Miksi jotkut kokevat olonsa epämukavaksi hiljaisten ihmisten seurassa?

hiljaisen ihmisen seurassa

Miksi jotkut kokevat olonsa epämukavaksi hiljaisten ihmisten seurassa?

Kysymys tuli mieleeni, kun juttelin erään tuttavan kanssa. Hän oli käynyt treffeillä, jotka olivat menneet sinänsä hyvin, mutta yksi asia oli jäänyt vaivaamaan häntä. Treffikumppani oli ollut hiljaisen oloinen, eikä keskustelusta tahtonut tulla mitään.

Tämä on tarina, jonka kuulen toistuvasti. Työskentelen ihmisten kanssa mm. juuri deittailuun liittyen ja moni asiakas on tuonut ilmi, että kammoksuu hiljaisia treffikumppaneita.

Toisaalta moni ihminen on myös tuonut esiin sen, kuinka heitä ärsyttää se, että muut pitävät heidän hiljaisuuttaan ongelmana. Moni hiljainen kokee, että muut ihmiset sorsivat heitä ja yrittävät pakottaa heidät olemaan jotakin, mitä he eivät ole.

Miksi hiljaisen ihmisen seura ärsyttää monia? Mikä hiljaisissa ihmisissä oikein risoo? Toteutin kaveripiirissäni pienen kyselyn ja sain kuulla monia mielenkiintoisia mielipiteitä. Suurin osa koki, ettei hiljaisten ihmisten seurassa oleminen ole sen erilaisempaa kuin puheliaidenkaan, mutta myös muunlaisia mielipiteitä tuli ilmi.

Osa kokee, että hiljaiseen ihmiseen on vaikeampaa luottaa

Osa vastasi seuraavasti:

Jatkuvasta puheripulista kärsivät ihmiset tuntuvat luotettavammilta ja helpommin ennakoitavilta kuin hiljaiset, sillä puheliaat kertovat jatkuvasti, että mitä he ajattelevat ja tuntevat. Näin heistä saa paremman käsityksen, mikä herättää ymmärrystä ja luottamusta.

Hiljaisista ihmisistä taas ei kuulemma oikein tiedä, mitä he ajattelevat. He tuntuvat epämääräisemmiltä ja vaikeammin ennakoitavilta. Tämä saattaa herättää epävarmuutta suhteen toisessa osapuolessa.

Osa kokee, että hiljaisesta ihmisestä täytyy pitää huolta

Osa vastanneista taas koki, että hiljaisten ihmisten seurassa on toisinaan raskasta olla, sillä hiljaisesta ihmisestä ei tiedä, että onko hänellä jokin hätänä. Eräs vastasi, että hänelle syntyy tarve varmistella, että onhan hiljaisella varmasti kaikki hyvin, sillä tämä ei itse aktiivisesti kerro ajatuksistaan ja voinnistaan.

Osa kokee, että hiljaisen ihmisen seurassa joutuu näkemään epäreilun paljon vaivaa

Tämä oli mielenkiintoinen ajatus. Eräs vastaaja koki, että sosiaalisessa tilanteessa vastuun keskustelun ylläpitämisestä kuuluisi jakaantua tasapuolisesti kaikkien paikalla olijoiden kesken. Hiljaiset ihmiset taas antavat keskusteluun vähemmän, jolloin muut joutuvat näkemään enemmän vaivaa keskustelun eteen.

En ole itse kaikista näistä ihan samaa mieltä, mutta mielenkiintoisia ajatuksia silti. Mitä mieltä itse olet?

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

laheisriippuvuus

Läheisriippuvuus ja sen hoito

Tänään aiheenamme on läheisriippuvuus. Sillä tarkoitetaan tilaa, jossa henkilö on niin voimakkaasti kiinni toisessa ihmisessä, että se vaikuttaa haitallisesti hänen omaan elämään ja hyvinvointiin. Läheisriippuvainen henkilö yrittää usein kontrolloida suhteen toista osapuolta ja pitää hänet lähellään.

Lue lisää »