Kuinka päästä eroon kiireestä?

kuinka paasta eroon kiireesta

Kuinka päästä eroon kiireestä? Kiire on liiankin tuttu tunne monille meistä. Joissain tapauksissa se on itse aiheutettua, joissain tapauksissa taas johtuu ulkoisista vaatimuksista. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että erilaisilla ajattelun ja käyttäytymisen muutoksilla kokemaansa kiireen tunnetta voi saada ainakin jossain määrin vähennettyä.

Mitä kiireen tunne oikeastaan on?

Jotta voisimme onnistua kiireen tunteen vähentämisessä, on hyvä tietää, mitä kyseisen tunteen taustalta löytyy. Seuraava kuvaus saattaa olla hieman ärsyttävä, mutta sen esiin tuominen on tärkeää. Kiire ei nimittäin teknisesti ottaen liity siihen, että tekemistä on paljon. Monet ihmiset ovat erittäin kiireisiä, mutta eivät kuitenkaan tunne oloaan kiireiseksi. Vaikka heillä on loputtoman paljon tekemistä, ei itse tekemisen määrä aiheuta kiireen tunnetta.

Sen sijaan kiireen tunne perustuu sille, mitä ajattelemme tekemisen määrästä. Esimerkiksi seuraavat ajatukset voivat aiheuttaa kiireen tunnetta:

  • “Tekemistä on niin paljon, etten millään ehdi tekemään kaikkea!”
  • “Jos emme pääse ovesta ulos viiden minuutin sisällä, niin myöhästyn töistä!”
  • “Jos en saa tätä raporttia valmiiksi tämä iltana, esimieheni tulee pettymään!”
  • “Jos en lähde ajamaan nyt heti, hakeakseni lapseni tarhasta, hän ja hoitaja joutuvat odottelemaan liian pitkään!”

Käytännön kannalta voidaan sanoa, että kiireen tunne on oikeastaan ahdistuksen tunnetta, jota koemme silloin, kun arvioimme tekemisen määrän sekä omien/muiden vaatimusten olevan liiallisia siihen nähden, kuinka paljon aikaa ja voimavaroja meillä itsellämme on. Kiireen tunteessa on siis kyse epäsuhdasta tekemisen määrän ja käytettävissä olevien resurssien välillä. Sen sijaan, vaikka tekemistä olisi paljon, mutta meillä olisi täysi varmuus, että ehdimme tekemään kaiken annetussa ajassa, ei tätä ahdistuksen tunnetta muodostuisi.

Kiireessä ei ole itsessään vikaa, mutta se voi olla vahingollista

Kiireen tunteessa itsessään ei ole mitään vikaa, eikä sitä tule turhaan demonisoida. On paljon ihmisiä, jotka jopa nauttivat kiireen tunteesta, sillä he kokevat sen antavan heille voimaa ja motivaatiota asioiden tekemiseen. Samalla on kuitenkin kylmä tosiasia, että meidän useimpien mielestä kiireen tunteessa on tuskin mitään erityisen nautinnollista, eikä sitä tee mieli kokea yhtään sen enempää, kuin on aivan pakko. Kiireen nurja puoli on myös se, että se altistaa meitä monille ikäville lieveilmiöille. Niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

Kiire altistaa hosumiselle

Kun yritämme tehdä asioita kiireisesti, emme pysty välttämättä keskittymään tekemään niitä tarkasti ja laadukkaasti. Kiireinen ihminen usein hosuu ja tekee huonoa jälkeä. Tästä taas voi jatkossa seurata lisää ongelmia sekä lisää kiirettä. Usein olisi parempi tehdä asiat kerralla oikein.

Vaikeus olla läsnä

Kun mieli on täynnä kiireisiä ajatuksia, voi se vaikeuttaa “hetkessä läsnäolemista”. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi niin, että olemme poissaolevia muiden ihmisten seurassa. Emme ehkä keskity siihen, mitä muut meille sanovat tai emme malta antaa muille heidän ansaitsemaansa täyttä huomiota.

Kiire voi aiheuttaa tehottomuutta

Kiireen paradoksaalinen seuraamus on usein se, että ihmisestä tulee sen vuoksi vähemmän tehokas. Kun yritämme olla mahdollisimman tehokkaita, säntäillä paikasta toiseen ja tehdä useita asioita samanaikaisesti, on lopputulos usein ihan päinvastainen. Olisimme saaneet enemmän tehdyksi silloin, jos olisimme tehneet rauhassa asian kerrallaan.

Kuinka päästä eroon kiireestä?

Seuraavaksi nostan esille muutamia keinoja ja ajatuksia, joiden avulla olen saanut itse vähennetyksi kiireisyyden tunnettani. Vastaavia vinkkejä on paljon muitakin, mutta nämä ovat toimineet itselläni, joten uskon, että niistä voi olla hyötyä myös monen muun kohdalla.

1. Ajattele, että “kaiken ehtii kuitenkin” ja että maailma ei kaadu, jos ei ehtisikään

Oman kokemukseni mukaan hyvin harvat tilanteet ovat sellaisia, ettei vaadittuja asioita ehtisi tekemään annetussa ajassa (vaikka siltä tuntuisikin). Olen kokemuksesta oppinut, että vaikka minulla olisi millainen kiirehätä tahansa, päätyy tilanne kuitenkin lopulta hyvin ja ehdin tekemään vaaditut asiat annetussa ajassa. Tämä on opettanut ajattelemaan, että kaiken saa todennäköisesti kuitenkin tehtyä. Tämä ajatus vie kiireen tunteelta usein sen pahimman terän. Kyse on ikään kuin luottamuksesta siihen, että mitään todellista hätää ei todennäköisest ole.

Toki vastaan tulee myös tilanteita, joissa aikaa asioiden tekemiseen ei oikeastikaan ole tarpeeksi. Nämä ovat tilanteita, jossa jotakin jää oikeastikin tekemättä. Kokemus on kuitenkin näyttänyt, että maailma ei yleensä kaadu, vaikka näin tapahtuisikin. On toki ikävää, että jotakin jää tekemättä, mutta varsinaisia oikeasti ikäviä seuraamuksia tällä harvoin on. Kun muistutan itseäni tästä, auttaa se yleensä vähentämään kiireen tunnetta edes hieman.

2. Tunnista tilanteet, joissa vaatimukset ovat lähtökohtaisestikin mahdottomia

Toisinaan vastaan tulee tilanteita, joissa on alusta asti selkeää, että annetut vaatimukset ovat mahdottomia toteuttaa annetussa ajassa. Esimerkiksi töissä saatetaan vaatia jotakin hommaa tehtäväksi tietyssä ajassa, vaikka on jo alusta asti selvää, että aika on riittämätön. Tällaisessa tilanteessa kiire on rakenteellista, eikä suinkaan johdu siitä, että olisimme itse laiskoja ja tehottomia. Siksi tämänkeltaisissa tehtävissä epäonnistuminen ei ole omaa syytämme, eikä kiireen tunne auta tilannetta pelastamaan. Tämä ei toki lohduta, sillä ulkoiset vaatimukset ovat omiaan aiheuttamaan meissä vahvojakin ahdistuksentunteita. Ei ole kivaa, että meiltä vaaditaan ehtimistä, vaikka kuinka tiedostaisimmekin, että vaatimukset eivät ole reiluja.

Itseäni auttaa kuitenkin jo se, että tiedostan vaatimusten liiallisuuden ja muistutan itseäni, ettei kiireen tunteminen tilannetta kuitenkaan pelasta. Toki pyrin tekemään minulta vaaditut asiat mahdollisimman hyvin, mutta ilman kiirettä, sillä sen tunteminen ei muuttaisi mitään.

3. Muista (ja muistuta muita), että kiire voi heikentää tulosta

Usein asiat kannattaa tehdä kerralla kunnolla, eikä hosua kokoon jotakin puolivillaista. Me kaikki tiedämme tämän, mutta arjessa se helposti unohtuu. Kun tulee tilanteita, joissa joku ulkopuolinen vaatii minulta liian vauhdikasta tekemistä, esitän hänelle suoraan tämän kysymyksen: haluatko, että teen kunnolla, vai että teen nopeasti, mutta huonommin? Kumpikin onnistuu, mutta haluan kuulla toiselta osapuolelta vastauksen, jotta tietäisin tekeväni siten, miten toinen osapuoli haluaa. Tyypillisesti vastaus on “tee mieluummin kunnolla”, jolloin saan ikään kuin ääneen lausutun luvan tehdä asiat vähemmällä kiireellä.

4. Keskity tekemään käsillä oleva asia. Älä mieti, mitä tapahtuu myöhemmin 

Omalla kohdallani kiireen tunne perustuu usein siihen, etten varsinaisesti keskity siihen, mitä minun pitäisi juuri nyt tehdä, vaan yritän samaan aikaan ajatella kaikkea sitä, mitä minun pitäisi ehtiä tekemään myös tunnin päästä, huomenna, ensi viikolla…  Käytännössä siis kannan huolta paitsi tämän hetkisestä tehtävästä, vaan myös kaikesta tulevasta. Tämä on huono juttu, sillä ihmisen huomiokykyä ei pysty jakamaan. Jos keskitymme useaan asiaan samaan aikaan, jää meille vähemmän huomiota käytettäväksi käsillä olevaan tehtävään. Se taas johtaa siihen, että käsillä olevan tehtävän tekee huonommin ja hitaammin, mikä ei suinkaan vähennä, vaan lisää kiirettä.

5. Tee yksi tehtävä kerralla

Myös tämä liittyy siihen, että ihmisinä emme pysty jakamaan huomiotamme. Jos keskitymme useaan asiaan kerralla, keskitymme niihin kaikkiin vain osittain. Tämä altistaa virheille sekä sille, että myös jatkossa on kiire.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “Kuinka päästä eroon kiireestä” on alunperin ilmestynyt

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia