Näin annat itsestäsi kiinnostavan ensivaikutelman nopeasti: 3 vinkkiä

Näin annat itsestäsi kiinnostavan ensivaikutelman nopeasti 3 vinkkiä

Kuinka antaa itsestään hyvä ensivaikutelma? Entä kuinka tehdä se silloin, kun aikaa on rajoitetusti? Minulle lähetettiin tähän liittyen seuraava kysymys:

Terve Jevgeni. Onko sinulla antaa vinkkejä Speed Dating- deittailuun. Viisi minuuttia tuntuu liian lyhyeltä ajalta antaa itsestään jonkinlaista kuvaa. Kannattooko kertoa itsestään vai esittää kysymyksiä? Entä mitä muita seikkoja on hyvä ottaa huomioon?

Kiitos kysymyksestä, tämä on mielenkiintoinen! En ole itse kokeillut speed datingia, mutta se olisi kyllä kiinnostavaa. Speed datingissa eli “vauhtitreffeissä” on kyse siitä, että tavataan useita ihmisiä hyvin lyhyessä ajassa, tässä tapauksessa ilmeisesti viidessä minuutissa, minkä jälkeen deittipari vaihtuu seuraavaan. Vauhtitreffitapahtumia on nykyään paljon ja olen kuullut niistä hyvää. Hienoa, että olet uskaltautunut kokeilemaan sellaisia!

Vaikka kysymys koskee pikatreffejä, pätevät niissä samat keinot hyvän ensivaikutelman antamiseen kuin muissakin tilanteissa. Tässä 3 vinkkiä hyvän ja ennen kaikkea kiinnostavan ensivaikutelman antamiseen. Toivottavasti koet nämä hyödyllisiksi :).

1. Ole kiinnostunut toisen asioista

Tämä on jo vanha ja itsestäänselvä klise, mutta toimii edelleen loistavasti. Ole selvästi kiinnostunut toisesta ihmisestä ja anna hänelle mahdollisuus kertoa itsestään.

Lähtökohtaisesti jokainen ihminen on kiinnostunut ennen kaikkea omista asioistaan. Lähtökohtaisesti jokainen ihminen on myös hieman epävarma siitä, onko hän muiden silmissä kiinnostava, oikeanlainen ja siten “arvokas”. Kaipaamme toistuvasti ympäristöltämme erilaista hyväksyntää. Olemmeko kiinnostavia, olemmeko oikeanlaisia, olemmeko arvokkaita?

Tämän vuoksi kiinnostuksen osoittaminen toista ihmistä ja hänen asioitaan kohtaan on jossain mielessä korkein tunnustus, jonka voimme antaa. Olemalla kiinnostuneita toisen ihmisen asioista me ikään kuin vahvistamme toista ja tunnustamme hänet: näytämme, että hänen asiansa toden totta ovat kiinnostavia ja siten arvokkaita ja oikeanlaisia. Annamme toiselle sen, mitä hän hyvin usein pohjimmiltaan kaipaa.

Meihin ihmisiin on koodattu myös jonkinlainen luonnollinen, vastavuoroinen altruismi. Sama ilmiö esiintyy tutkitusti läpi eläinmaailman, niin mikroskooppisissa bakteereissa kuin kädellisissä apinoissakin. Ihminenkään ei ole välttynyt siltä. Kun meille tehdään hyvää, syntyy meille tarve vastata hyvyydellä. Kun annamme toiselle hyvää, tässä tapauksessa hyväksyntää, vahvistusta ja tunnustusta, saamme positiivista vastakaikua. Näyttäydymme toisen silmissä jonain hyvänä ja mielekkäänä ja sitä kautta kiinnostavana. Annamme itsestämme hyvän ensivaikutelman.

2. Ole aidosti kiinnostunut myös omista asioistasi

Millaiset ihmiset ovat erityisen kiinnostavia?

Kaikenlaiset “onnistujat” ja erityisesti onnistujajulkkikset. En tarkoita tässä mitään seiskajulkkiksia, vaan rokkitähtiä, elokuvastaroja, liikemiehiä, politiikkoja, taitelijoita ja muita vastaavia, työnsä vuoksi kiinnostavia henkilöitä. Mutta mikä heissä oikein viehättää? Entä mikä heissä viehättää usein siitäkin huolimatta, että tiedämme tällaisten henkilöiden kielteisistä puolista kuten päihdeongelmista, narsistisuudesta ja hankalista luonteenpiirteistä? Mikä tekee heistä kiinnostavia noinkin suurista haittapuolista huolimatta?

Sanoisin, että suurissa määrin kyse on siitä, mitä me kutsumme “intohimoksi”. Kyse ei ole niinkään heidän saavutuksistaan, vaan siitä, mitä piilee niiden takana. Kyse on intohimosta, nälästä, valtavasta luomisen ja tekemisen tarpeesta, joka löytyy jokaisen saavutuksen takaa. Suuria asioita ei voi saavuttaa, ellei niiden saavuttamista halua aivan hemmetin, hemmetin kovasti. Tämä nälkä, tämä intohimo on viehättävää ja sytyttävää, siinä on jotain, mikä vangitsee huomiomme.

Tämän saman intohimon siemen on meissä jokaisessa. Meidän ei tarvitse olla samanlaisia onnistujia tai “onnistujia” kuin nämä julkkisstarat. Pääasiassa on ihan hyväkin, ettemme ole sellaisia. Mutta saman intohimon voi jokainen itsestään löytää, vaikka muutoin eläisi aivan “tavallista” elämää. Merkitystä ei ole edes niinkään intohimon kohteella kuin sillä, että meistä säteilee tämä myönteinen, vahva ja vangitseva energia.

Mihin sinä suhtaudut intohimoisesti? Mikä sinua kiinnostaa, mikä sytyttää sinut? Kiinnostuneisuuden ja intohimon näkyminen sytyttää myös muut meidän ympärillämme.

Ja usein kyse ei ole edes ja niinkään siitä, että suhtautuu intohimoisesti yhteen asiaan. Kaikkein viehättävintä ja parasta on mielestäni se, kun ihmisestä paistaa intohimoinen suhtautuminen koko elämään, koko tähän ympäröivään maailmaan. Tässä voidaan mielestäni puhua jonkinlaisesta “renesanssi-ihmisestä”, tyypistä, joka on aivan liekeissä kaikesta kohtaamastaan. Enkä tarkoita liekeissä olemisella sitä, että on jotenkin aivan lapsekkaan innoissaan ja suunapäänä kaikesta näkemästään, vaan pikemminkin sellaisesta tietynlaisesta “kipinästä”, joka intohimoisesta ihmisestä välittyy. Uskon, että saat kiinni siitä, mitä tarkoitan, vaikka näillä sanoilla en sitä onnistu kuvaamaan.

Opi löytämään itsestään tämä kipinä ja intohimon siemen, sillä se löytyy jokaisesta meistä. Kun annat sen nousta päivänvaloon ja näkyä, tekee se sinusta kertaheitolla viehättävämmän ja mieleenpainuvamman.

3. Varmista, ettei sinussa ole “sen suurempia” vikoja

Sinänsä hyvän ensivaikutelman antamisessa ei ole mitään sen kummempaa, olkoot kyse sitten deiteistä tai jostain muusta tilanteesta. Hyvä ensivaikutelma on luonnollista ja yksinkertaista. Me ihmiset olemme luonnostamme lähtökohtasien kiinnostuneita muista ihmisyksilöistä ja otamme heidät hyvin vastaan, kunhan esiin ei nouse mitään selkeitä syitä sille, miksemme sitten suhtautuisi heihin myönteisesti. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, ettei sinussa ole mitään selvästi ja yleisesti kielteisinä pidettyjä piirteitä, jotka toimisivat helppona syynä tulla torjutuksi.

En tarkoita tällä niinkään mitään “persoonallisia” tai edes eksentrisiä piirteitä, joita jokaisesta meistä kyllä löytyy, kunhan tarpeeksi kaivelee. Ei ole tarkoitus kehottaa ketään rajoittamaan itseään ja piilottamaan sitä, mitä todellisuudessa on. Tarkoitan pikemminkin selkeän tarkoituksettomia ja turhalla tavalla huonoja piirteitä, kuten vaikkapa

  • risoja, ruttuisia ja kulahtaneita vaatteita
  • heikkoa hygieniaa, haisevaa hengitystä ja vastaavia
  • töykeitä ja kielteisiä käytösmalleja tai tapoja puhua
  • ikäviä luonteenpiirteitä, kuten pihiyttä, negatiivisuutta, kiukkuisuutta ym.

ja kaikkea muuta sellaista, joka antaa meistä huonon mielikuvan nopeasti ja aivan turhista syistä. Persoonallisista ominaisuuksistaan ei tarvitse eikä kannata olla häpeissään, mutta yllämainitun kaltaiset ominaisuudet ovat lähinnä pelkästään huonoja, eivätkö tuota meille muuta, kuin harmia. Lisäksi ne ovat usein korjattavissa varsin nopeasti, kunhan niihin ensin kiinnittää huomiota.

Nostan tämän esiin siksi, että lähes jokaisessa on jotain tämänkaltaisia ikäviä ominaisuuksia, kunnes tajuamme ne korjata. Se on vain välillä vaikeaa huomata, että meissä on näitä piirteitä, sillä usein muut eivät kehtaa tuoda niitä esiin. Siksi paras asia, mitä voi oman kiinnostavuuden ja viehättävyyden kannalta tehdä, on kysyä vaikkapa kerran puolessa vuodessa joltain läheiseltä ystävältään, että “millaisia vikoja minussa on tällä hetkellä?”. Näin vältymme kaikkein turhimmilta kielteisiltä piirteiltä ja varmistamme, ettemme anna huonoja ensivaikutelmia ainakaan niiden vuoksi.

Lähtökohtaisesti muut ihmiset ovat hyvinkin valmiita pitämään meistä, kunhan emme anna aihetta olla pitämättä. Siksi ensivaikutelmasta ei tarvitse olla turhan huolissaan, kunhan kaikki “suurinpiirtein toimii” :).

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia