3 tapaa vähentää aamukiukkuriitoja

Aamut ovat useimmille mitä otollisinta kiukuttelun aikaa. Mielentila on väsymyksen, alhaisen verensokerin ja tulevaan päivään liittyvien kielteisten ajatusten vuoksi valmiiksi alhainen, jolloin vähän kaikki tuntuu ikävältä ja mikä tahansa pikkuseikka tuntuu oikeuttavan kiukutteluun. Kun soppaan lisätään myös toinen vastaavalla mielentilalla varustettu henkilö, odottaa mehevä aamukiukkuriita jo lähimmän kulman takana.

Kuinka näiden – yleensä turhaakin turhempien – riitojen määrää voisi vähentää?

01.png

Mielentilansa tiedostaminen

Kun molemmat tiedostavat sen, että kiukkuinen olo johtuu heidän omasta alhaisesta mielentilastaan, eikä suinkaan siitä että kumppanissa – tai ympäröivässä maailmassa – olisi oikeasti vikaa, pystyy suhtautumaan tilaansa tilana, joka menee itsestään pian ohi. Kyseessä ei ole tila, jonka aikana saatuja ajatuksia pitäisi ottaa millään tasolla tosissaan, vaan pikemminkin suhtautua niihin sellaisinaan, matalassa mielentilassa syntyneinä hölmöinä ajatuksina. Ja kuten jokainen ymmärtää, hölmöjen ajatusten mukaan ei ole järkevää lähteä ja vielä vähemmän järkevää toimia niiden mukaan.

 

02.png

Yhteinen toimintatapasopimus

Kun molemmat tiedostavat että ovat aamuisin tässä suhteessa hieman epävakaita, voidaan sopia yhteisiä toimintatapoja, joiden tarkoitus on minimoida konfliktit. Esimerkiksi yhteinen “on okei olla puhumatta aamuisin mitään” tai “vain yksi ihminen kerralla liian pienessä keittiössä” voivat olla esimerkkejä tällaisesta.

 

03.png

Yhteentörmäysten välttely

Paras tapa välttää riita on tietysti olla olematta tekemisissä toisen osapuolen kanssa. Kun molemmat tiedostavat taipumuksensa aamukiukutteluun ja tottuvat tarkkailemaan mielentilaansa, voi heti ensimmäisen “nyt mua muuten kiukuttaa”-tuntemuksen kohdalla poistua tilanteesta, nopeasti eskaloituvan argumentoinnin aloittamisen sijaan.

 

Ja mikäli sinulta löytyy omia ratkaisuja ja vihjeitä aamuriitojen vähentämiseen, olen enemmän kuin kiinnostunut kuulemaan niistä ;—)