Täydellinen keskittyminen

täydellinen keskittyminen

Moi!

Juttelin tuossa Optimal Performancen Joni Jaakkolan kanssa valmentamisesta ja hän tuli maininneeksi eräästä ihan mielenkiintoisesta tekniikasta, jolla on autettu mm.  urheilijoita keskittymään paremmin suoritukseensa.

Muistaakseni hän taisi nimittää tätä Sormusten herra-tekniikaksi. Tiedättehän, kun Sormuksen herra-leffoissa valtasormus laitetaan sormeen,  maailma sormuksen kantajan ympärillä hämärtyy ja kantajan kaikki huomio kiinnittyy vain siihen sormukseen? Samalla tavalla urheilijoiden – ja miksei kaikkien muidenkin – olisi hyvä osata joskus keskittyä vain ja ainoastaan käsillä olevaan tekemiseen, unohtaen kaiken muun ympärillä tapahtuvan.

Sormuksen herrassa tämä keskittyminen alkoi, kun sormus sujautettiin sormeen. Oikeassa elämässä taas pitäisi kehittää itselleen jokin juttu, joka laukaisee tämän täydellisen keskittymisen. Joni kertoi että eräällä keihäänheittäjällä laukaisimena toimi radan päätyyn kävely ja keihääseen tarttuminen, eräällä uimarilla taas se, että hän astui hyppypallin ensimmäiselle portaalle (miksikä niitä edes kutsutaan, niitä juttuja mistä uimarit hyppää altaaseen?).

Mikä asia voisi sinun kohdalla olla sellainen, mihin haluaisit keskittyä edes hetken aivan täydellisesti ja mikä sellainen asia, joka aktivoisi sen keskittymisen?

Minun tapauksessani se voisi olla juuri tämä kotona tietokoneella tehtävä työ. Yritän tässä kirjoittaa tekstiä täydellisestä keskittymisestä, enkä osaa keskittyä just nyt tasan yhtään. Koko ajan on jotain pientä muuta tekemistä, milloin facebookin katsomista, milloin juutuubin selaamista, milloin karkin syömistä. Voisin esimerkiksi yrittää opetella tähän täydellisen keskittymisen moodiin menemistä silloin, kun avaan näytölle tämän kirjoitusohjelman. Joo, tätä koitan, saa nähdä miten käy!

Missä asioissa muut kokevat tarvitsevansa enemmän keskittymiskykyä?

klikkaa verkkokauppaan


3 Comments

 • Laiska lukija

  Reply Reply 20.10.2012

  Haluaisin osata keskittyä lukemiseen. Jos luen jotain tietoa, tiedostan liian hyvin sen, että yritän tässä lukea. Lukeminen on katkonaista, kun keskitys herpaantuu. En jotenkin osaa unohtaa itseäni ja antautua tekstille. Tästä ongelmasta haluisin eroon, jotta oppisin asioita enemmän ja helpommin ilman, että täytyy pakottaa itsensä keskittymään.

  • Jevgeni

   Reply Reply 20.10.2012

   Joo, mulla on vähän tota samaa. Kiinnostavat kirjat kyllä menevät, mutta juuri vaikkapa jonkin oppikirjan lukeminen on sitä, että ajatus lähtee harhailemaan minuutin välein. Hieman olen onnistunut parantamaan keskittymistä opettelemalla pikalukemista, jolloin samaan tylsään tekstiin menee vähemmän aikaa.
   Toinen tekniikka, mistä on ollut hieman apua on ollut ihan vain se, että tiedostan lukemisen aloittaessani että “nyt mä keskityn pelkästään tähän 10 minuuttia ja sitten voin taas tehdä jotain muuta”, jolloin vältän sen ajatuksen että tää on tylsää ja ikään kuin onnistun siirtämään sen ajatuksen harhailun alkamisen vähän myöhemmäksi. Harvemmin minä sitä koko 10 minuuttia jaksan keskittyä, mutta tuntuu tuo hieman auttavan.

 • paulaavia

  Reply Reply 16.08.2016

  Minä puolestani pidän parempana tehdä useita asioita samanaikaisesti. Saan tällä tavalla enemmän aikaiseksi.
  Tällä hetkelläkin pesen ikkunaa, säilön sieniä, olen netissä ja kaikki sujuu kuin tanssi. Kaikenlainen tekeminen inspiroi toista tekemistä. Samalla saan ideoita palkkatyöhön rallattelemalla lauluja, joita tarvitsen työssä.
  Vapaus kunniaan eikä turhia sääntöjä ja rajoituksia!

Leave A Response

* Denotes Required Field