Muiden syyttäminen oman elämänsä ongelmista on houkuttelevaa, mutta se voi olla tuhoisa ansa

muiden syyttaminen ongelmistamme

Muiden syyttäminen oman elämänsä ongelmista on usein mukavaa ja houkuttelevaa. Voi tuntua mukavalta vapautua vastuusta ajattelemalla, että muut ovat syyllisiä meidän ongelmiimme. Joskus tämä voi olla jopa terapeuttista.

Joskus tämä on myös jopa ihan totuudenmukaista. On totta, että elämässä on tilanteita, jossa me itse emme ihan aidon oikeasti ole syyllisiä ongelmiimme.

Voi olla, että ongelmamme kumpuavat esimerkiksi virheistä, joita vanhempamme tekivät meitä kasvattaessaan. Voi myös olla, että ongelmamme kumpuavat siitä, kuinka muut ovat kohdelleet meitä. Vaikkapa koulukiusaamisen kohteeksi joutuminen on tästä hyvä esimerkki.

Tästäkin huolimatta kannattaa olla todella varovainen siinä, missä määrin syyllistämme muita oman elämämme ongelmista. Pahimmillaan tällainen toiminta on nimittäin hyvin tuhoisa ansa.

Muiden syyttäminen altistaa passiivisuudelle

Ongelma on siinä, että kun kritiikittömästi syytämme muita ihmisiä omassa elämässämme olevista ongelmista, me ikään kuin luovumme omasta vallastamme. Ajattelemme, – tietoisesti tai tiedostamatta – että emme voi tehdä ongelmillemme mitään, sillä emme ole itse niitä aiheuttaneet.

Tämä ei yleensä ole totta. Se tottakai tuntuu hyvin epäreilulta, että joudumme korjailemaan sellaisia ongelmia, jotka muut ovat aiheuttaneet. Mitään mukavaa siinä ei ole.

Silti on tärkeää tiedostaa, että sellaisetkin ongelmat ovat yleensä korjattavissa. Vaikka emme olisi itse ongelmiamme aiheuttaneet, voimme silti korjata niitä.

Epäreiluudestaan huolimatta se yleensä myös kannattaa. Valinnan joutuu tekemään kahden vaihtoehdon väliltä:

Joko jatkamme muiden syyttämistä ja jätämme ongelman korjaamatta tai alamme tekemään parhaamme sen korjaamiseksi.

Ensimmäinen vaihtoehto on houkutteleva, mutta se ei johda ongelman poistumiseen. Päinvastoin, joudumme pahimmillaan kärsimään ongelmasta koko loppuelämämme ajan.

Toinen vaihtoehto taas on epämiellyttävä ja voi vaatia hirvittävästi vaivaa, mutta siinä meillä on edes teoreettinen mahdollisuus saada ongelma korjatuksi. Kun vapaudumme ongelmasta, elämä paranee. On helpompaa olla onnellinen.

Siksi tätä asiaa kannattaa harkita hyvin tarkkaan ja vakavasti. Onko elämässäsi ongelmia, jotka ovat muiden aiheuttamia? Jos on, voisiko niitä silti alkaa aktiivisesti ratkomaan sen sijaan, että passiivisesti vain syyttelisi muita?

Tämä on epämiellyttävä, mutta tärkeä kysymys.

Paljon tsemppiä sen pohtimiseen!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

uudistumisen aika

Uudistumisen aika

Hei, ja toivottavasti teille kuuluu hyvää! Olen päivittänyt tätä blogia viime aikoina suhteellisen harvoin. Osittain syy on ollut se tavanomainen: kiire. On ollut kouluhommia, on

Lue lisää »