Aamuisin riitely: 3 tapaa vähentää aamukiukkuriitoja

aamuisin riitely

Aamuisin riitely on tuttua monelle pariskunnalle tai muutoin yhdessä asuvalle henkilölle. Tämä on ymmärrettävää, sillä aamuisin on usein kiire ja olo on huono ja väsynyt. Pienikin vastoinkäyminen saattaa pulpauttaa kiukun pintaan. Kiukku taas usein kohdistuu siihen ainoaan paikalla olevaan ihmiseen, kuten omaan kumppaniin. Erityisen varmasti riita saadaan aikaan silloin, kun molemmilla osapuolilla on kiireinen ja ikävä olo.

Onneksi aamuriitojen määrää voi vähentää muutamalla melko helpolla keinolla.

Aamuisin riitely: 3 tapaa vähentää aamukiukkuriitoja

1. Mielentilansa tiedostaminen

Aamuisin riitely alkaa usein siitä, että koemme kumppanimme (tai kenen tahansa toisen ihmisen) tehneen jotakin mielestämme väärää. Samalla jätämme kuitenkin huomiotta sen, että vääryyden kokemus muodostuu osin oman pahan olomme varaan. Jos todistaisimme samaa tekoa silloin, kun itsellämme on hyvä mieli ja paljon energiaa, teko ei vaivaisi meitä, emmekä aloittaisi riitaa sen vuoksi.

Käytännössä riita ei synny niinkään toisen “väärän teon” vuoksi, vaan siksi, että meillä itsellämme sattuu olemaan paha olo, jonka vuoksi olemme sillä hetkellä erityisen räjähdysalttiita. Toki voi olla, että toisen ihmisen teko saattaisi ärsyttää meitä hyvässäkin mielentilassa, mutta silloin on vähemmän todennäköistä, että meillä sen vuoksi “keittää yli”.

Omalla kohdallani jo pelkkä oman olotilan vaikutuksen tiedostaminen on auttanut vähentämään aamuista kiukuttelua. Kun tiedän, että ärsyyntymiseni johtuu siitä, että minun on huono olla, eikä siitä, että kumppanini teki jotain oikeasti “väärää”, on minun helpompaa pitäytyä myös avoimesta kiukuttelusta.

2. Yhteinen toimintatapasopimus

Aamuisin riitely on vähentynyt omassa elämässäni myös tällä yksittäisellä toimintatavalla. Sovimme jo etukäteen, että aamuisin ei ole pakko puhua toisen kanssa mitään (tai ainakaan mitään monimutkaista), mikäli olo on sellainen, että puhuminen ei huvita. Kun aamuisin ei väkisin yritä käydä keskusteluja, on aiheita riitelyynkin vähemmän.

Myös muista toimintatavoista voi sopia. Jos asunnossa on esimerkiksi pieni vessa tai keittiö, ja jompaakumpaa osapuolta ärsyttää se, että molempien on pakko tunkea sinne samaan aikaan, voidaan sopia, että näin ei tehtäisi. Jos keittiössä on jo yksi ihminen laittamassa aamiaista, toinen voi puuhata sillä välin jotain muuta jossakin muualla.

3. Yhteentörmäysten välttely

Paras tapa välttää riita on olla olematta tekemisissä toisen osapuolen kanssa. Kun molemmat tiedostavat taipumuksensa aamukiukutteluun ja osaavat itse tarkkailla mielentilaansa, voivat he poistua takavasemmalle heti, kun havaitsevat kiukkunsa nousevan. Kun toinen ei pyöri jatkuvasti samassa huoneessa, ei hänen kanssaan saa yhtä helposti myöskään riitaa aikaiseksi. Kun molemmat tällä tavoin tarkkailevat omaa oloaan ja poistuvat tilanteesta ajoissa, riitojen määrä voi vähentyä merkittävästi.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Aamuisin riitely: 3 tapaa vähentää aamukiukkuriitoja” on julkaistu

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia