Sinkkuna olo vs parisuhteet – Kumpi on kasvattanut minua enemmän ihmisenä?

Sinkkuna olo vs parisuhteet

Kumpi on kasvattanut minua enemmän ihmisenä – parisuhteissa vai sinkkuna vietetty aika?

Itsensä kehittäminen ihmisenä on tärkeää, sillä se mahdollistaa meille paremman elämän. Mitä taitavampia ja viisaampia olemme, sitä helpommaksi ja rennommaksi elämämme muuttuu. Rento ja mukava elämä taas on hyvä juttu onnellisuuden kannalta.

Minä olen aina tavoitellut rentoa ja mukavaa elämää ja siksi olen kokenut itseni kehittämisen tärkeänä. Kuitenkin eri elämänvaiheissa itseään tulee kehitettyä eri tavoin. Esimerkiksi parisuhteissa ollessa oppii ihan erilaisia juttuja kuin sinkkuna ollessa. Tässä tekstissä haluankin pohtia sitä, kumpi elämänvaihe on kasvattanut minua enemmän.

Sinkkuna ja parisuhteissa viettämäni aika

Ikävuosinani 16-32 olen ollut karkeasti ottaen 10 vuotta parisuhteissa ja 6 vuotta sinkkuna. Sinkkuna ollessani pyrin aina deittailemaan hyvin aktiivisesti ja löytämään itselleni kumppanin. Viihdyin kyllä sinkkunakin valtavasti, mutta olen aina uskonut, että parisuhteessa oleminen on silti lopulta mukavampaa ja siksi näin aina todella paljon vaivaa sen eteen, että löytäisin itselleni parisuhteen.

Eri elämänvaiheet opettavat eri asioita

Sekä sinkkuna olo, että parisuhteet ovat ohjanneet kehittämään eri puolia itsessäni. Sinkkuna oleessani panostin esimerkiksi paljon siihen, että oppisin sosiaalisemmaksi, oppisin juttelemaan ihmisille,tai että oppisin ymmärtämään paremmin vastakkaista sukupuolta. Opettelin myös eroon puhevioista, opettelin nauttimaan juhlimisesta, osoittamaan kiinnostusta muita kohtaan sekä muutenkin opettelin paremmaksi niissä asioissa, jotka auttavat tulemaan toimeen muiden ihmisten kanssa.

Parisuhteissa vietetty aika taas on opettanut kommunikation tärkeyttä, kompromissien tekemistä, omista toiveistaan joustamista, toisen ihmisen läsnäoloon sopeutumista, vastuun ottamista sekä myöhemmin esimerkiksi lastenhoitoa.

Nämä ovat keskenään hyvin erilaisia asioita ja siksi niitä on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta suoraan verrata toisiinsa. Mutta kokeillaan nyt kuitenkin.

Kumpi elämänvaihe opetti minulle enemmän?

Kaiken kaikkiaan koen, että sinkkuna viettämäni aika kehitti minua enemmän lyhyemmässä ajassa. Syynä ei tosin ollut sinkkuus itsessään, vaan se, että olin valtavan motivoitunut tekemään itsestäni ihmisen, jolla olisi mahdollisuuksia löytää itselleen kumppani.

Tärkein syy siihen, miksi sinkkuaika kehitti minua niin paljon, oli varsin alhainen lähtötasoni. Olin nuoruudessani todella huono sosiaalisissa taidoissa, minulla oli alhainen itsetunto, olin hyvin ujo ja arka sekä esimerkiksi aika tylsä ja puuduttava keskustelukumppani. Minulla oli myös puhevikoja, joiden vuoksi häpesin omaa puhettani. Lisäksi olin vetäytyvä ja nautin paljon enemmän yksin kotona tietokoneellani istumisesta kuin esimerkiksi juhlissa käymisestä ja uusien ihmisten tapaamisesta.

Itsensä kehittäminen paransi monia elämän osa-alueita

Ajan myötä kävi selväksi, että jos en “korjaa” itsestäni löytyneitä puutteita, niin vaarana on, että tulen olemaan yksin koko loppuikäni. Mitään pakkoa en itseni kehittämiseksi sinänsä tuntenut, sillä pohjimmiltani olin ihan tyytyväinen siihen, millainen olin. Samalla näin kuitenkin parisuhteen saamisen niin suurena palkintoja, että sen eteen kannatti totta vieköön tehdä kovasti töitä.

Jälkeenpäin olen todella tyytyväinen, että kehitin itseäni erityisesti sosiaalisuuteen liittyvissä asioissa, sillä niistä on ollut hyötyä monella muullakin elämän osa-alueella kuin vain deittailussa. Esimerkiksi kaverisuhteet, yrittäjänä menestyminen tai opiskelut ovat olleet jälkeenpäin helpompia, kun sosiaaliset taidot ja itsetunto ovat olleet riittävän hyvällä tasolla. Lukuisia muitakin esimerkkejä olisi, eli kaiken kaikkiaan koen elämäni parantuneen tämän vaivannäön tuloksena hyvinkin paljon.

Apua itsensä kehittämiseen

Olen dokumentoinut kehittymistäni vuosien varrella paljon paitsi tässä blogissa, myös kirjoittamassani Eroon ujoudesta -kirjassa sekä Itsevarmuus -verkkokurssilla. Jos kamppailet samankaltaisten ongelmien kanssa kuin minäkin aikoinani, suosittelen tutustumaan jompaan kumpaan tuotteeseen, sillä niistä löytyy valtavasti hyviä vinkkejä tilanteen parantamiseksi.

Paljon tsemppiä omalle matkallesi!

Rakkaudella,

Jevgeni

Aiheeseen liittyviä kirjotuksia