankin käyttäytyä muita kohtaan lämpimämmin, sallivammin ja inhimillisemmin vailla turhaa ankaruutta ja egoilua.

Ja sitten ne tavoitteet

Niin. Se tavoitelista. Haluaisin vuoden aikana panostaa ainakin seuraaviin asioihin:

  • Haluan vetää esimerkiksi kansalais- tai työväenopistolla kurssin tai pari. Näillä tutuilla aiheilla tottakai.
  • Haluan tehdä tästä sivustosta entistäkin paremman (okei, se ei ihan hirveästi vaadi) ja hyödyllisemmän.
  • Haluan jatkaa viime vuoden alussa aloittamaani pikelukemisen opiskelua. Se on ollut ylivoimaisesti hyödyllisin viime vuonna oppimani taito, jossa minulla on vielä kuitenkin vaikka kuinka paljon petrattavaa.
  • Haluan testata käytännössä viime vuonna opiskelemiani oppimistekniikoita. Tämän luulisi olevan helppoa, kun nykyään käyn oikein koulussakin.
  • Haluan hakea yliopistoon. AMK:ssa on ollut äärimmäisen kivaa, mutta ala tuli valittua vähän sinnepäin-heittämällä eikä se loppujenlopuksi ollutkaan kovin innostavaa.
  • Haluan nostaa fyysistä kuntoani entisestään. Viime vuoden tulokseni ovat hyvinkin tyydyttäviä, mutta tästä on vielä matkaa ja matkaa lopulliseen tavoitteeseeni.
  • Haluan oppia kokkaamaan paremmin. Hieman yllättävää, mutta olen alkanut oikeasti vähän viihtyä keittiössä. Harmittaa vaan se, etten saa siellä aikaan kuin sotkua. Mutta ehkäpä siihen tulee muutos ;)
  • Haluan julkaista toisenkin e-kirjan. Sellainen olisi jo puoliksi kirjoitettuna, joten tuskinpa aiheuttaa ongelmaa.
  • Haluan aidosti keskittyä parantamaan ammattitaitoani. Nykyään minulle ei enää oikeastaan tule tilanteita, joissa valmennustapaamisissa menisi sormi suuhun, mutta välillä käy niin, että tapaamisen jälkeen keksinkin, miten olisin voinut hoitaa tilanteen vielä paremmin. Ja tottakai haluaisin kovasti kyetä tunnistamaan nämä tilanteet jo paikan päällä ja hoitaa ne niin hyvin kuin vain mahdollista.

Sellaista! Palataan asiaan sitten vuoden lopussa ja katsotaan miten kävi ;-)

Entä sinä? Mitkä ovat tavoitteitasi vuodelle 2013?