Vetovoiman laki ja miksi siihen ei kannata luottaa (mutta miksi siitä voi olla silti hyötyä)

vetovoiman laki law of attraction

Vetovoiman laki (englanniksi Law of Attraction) on henkisisissä piireissä suosittu ajatus siitä, että voimme positiivisen ajattelun avulla tilata universumilta hyviä asioita omaan elämäämme. Kyseessä on eräänlainen moderni vastine rukoilulle. Vetovoiman laki vain määrää esittämään pyynnöt Jumalan sijaan Maailmankaikkeudelle.

Olen aiemmin kirjoittanut samasta aiheessa täällä. Tällä kertaa haluain jatkaa samasta aiheesta, mutta hieman yksityiskohtaisemmin. Tässä tekstissä katsotaan, kuinka tämä vetovoiman laki voi joko hyödyttää tai vahingoittaa ihmistä tämän tilanteesta riippuen.

Ai mikä vetovoiman laki?

Vetovoiman laki* esitetään metafyysisenä lakina, jonka mukaan elämäämme ilmaantuu niitä asioita, joita siihen tilaamme. Tilaaminen tapahtuu yksinkertaisesti asiaa ajattelemalla, jolloin universumi toimittaa tilauksen perille. Jotkut kutsuvat tätä myös manifestoimiseksi. Ajatellaan, että kun ajatus on tarpeeksi vahva tai toistuva, ilmestyy tilattu asia jossain muodossa tilaajan elämään.

(*Tunnetaan myös nimellä “Salaisuus”, kuten sitä kutsutaan Rhonda Byrnen kirjoittamassa melko esoteerisessa kirjassa ja siitä tehdyssä dokumenttielokuvassa, joka toi tämän lain suuren yleisön tietoisuuteen.)

Henkisissä piireissä laki tietenkin esitetään täytenä tosiasiana, mutta sivustaseuraajalle se näyttäytyy ennemmin jonkinlaisena henkisenä harjoituksena tai toimintatapana, joka vastaa esimerkiksi kristittyjen rukoilua. Tällaisena tämä toimintatapa voi joko hyödyttää tai vahingoittaa käyttäjänsä elämää.

Sen hyötyjä ovat esimerkiksi se, että se voi tuoda lohtua käyttäjänsä elämään. Kun koemme, että voimme pyytää apua joltakin itseämme suuremmalta voimalta, voi se auttaa kestämään elämän suuria vastoinkäymisiä. Toinen hyöty vaikuttaisi olevan se, että lain seuraajat uskovat positiivisen ajattelun voimaan. Perusteena tälle on väite siitä, että vetovoiman laki auttaa ihmistä erityisesti silloin, kun tämä ajattelee asioista positiivisesti. Ja vaikka positiivinen ajattelu ei ole sellainen kaikkivoipa keino elämänsä parantamiseen kuin henkisyyspiireissä usein esitetään, on elämässä monia tilanteita, joissa positiivisesta ajattelusta on oikeastikin hyötyä.

Haittoja taas on mielestäni esimerkiksi se, että vetovoiman lakiin uskominen saattaa passivoittaa. Sen sijaan, että lakiin uskova tekisi konkreettisia tekoja elämänsä parantamisen eteen, hän keskittyy pyytämään apua universumilta. Toivominen ja rukoilu ikään kuin korvaa todelliset teot, jotka kuitenkin todennäköisemmin toisivat apua kyseisen ihmisen elämään.

Miksi laki näyttää välillä ihan oikeastikin toimivan?

Ei voida kiistää, etteikö tämä vetovoiman laki vaikuttaisi joskus oikeastikin toimivan. Kyse on kuitenkin tuskin siitä, että rukoilemisella olisi todellista voimaa, vaan siksi, että itse asioiden toivominen ja myönteinen ajattelu hyödyttää meitä erilaisin epäsuorin keinoin, joita pyrin avaamaan alempana.

Vahvistusharha

Ensin kuitenkin haluan käsitellä alta pois sen tylsimmän ja ikävimmän syyn siihen, miksi laki saattaa vaikuttaa toimivalta. Syy on se, että meillä ihmisillä on vahva taipumus löytää todisteita niiden asioiden puolesta, joihin haluamme uskoa. Esimerkiksi:

Kuvitellaan, että yritän vetovoiman lakia käyttämällä “vetää puoleeni” unelmieni työpaikan. Bongaan lehdestä työpaikkailmoituksen, käyn haastattelussa, onnistun antamaan itsestäni hyvän kuvan, päihitän muut hakijat ja saan kuin saankin haluamani paikan. Sitten tuulettelen onnistumistani ja kiitän universumia avusta. Kiitos, maailmankaikkeus! Koska uskon vetovoiman lakiin ja koska koen käyttäneeni sitä työpaikan puoleeni vetämiseen, haluan tietysti myös uskoa, että se toimi. Ajatteluni taustalla vaikuttaa tässä vahvistusharha (eng. confirmation bias). Löydän todisteita sille, mille haluan löytää todisteita. En siis välttämättä tajua kyseenalaistaa sitä, sainko työpaikan juuri manifestointini ansiosta, vai ihan vain siksi, että ihan itse hain sitä, kävin haastattelussa ja päihitin muut hakijat ihan perinteisin keinoin.

Toinen esimerkki:

Sanotaan, että haluan manifestoida itselleni ihanan parisuhteen ja elämänkumppanin. Istuskelen kotona mukavasti sohvalla ja visualisoin mielessäni, että millainen tyyppi se voisikaan olla. Sitten lähden kivoilla fiiliksillä yöelämään pitämään hauskaa. Ja kas kumma! Törmäänkin sattumalta juuri sellaiseen tyyppiin, jota hetki sitten sohvallla ajattelin! Asia johtaa toiseen ja hänestä tulee kuin tuleekin kumppanini. Kyseessä on oltava vetovoiman lain vaikutus, sillä minähän juuri visualisoin itselleni hänen kaltaisen tyypin!

Tässä jätän huomiotta sen mahdollisuuden, että olisin voinut törmätä kyseiseen henkilöön ja päätyä yhteen hänen kanssa myös ilman visualisointiani. Tällöin olisin vain kiittänyt sattumaa, kohtaloa tai ihan vain itseäni siitä, että lähdin sinä iltana ulos. Toisaalta lain puolesta voidaan sanoa se, että ehkäpä en olisi ollenkaan motivoitunut edes lähtemään viihteelle, ellen olisi ensin visualisoinut mielessäni sitä, että tulen löytämään itselleni kumppanin!

Selviytymisharha

Toinen syy siihen, miksi laki saattaa vaikuttaa toimivalta, johtuu selviytymisharhan (eng. Survivor bias) vaikutuksesta. Sillä tarkoitetaan sitä, että pidämme totena asioita, joista muistamme ainoastaan ne kerrat, kun kyseinen asia on toiminut, ja unohdamme ne kerrat, kun se ei ole toiminut. Eli sama suomeksi:

Jos vetovoiman lakia käyttäen tilailen universumilta tuon tuostakin kaikenlaista mukavaa, niin aina toisinaan myös saan tilaamani. En todennäköisesti minkään universumin henkisen energian lähettämänä, vaan joko oman toiminnan tai sattuman avulla. Nämä hyvät hetket tietenkin painuvat mieleeni. Kiitos, universumi! Sen sijaan kaikki ne kerrat, kun olen jotakin tilannut, mutta se ei ole toteutunut, eivät todennäköisesti jää muistiini. Näin ollen vetovoiman lakia ajatellessani mieleeni nousevat vain ne kerrat, kun se on oikeastikin toiminut. Tätä on vahvistusharha.

Vetovoiman laki ja sen hyödyt

Vaikka en usko vetovoiman lakia olevan olemassakaan, niin koen, että siihen uskomisesta voi olla ihmiselle kuitenkin joissain tilanteissa hyötyä.

Ensimmäinen näistä on jo aiemmin mainittu myönteinen ajattelu. Vaikka myönteisellä ajattelulla ei ehkä oikeasti voi tilata maailmankaikkaudelta toivomiamme asioita, niin paljon muuta hyvää sillä voi kyllä itselleen saada. Myönteisen ajattelun tiedetään suojaavan mielenterveyttä sekä tekevän ihmisestä mukavampaa seuraa sosiaalisissta tilanteissa.

Toinen lain hyöty on se, että oikeastikin toimii. Tavallaan. Henkisen ulkokuorensa alla vetovoiman laki on oikeasti vain uusiin ja vähän mystisempiin vaatteisiin puettu kohdentamisperiaate, joka on aivan arkinen ja hyvin tehokas psykologinen työkalu. Sen toimintaperiaate on se, että kohdentamalla huomiomme tiettyyn asiaan, tulemme huomaamaan arjessamme muita siihen liittyviä asioita. Esimerkiksi:

Kuvitellaan, että haluan kirjoittaa kirjan, jossa käsittelen mielenkiintoisia ihmissuhdetilanteita. Kun teen päätöksen kirjan kirjoittamisesta, niin alan yhtäkkiä huomaamaan omassa arjessani jatkuvasti erilaisia mielenkiintoisia ihmissuhdetilanteita, joita voisin käsitellä kirjassani. Vetovoiman lakiin uskova ihminen tulkitsisi tämän ehkä niin, että universumi se vain yrittää tässä auttaa minua ja ohjaa minut tilanteisiin, jotka tarjoavat minulle sisältöä kirjaani varten. Todennäköisemmin kyse on kuitenkin siitä, että tekemäni päätös kirjan kirjoittamisesta ohjaa huomiotani asioihin, jotka olisivat aiemmin jääneet minulta huomiotta.

Kolmas vetovoiman lain hyöty on sen mahdollisesti tarjoama lohtu ja tuki. Me ihmiset olemme mitättömiä olentoja, joita elämä heittelee sinne tänne. Itseään suurempiin voimiin uskominen, olkoot kyse sitten Jumalasta tai Maailmankaikkeudesta, voi olla monelle lohduttava ja sitä kautta mielenterveyttä ylläpitävä kokemus.

Vetovoiman laki ja sen haitat

Lakiin uskomisen todennäköisesti suurin haitta on jo edellä mainittu passivoiva vaikutus. Jos pyrimme ratkomaan elämämme ongelmia pelkän positiivisen ajattelun kautta, niin mitä todennäköisemmin ne eivät ratkea. Tarvitaan myös niitä konkreettisia tekoja. Unelmiensa kumppanin löytää todennäköisemmin lähteämällä ulos kuin istumalla kotonaan nojatuolissa. Unelmiensa työn saa todennäköisemmin, kun hankkii alalle valmistavan koulutuksen kuin lähettelemällä rukouksia universumille. Toisaalta, jos konkreettiset teot ja positiivisen ajattelun yhdistää, niin asiassa ei ole mielestäni mitään ongelmaa.

Toinen lakiin uskomisen kielteinen puoli ovat minusta ne suhteettomat odotukset, joita jotkut sen käyttäjät asettavat siihen. Lain käyttäjät vakuuttavat, että universumilta voi toivoa aivan mitä tahansa ja että toiveet tulevat toteutumaan. Itselleen saa toivoa satumaisia rikkauksia, täydellistä terveyttä, maailman ihaninta parisuhdetta ja niin edelleen. Eikä siinä mitään, hienoahan se on, että uskomme tuollaisten asioiden toteutumiseen. Ihmisten kyvyssä sietää pettymyksiä on kuitenkin suuria yksilöllisiä eroja. Kun suuret toiveet eivät toteudu, saattaa yksi ohittaa pettymykset olankohautuksella, kun taas toiselle se voi olla mittava, henkiseen hyvinvointiin kielteisesti vaikuttava isku.

Kolmas kielteinen vaikutus on ns. toksinen positiivisuus. Monet lain harjoittajat sanovat, että kielteisiä ajatuksia ei pitäisi omassa arjessaan ollenkaan ajatella, koska silloin vedämme puoleemme juuri kielteisiä asioita. Kielteiset asiat kuitenkin ovat valitettavan erottamaton osa meidän ihmisten eloa. Se, että niiden ajattelua pyrkii viimeiseen asti välttämämään, ei suinkaan suojaa niiltä, vaan saattaa joka altistaa kielteisten asioiden tapahtumiselle. Usein paras tapa suojautua kielteisiltä asioita on ajatella niitä ja varautua niihin etukäteen, eikä työntää päätään pusikkoon ja toivoa, että kielteiset asiat eivät tapahdu, jos niitä ei ollenkaan ajattele.

Miksi vetovoiman laki on niin suosittu?

Tämä vetovoiman laki on henkisissä piireissä erittäin suosittu, eikä ole vaikeaa nähdä syy sille, miksi näin on. Se lupaa jotakin, minkä me kaikki haluamme: hyviä asioita helposti. On ihanaa ajatella, että voimme saada elämäämme mitä tahansa hyvää, kunhan vain ajattelemme sitä. Mitään ei tarvitse tehdä, vain ajatella. Ihanan helppoa.

Samalle periaatteelle perustuu merkittävä osa nykyaikaisesta markkinoinnista. TULOKSIA HELPOSTI! JA NOPEASTI!

Kun jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti ei ole totta. En kuitenkaan halua väittää, etteikö vetovoiman lain käyttämisestä saisi nauttia, mikäli se tuntuu itsestään mukavalta. Hauskaahan tässä elämässä ollaan pitämässä. Kannattaa kuitenkin muistaa tehdä myös niitä konkreettisia, elämää parantavia tekoja.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Vetovoiman laki ja miksi siihen ei kannata luottaa (mutta miksi siitä voi olla silti hyötyä)” on julkaistu alun perin

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia