Nimimuistin parantaminen: 9 tapaa, joilla muistat nimet paremmin

nimimuistin parantaminen nimimuisti

Nimimuistin parantaminen on asia, joka lienee käynyt mielessä monilla meistä. Monet meistä kamppailevat sen kanssa, etteivät muista ihmisten nimiä kunnolla. Olen kuullut kymmeniä ja kymmeniä kertoja sen, kuinka joku kuvaa omaa nimimuistiaan huonoksi.

Tosiasiassa huono nimimuisti on asia, joka yhdistää useimpia ihmisiä. Syy on siinä, että nimet ovat sen tyyppistä informaatiota, joka ei tallennu aivojemme muistijärjestelmiin erityisen tehokkaasti. Nimet ovat lähtökohtaisesti vain satunnaisia kirjainsarjoja, jotka eivät merkitse meille mitään. Vasta, kun näille kirjainsarjoille annetaan jokin merkitys, niiden muistaminen helpottuu. Esimerkiksi:

Minun nimeni on Jevgeni. Koska se on melko pitkä ja lisäksi Suomessa epätyypillinen nimi, kohtaan toistuvasti sitä, että ihmiset eivät muista sitä, tai muistavat sen hieman “sinne päin”. Yllättävän usein kuulen olevani “Sergei” enkä suinkaan Jevgeni. Kun sitten vinkkaan ihmisille, että nimeni on sama kuin kuuluisan novellin päähenkilöllä (Jevgeni Onegin) tai venäjän maajoukkueen jääkiekkoilijalla (Jevgeni Malkin), niin he muistavat nimeni jatkossa paljon paremmin. Yhdistämällä nimeen jonkin konkreettisen merkityksen, lakkaa nimi olemasta pelkkä satunnainen kirjainsarja ja muuttuu konkreettisemmaksi tiedoksi, joka on helpompaa muistaa.

Erityisen vaikeaa nimien muistaminen on silloin, kun olemme vasta tavanneet uuden ihmisen, emmekä ole vielä ehtineet tutustumaan häneen. Koska emme vielä tiedä tästä henkilöstä mitään, ei meillä ole käytössämme informaatiota, johon nimen yhdistäisi ja jonka avulla sen mieleen hakeminen voisi helpottua.

Käytännössä nimimuistin parantamisessa on siis kyse siitä, että opimme yhdistämään ihmisten nimet tehokkaammin sellaiseen informaatioon, joka helpottaa niiden hakemista muistista. Seuraavat tekniikat liittyvät kaikki tavalla tai toisella tähän.

1. Paikkatekniikka – Sido yhteen nimi ja paikka

Evoluutiopsykologisen näkökulman mukaan aivomme eivät ole hyviä muistamaan nimiä siksi, että niillä ei ole alunperin ollut merkitystä hengissä pysymisemme kannalta. Sen sijaan paikat ja sijainnit me muistamme paremmin, sillä luolamies-esi-isillemme on ollut tärkeä muistaa esimerkiksi paikat, joista löytyy ruokaa tai paikat, jotka ovat syystä tai toisesta vaarallisia.

Voimme hyödyntää tätä tietoa yhdistämällä juuri tavatun henkilön johonkin tiettyyn paikkaan. Se voi olla paikka, jossa tapasit henkilön ensimmäisen kerran tai se voi olla jokin itse keksimäsi paikka. Esimerkiksi:

Olen käymässä kotibileissä ja tapaan parvekkeella ihmisen, joka polttaa tupakkaa. Hän kertoo olevansa Petja, jolloin painan mieleeni, että olen tavannut Petjan parvekkeelta. Kun myöhemmin joudun muistelemaan hänen nimeään, haen ensin mieleeni, että “tämä taisi olla muuten se parvekkeella tavattu kaveri. Mikäköhän sen nimi oli…” ja yleensä tämä päättelyketju palauttaa mieleeni myös nimen. Paikka eli parveke toimii tässä siis ikäänkuin apuelementtinä, johon myös ihmisen nimi on sidottu.

2. Julkkistekniikka – Kuka julkkis nimestä tulee mieleen?

Tämä on monille jo tuttu tekniikka. Tässä ihmisen nimi yhdistetään samannimiseen julkkikseen. Jos esimerkiksi tapaan baarin edessä Tanjan, tallennan hänen nimensä mieleeni kuvittelemalla Tanja Karpelan hengailemassa kyseisen baarin eteen.

Huomaa myös, että monia näistä tekniikoista voi yhdistellä toisiinsa. Tässä esimerkissä kuvittelen Tanjan paitsi julkkikseksi, mutta käytän myös edellisessä kohdassa mainittua paikkatekniikkaa. Tanja Karpela hengailemassa baarin edustalla.

3.  Toimintatekniikka – Yhdistä nimi toimintaan

Tässä tallennetaan henkilön nimi muistiimme siten, että kuvittelemme hänet tekemässä jotakin sellaista, mihin hänen nimensä liittyy. Jos tapaan Ilkka -nimisen henkilön, kuvittelen hänet mielessäni lähettämässä tekstiviestejä Johanna Tukiaiselle, sillä näinhän Ilkka Kanerva tekisi.

Usein muistamista helpottaa myös se, että tämä toiminta on jotakin epätavallista. Syystä tai toisesta muistista on helpompaa hakea epätavallisia merkityksiä sisältävää informaatiota. Voisin periaatteessa kuvitella Ilkan ilakoivan, sillä myös ilakointi on toimintaa, mutta tekstarien lähettäminen Johannalle on värikkäämpää ja siten paremmin muistettavaa informaatiota.

4. Sana-assosiointitekniikka

Yhdistetään henkilön nimi asiaan, joka hänen nimestään tulee ensimmäisenä mieleen. Jos tapaan vaikkapa Panun, voin kuvitella hänet keittiöön paistamaan ruokaa pannulla.

(Tämä muuten toimii myös paikkojen nimissä. Minulla oli parin kuukauden ajan todellisia ongelmia muistaa erään tyttöystäväni silloisen asuinpaikan (Pajamäki) nimi. Lopulta loin mielessäni kuvan, jossa tyttöystäväni seisoo mäellä ja takoo rautaa sepän pajassa.)

5. Sama nimi -tekniikka

Jos tapaan Tuomaksen ja tunnen jo ennestään yhden Tuomaksen, kuvittelen uuden Tuomaksen tekemässä jotakin, mikä on mielestäni ominaista jo tuntemalleni Tuomakselle. Jos esimerkiksi tunnen ennestään Matemaatikko-Tuomaksen, kuvittelen uuden Tuomaksen laskin ja matikankirja kädessään.

6. Näkyvät ulkonäköpiirteet-tekniikka

Tässä liitetään yhteen nimi ja jokin silmiinpistävä piirre ulkonäössä tai pukeutumisessa. Rilli-Roope, Rasta-Rami, Hippi-Heidi, Kimallepaita-Tiia. Toisaalta nimen palauttaminen voi olla vaikeampaa silloin, jos Rilli-Roopen sattuu tapaamaan ilman lasejaan tai Rasta-Rami on leikannut rastansa pois.

7. Nimen toistelu

Kertaus on opintojen äiti myös tässä asiassa. Kun opin uuden nimen, saatan aluksi toistella sitä useaan kertaan. Tästä saa usein myös hyvän syyn yrittää tutustua henkilöön vähän aktiivisemmin, sillä kuulumisten vaihtamisen ja muiden tutustumiskysymysten lomassa uutta nimeä pääsee myös käyttämään.

8. Nimien ylös kirjoittaminen

Nimet voi kirjoittaa myös ylös tapaamisen päätteeksi, tai miksei vaikka suoraan paikan päällä kännykkään. En osaa sanoa miksi tämä toimii, mutta tuntuupa kuitenkin toimivan. Ehkäpä nimen kirjoittamisen prosessi auttaa nimeä tallentumaan helpommin haettavaan muotoon, mutta en mene tästä takuuseen.

9. Nimen toistaminen ääneen tutustumistilanteessa

Tätä tekniikkaa käytän itse hyvin paljon. Kun puristan uuden henkilön kättä ja hän kertoo nimekseen Maija, totean yleensä esimerkiksi että “Moi Maija!”.

Tämä tai mikään aiemmistakaan tekniikoista ei tietenkään takaa sitä, että oikeasti muistaisimme nimen, mutta keskimäärin niiden muistaminen kyllä helpottuu melko paljon, mikä on sekin parempi kuin ei mitään.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Nimimuistin parantaminen: 9 tapaa, joilla muistat nimet paremmin” on ilmestynyt 10.5.2013 ja sitä on päivitetty 5.6.2021. Lisää vastaavia vinkkejä löytyy blogin arkistoista tekstien ja videoitten muodossa. Kiitos ja mukavia luku- ja katseluhetkiä!)

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia