7 tapaa uskaltaa (laulaa karaokea)

Haluan tehdä paljastuksen. Tykkään esiintyä ja laulaa. Teen myös toisen paljastuksen. Olen niin hirveä laulaja, että jopa oma äitini morkkaa laulutaitojani.

Tiedän tämän ja viihdyn silti karaokelavoilla. Sen sijaan moni, joka laulaa paljon minua paremmin, ei viihdy vaikka haluaisi.

Laulaminen on todella kivaa. Se on myös todella pelottavaa, sillä oman äänen käyttäminen julkisesti on hyvin haastavaa. Oma äänenkäyttö ja siihen liittyvät asiat tuntuvat hyvin herkiltä ja yksityisiltä, joten siitä ei tee mieli kuulla minkäänlaista kielteistä palautetta. Kielteiseksi palautteeksi taas voidaan tulkita myös se, ettei palautetta tule. Esimerkiksi karaokebiisin jälkeen vallitseva kiusallinen hiljaisuus voi olla ihan yhtä rankkaa palautetta kuin suorakin kielteinen tuomio.

Haluaisinkin jakaa tässä kirjoituksessa muutaman matkan varrella oppimani vinkin heille, jotka haluaisivat olla karaokelavojen sulokurkkuja (tai minun laillani lavojen kauhistuksia). Monet näistä vinkeistä ovat sovellettavissa myös muissa asioissa uskaltamiseen!

7 tapaa uskaltaa (laulaa karaokea)

1. Ymmärrä, ettei ketään kiinnosta

Omat laulutaitoni ovat toisinaan niin jäätäviä, ettei minulle suostuta taputtamaan edes kohteliaisuudesta. Aikoinaan näin huonosti esiintyminen olisi hävettänyt. Nykyään asia on kuitenkin toisin.

Olen nimittäin huomannut, ettei ketään näytä loppujenlopuksi kiinnostavan usein pätkääkään se, kuinka hyvä tai huono olen. Joku saattaa joskus mielenosoituksellisesti peittää korvansa tai naurahtaa pilkallisesti, mutta vuoroni loputtua hän on jo onnellisesti unohtanut, kuinka huono olin.

Me ihmiset kärsimme yleensä ainakin jonkinvahvuisesta tärkeysharhasta, joka saa meidät ajattelemaan, että muut ovat kovastikin kiinnostuneita siitä, mitä teemme. Näin asia harvemmin on. Muilla on ihan tarpeeksi omiakin huolia ja ajatuksia mietittävänään. Me kiinnostamme yllättävän harvoja ihmisiä.

2. Yleisö haluaa sinun onnistuvan

Oletko koskaan nähnyt jonkinlaista esitystä, jossa esiintyjä on näyttänyt epävarmalta tai vaikuttanut siltä, että jäätyy tai muutin epäonnistuu ihan pian?

Jos olet, olet ehkä hyvin todennäköisesti ajatellut esimerkiksi että “voi kun toi nyt onnistuis tässä!” Ja niin ajattelevat lähes kaikki muutkin ihmiset. Toisin kuin usein ajattelee, muut ihmiset eivät janoa sitä, että pääsisivät nauramaan ja buuaamaan sinut pois lavalta. Päinvastoin, he haluavat, että onnistut.

3. Karaokessa kuuluukin olla vähän huono

Karaoke on minusta yksi loistavimmista suomalaiseen kulttuuriin kuuluvista jutuista. Karaoke on loistava väylä epäonnistua hyväksytysti. Karaokessa vähän sinne päin vetäminen on paitsi sallittua, usein myös suotavaa.

Kun laulat hieman huonosti, teet vain sen, mitä sinulta oikeastaan odotetaankin. Ja ainakin täkäläisten kulmaräkälöiden tunnelmaan suorastaan kuuluu se, että joku laulaa taustalla jotain aivan hirvittävää karaokeveisua. Et tee mitään poikkeavaa.

4. Et todennäköisesti ole ihan niin huono, kuin väität ja luulet

Laulu vaikuttaa olevan yksi niistä taidoista, joiden suhteen on trendikästä väittää olevansa huono. Koska oma äänenkäyttö on myös herkkä ja yksityinen aihe, sitä myös helposti ylitulkitsee oman huonoutensa tason. Kohtaan yllättävänkin usein sitä, että joku väittää kivenkovaan olevansa aivan hirveä laulaja, mutta lopulta suunsa auki saatuaan laulaakin yllättävän hyvin.

5. Yleisösi on kännissä, eikä erota hyvää huonosta

Koska ollaan Suomessa ja koska karaokelaitteistoja näyttää ainakin täällä itäisessä Helsingissä löytyvän lähinnä niistä räkäisimmistä kuppiloista, voit olla lähes varma, että valtaosa yleisöstäsi on kuitenkin niin naamat, etteivät välitä siitä kuinka hyvin tai huonosti laulat. Pääasia että laulat, jotta me muut saisimme mölistä mukana. Tämä on kaunista!

6. Hae kavereista tukea

Klassinen karaoketemppu on tietysti hakea rohkaisua kavereista ja valloittaa lava kahden tai useamman kaverin voimin. Tällä tavoin vastuu jakaantuu, eikä siitä yhteisestä mölinästä juuri kukaan erota juuri sinun ääntäsi. Laulaminen ei näin ollen ole enää ihan niin pelottavaa.

7. Aloita biiseistä, jotka EIVÄT VOI mennä pieleen

Kun ensimmäisiä kertoja uskaltauduin laulamaan yksin, valitsin tarkoituksella kappaleita, joita ei voi mokata, vaikka yrittäisi. Klassisia esimerkkejä suomalaisista ikivihreistä edustavat esimerkiksi Volga, Tsingis kaani tai Titanic. Ne kuulostavat väkisinkin hyvältä, kunhan vetää kovaa ja asenteella. Toisena vaihtoehtona on laulaa biisi, johon kaikki paikallaolijat yhtyvät ja hoitavat laulamisen lähes puolestasi.

Vinkki: Aikuinen nainen. Toimii AINA. Valitettavasti monet karaokepaikat sallivat sen laulettavan vain kerran illassa.

Lopuksi

Tähän loppuun yritin löytää kuvan minusta loistamassa karaokelavalla, mutta kaikki kuvat olivat kaikki niin järkyttäviä, että päätin suojata silmiänne. Toivottavasti edellisistä vinkeistä oli hyötyä ja toivottavasti näen juuri sinut pian karaokelavalla ;)

Muuta aiheeseen liittyvää:

Lämmin kiitos lukemisesta!