BK sisäinen meikki

Perjantai- tai lauantai ilta. Olet lähdössä liikkeelle. Vaatteet ovat tiptop ja kasvoilla säteilevät tyylikkäät meikit. Näytät ja tuoksut hyvältä. Mutta millainen olo on sisälläsi? Oletko yhtä kaunis sisältä kuin ulkoa?

Mieleeni hiipivät äsken teinivuoteni. Kävin silloin paljon bileissä, tykkäsin ottaa kuppia ja yritin aina parhaani mukaan (ja todella huonolla menestyksellä) olla bileiden tähti. Kuten moni paljon aikaansa yökerhoissa ja pintaliitopaikoissa viettänyt tietää, liittyi bileisiin lähtemiseen usein melkoinen rituaali:

 • Tytöt (ja jotkut pojat) käyttivät jopa tunteja aikaa meikkaamiseen ja ehostautumiseen.
 • Vaatteet valittiin huolella, oli tärkeää varmistaa, että olisi SE tanssilattian sädehtivä supernova, eikä ainakaan mikään nolo seinäruusu.
 • Valmistautumisen ohella otettiin “pohjia” eli juotiin viinaa, jotta itse klubilla ei tarvitsisi ostaa liikaa ylihintaisia juomia.

Iltaan valmistautumisen aikana vallitsi usein eräänlainen kiva, odottava kihelmöinti: Mitähän bileissä tänään tapahtuu? Iskeeköhän joku superkuuma nainen tai mies silmänsä minuun? Lähteeköhän tämä kaunotar ehkä jatkoille kanssani? Teininä kaikki tämä näyttäytyi vielä jonkinlaiseen mystiseen uutuudenviehätykseen verhottuna.

Sitten lähdettii bileisiin: jonotettiin klubeille, valloitettiin (tai kuviteltiin niin) tanssilattioita, jonotettiin tiskiltä ylihintaisia juomia, oltiin ärsyyntyneitä koska klubeilla musa soi niin kovaa ettei kenenkään puheesta saanut selvää, heitettiin huonoa juttua ja esiinnyttiin reteinä bileiden kingeinä ja kuningattarina (oikeasti oltiin hemmetin epävarmoja ja kärsittiin siitä tuntuvasti).  Pidettiin siis “hauskaa”.

Koska alkoholi, myöhäis-teini-iän dramaattisuus ja illan vääjäämättömät vastoinkäymiset ovat huono yhdistelmä, sisältyi moniin iltoihin jos jonkinlaista draamaa:

Ihmiset olivat kännistä ja epävarmuudesta johtuen hirveitä mulkkuja toisilleen, tytöt itkivät murtuneina vessoissa (“Yhyyh.. Se jätkä varmaan.. yh-yh-yhyyh… varmaan vihaa mua, se kattoki mua nii oudosti!”), pojat pullistelivat toisilleen tanssilattioilla ja yrittivät näyttää kovilta, viinan sujuva käyttö oli tuntematon asia ja kotiin vievällä taksimatkalla oksenneltiin autoihin (se maksoi silloin 50 € per laaki), aamulla herättiin hirveään morkkikseen ja darraan ja sama toistettiin seuraavana viikonloppuna. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli aivan hemmetin huono meininki, mutta silloin se kuului asiaan.

(Jotkut sanovat, että vanheneminen on ikävää, mutta myöhäinen teini-ikä oli kyllä sen verran brutaalia aikaa, ettei kyllä ole ikävä sitä. Tulipahan tehtyä, niin ei tarvitse enää toistaa.)

Nykyään bile-iltaan valmistautuminen näyttää usein todella erilaiselta. Vaikka pari kertaa vuodessa onkin tutulla porukalla hauskaa vetää kunnon teini-ikä-tyyliset radikaalit perseet, pääasiassa tyyli on muuttunut hyvinkin paljon. Se ei välttämättä johdu edes iän ja kypsyyden lisääntymisestä. Ennemminkin se johtuu siitä, että nykyään bileseura ja bileympäristöt ovat hyvin erilaisia kuin ennen.

Jos ennen illan agenda oli saada kunnon känni päälle, harrastaa pintaliitoa yön glamourissa (yeah right…), näyttää viehättävältä kiinnostavien ihmisten silmissä ja pelata muutenkin “sosiaalista peliä”, on nykyisissä illanvietoissa todella erilaiset tavoitteet.

Nykyään sitä haluaa käydä syviä ja henkeviä keskusteluja itseään ja muita aidosti kiinnostavista aiheista, oikeasti tutustua muihin ihmisiin, olla heidän lähellään, löytää yhteyden ja niin edelleen. Jos kuulostaa juustoiselta, tässä selitys: Vietän aikaani pääasiassa “hippien” kanssa. Erilaiset hipit, itsensä etsijät ja elämäntapaseikkailijat, kapinalliset ja sääntöjen rikkojat, maailmanparantajat ja muut hörhöt ovat nykyään porukkaani.

Näissä porukoissa iltaan valmistautuminen on hyvin erilaista. Tuntikausien ulkonäön kohentamisen ja omaan napaan tuijottelun sijaan ajatellaan esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Keihin kaikkiin olisi kiva päästä tutustumaan tänään? Millaisiakohan hyviä juttuja heidän kanssaan voisi jauhaa?
 • Millaisia ajatuksia haluaisin itse päästä jakamaan muiden kanssa? Olisikohan heille niistä jotain iloa ja hyötyä? Entä mitä haluaisin itse oppia ja kuulla muilta?
 • Miten voisin varmistaa, että ihmisillä ympärilläni on  kiva ja samaan aikaan sekä turvallinen että innostunut olo?
 • Miten voisin olla paremmin kiinnostunut muista ihmisistä ja jakaa hyviä hetkiä heidän kanssaan?

Huomaa mitä tapahtuu: Nykyään ennen illanviettoa ajattelee asioita, joissa keskiössä ovat muut ihmiset ja heidän viihtymisensä. Ei siis esimerkiksi se, ovatko meikkisi tiptop ja oletko nyt se illan kuningatar. Fokus on siirtynyt itsestään muihin. Tällä on useita hyviä vaikutuksia:

 1. Kun keskityt muihin ihmisiin ja olet kiinnostunut heistä, olet itsekin heidän silmissään moninkertaisesti kiinnostavampi ja viehättävämpi.
 2. Kun aktiivisesti ajattelet, kuinka voisit saada toisille aikaan hyvän olon, saat siitä iloa itsellesi. Sen lisäksi muut kyllä huomaavat hyvät tarkoituksesi ja vastaavat usein samalla mitalla. Näin kaikilla on parempi meininki.
 3. Rehellinen ja sydämellinen suhtautuminen ihmisiin luo aikaan luottamuksen ja turvallisuuden tuntua. Tämä johtaa parempiin keskusteluihin, parempaan yhteyteen, parempiin ihmissuhteisiin ja parempaan illan päätymiseen: Sen sijaan että suuntaisit yksin taksilla kotiisi, saattaa viereltäsi löytyä joku kiva tyyppi, joka on nähnyt sen, millainen oikeasti olet sisältäsi ja tykästynyt juuri sinuun… eikä esimerkiksi kauniisti meikattuihin kasvoihisi ja hyvään kroppaasi. Eikä aamulla ole edes darraa, koska turvallisessa ilmapiirissä on helppoa olla rohkea ilman viinan apua. Aika hyvä diili minun mielestäni.

Käytännössä iltaan valmistautuminen muiden viihtyvyyttä ajattelemalla tekee paitsi bileistä parempia, myös sinusta ihan hemmetin paljon kauniimman ja viehättävämmän ihmisen.

Tätä lähestymistapaa on myös testattu kymmeniä kertoja käytännössä. Kun asuin hippikommuunissa, järjestimme melkein viikoittain avoimia saunailtoja. Niissä oli paitsi huikea, myös pääasiassa todella lämmin ja reilu meininki. Moni on jälkeenpäin sanonut, että pääsi ensimmäistä kertaa elämässään aidosti vapautumaan ja viihtymään täysin omana itsenään. Jotkut jopa sanovat päässeensä parantumaan omista traumoistaan näissä illanvietoissa, sillä yhteys muiden ihmisten kanssa oli niin avoin ja hyväksyvä.

Kauniit meikit ja hienot vaatteet saavat aikaan usein itsevarman olon. Eikä siinä ole mitään väärää. Tykkään isosti siitä, kun ihmiset näyttävät hyvältä. Lohtu on tämän kauneuden kantajalle kuitenkin usein lyhytaikainen, jos oma itsevarmuus on kiinni vain näistä asioista. Kun meikit suttaantuvat ja vaatteet rypistyvät, itsevarmuus katoaa.

Vaan mitä jos itsevarmuutesi olisikin vähän pysyvämpää sorttia ja kumpuaisi siitä, että olet säteilevän ulkomuotosi lisäksi hyvä tyyppi? Todennäköisesti sitä oletkin, mutta näkyykö se muille? Usein epävarmuus johtaa kaikenlaiseen draamailuun ja häiriökäyttäytymiseen. Itevarmat ihmiset harvemmin ovat hankalia tai suorastaan mulkkuja. Epävarmat taas sortuvat siihen helpommin. Vaikka lähes jokainen meistä yrittää parhaansa ja pyrkii olemaan hyvä tyyppi, tietävät kaikki, kuinka vaikeaa se välillä on. Valitettavasti tähän sortuu toisinaan itsekin, vaikka sitä kuinka yrittäisi välttää.

Tämän vuoksi “sisäinen meikki” eli omaan rentoon, kilttiin, hyväksyvään ja luottavaiseen asenteeseen keskittyminen tekee hyvää. Kun tiedät, että olet illan aikana muidenkin mielestä ihan hyvä tyyppi, on sinun helpompi tuntea itsevarmuutta ja olla muutenkin hyvissä meiningeissä. Sädehtivä meikki naamallasi on kiva juttu, mutta sen tarkoitus on lähinnä täydentää sisäistä meikkiäsi: asennettasi ja hyvää suhtautumistasi muihin ihmisiin.

Kun olet ensi kerralla lähdössä liikkeelle, mieti esimerkiksi näitä asioita:

 • Kuinka voisin olla reilumpi ja kiltimpi ihmisiä kohtaan?
 • Kuinka voisin olla kiinnostuneempi muista ihmisistä?
 • Kuinka voisin omalta osaltani luoda ympärilleni luottamusta, reiluutta ja turvallista meininkiä, jossa myös muiden on hyvä olla?

Ehkäpä tämä kuulostaa ällöttävältä ja juustoiselta hippihuuhaalta, mutta tämä toimii. Tällainen asenne ja lähestymistapa tekee sinusta todellisen bileiden kuninkaan tai kuningattaren. Se vaatii ehkä rohkeutta ja kykyä katsoa asioita täysin uudella tavalla, mutta se myös palkitsee aivan uudella tavalla. On aivan eri asia sädehtiä vain pinnalta (meikit, vaatteet…) tai antaa itsensä loistaa koko olemuksellaan.

Rakkaudella,

Jevgeni

PS. Tuntuuko rohkeus ja itsevarmuus vaikealta? Nyt on hyvä tilaisuus kehittää niitä. Seuraava “Itsevarma Minä” -kurssini pidetään 2.4. ja 9.4. klo 12-16. Lue siitä lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan :)