3 tapaa pitää huolta siitä, että luovuutesi kukkii täysillä

luovuus

Luovuus ajatellaan usein ominaisuudeksi, jota ihmisellä joko on tai ei ole. Jotkut vain sattuvat olemaan luomia ja toiset eivät. Nykytiedon valossa tämä ei kuitenkaan näytä pitävän paikkaansa, vaan vaikuttaa siltä, että jokainen meistä voi halutessaan kehittää luovuuttaan. Oikein tavoin kohdeltuna luovuus virtaa vapaammin ja voimakkaammin, mutta väärin kohdeltuna se kuivahtaa ja jämähtää. Siksi haluan jakaa seuraavaksi 3 tapaa, joilla pyrin itse hoitamaan omaa luovuuttani. Toivottavasti näistä on inspistä myös jollekulle muulle :)!

1. Huolehdi siitä, että altistut monipuoliselle informaatiolle

Luovuus perustuu merkittävin osin erilaiselle informaation yhdistelemiselle. Kun onnistumme yhdistelemään eri tyyppistä infoa uudella ja yllättävällä tavalla, sitä kutsutaan usein luovuudeksi. Tällä perusteella voisi väittää, että luovuus on kykyä keksiä ja jalostaa uusia ja erilaisia ajatuksia, ideoita ja näkemyksiä. Ne ovat ikään kuin lopputuote, mutta tarvitaan myös jotain, mikä toimii kimmokkeena niiden syntymiselle. Tarvitaan eräänlaista polttoainetta. Mielestäni tätä polttoainetta on jo hallussamme oleva tieto: Mitä enemmän ja mitä monipuolisempaa tietoa meillä on, sitä laajempi on kykymme luovuuteen.

Siksi pyrin itse altistumaan mahdollisimman monipuolisesti erilaiselle informaatiolle. Pyrin esimerkiks lukemaan päivittäin edes viidentoista minuutin ajan jostakin itselleni täysin uudesta aiheesta. Esimerkiksi tänään luin siitä, kuinka puut kommunikoivat toistensa kanssa juuristonsa avulla. Eilen taas tutustuin Skotlannin hallitsijan Mary Stuartin tarinaan. En tiedä, tulenko ikinä tekemään näillä tiedolla varsinaisesti mitään, mutta on mukavaa, että nyt tiedän myös näistä aiheista. On mukavaa oppia kiinnostavia juttuja ja kyetä hahmottamaan maailmaa astetta paremmin.

Luovuuden yhteydessä puhutaan usein “ideoiden törmäyttämisestä”. Kyseessä on eräänlainen synnytysprosessi. Kun äiti-ihminen ja iskä-ihminen harrastavat seksiä, tuloksena maailmaan putkahtaa muutaman kuukauden jälkeen ihka uusi pikkuihminen. Ideat toimivat samoin. Kun kaksi ideaa tai informaatiohippusta törmäävät toisiinsa, voi syntyä niistä molemmista vaikutteita saanut, aivan uusi idea.

Erityisesti itseäni viehättää törmäyttää näennäisesti täysin toisiinsa liittymättömiä ideoita yhteen. Luovassa ideoinnissa parasta on se, ettei siinä tarvitse olla mitään sääntöjä. Voit tehdä aivan mitä haluat. Yleinen luovuutta rajoittava ajatusmalli onkin mielestäni se, että ideoita ja inspiraatiota haetaan pääasiassa itselleen tutuista aiheista. Ei tarvitse. Maailma on oisterisi, voit väännellä ihan mitä tahansa tietoa ihan mihin tahansa muotoon ja katsoa, mitä sen seurauksena tapahtuu.

2. Varo liialliselle huolta aiheuttavalle informaatiolle altistumista

En tiedä kuinka universaali ilmiö tämä on, mutta oma kokemukseni on vahvasti se, että huolissaan oleminen rajoittaa luovuutta. Silloin kun elämässäni on huolia, kuten vaikkapa ongelmia raha-asioissa tai ihmissuhteissa, ei olo ole kovinkaan luova. Tästäkin syystä pyrin ratkaisemaan elämään ilmaantuvat ongelmat mahdollisimman nopeasti, sillä on todella nihkeää, että muun aiheuttamansa vahingon lisäksi ne vieläpä tekevät minusta vähemmän luovan tyypin.

Samasta syystä varon nykyään hieman sitä, millaista informaatiota syötän aivoilleni. Vaikka minusta periaatteessa olisikin kiinnostavaa lukea kaikki mahdolliset uutiset, rajoitan sitä ainakin niinä päivinä, jolloin tiedän tarvitsevani luovuutta. Luovuus kun ei virtaa kovin hyvin, jos kaiken taustalla mietin sitä, kuinka Syyriassa on taas pommitettu sairaala maan tasolle tai kuinka Venäjä ja NATO ovat yrittäneet selventää toisilleen sitä, kummalla on isompi pippeli ja enemmän ydinaseita.

3. Rajoita pelokkaiden ja jämähtäneiden ihmisten vaikutukselle altistumista

Moni ihminen kangistuu elämässään kaavoihin ja menettää kykynsä joustavaan ajatteluun. Siinä ei ole sinänsä mitään väärää, mutta toisinaan nämä ihmiset pyrkivät siirtämään jämähtäneitä ajatusmallejansa myös läheisilleen.

No mutta ei noin voi tehdä” ja “Ei noin ole ennenkään toimittu joten ei toimita nytkään” ovat esimerkkejä lauseista, joita saattaa putkahdella tällaisten ihmisten suusta. Tällaisiin ajatuksiin kannattaa suhtautua varovasti. Toki muiden ihmisten näkemyksiä tulee kuunnella ja kunnioittaa, mutta ei niitä aina erityisen lähelle omaa sydäntä kannata ottaa.

Rakkaudella,

Jevgeni

(Teksti “3 tapaa pitää huolta siitä, että luovuutesi kukkii täysillä” on alunperin ilmestynyt

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia

mita on intuitiivinen maalaaminen intuitio henni aaltonen

Mitä on intuitiivinen maalaaminen?

Hei! Tänään aiheena on intuitiivinen maalaaminen ja itsensä ilmaiseminen taiteen keinoin. Haastattelin aiheeseen perehtynyttä Henni Aaltosta. Henni on medianomi (AMK), holistisen hyvinvoinnin sekä elämän ikuinen

Lue lisää »